ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει χειρότερη μορφή φασισμού από το να επιβάλλεις στον γονιό ένα σφραγισμένο φέρετρο

Χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στους νεκρούς, η κυβέρνηση επέβαλλε σφραγισμένα φέρετρα στην πανδημία και τώρα έκανε το ίδιο και με τα θύματα των Τεμπών
Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει χειρότερη μορφή φασισμού από το να επιβάλλεις στον γονιό ένα σφραγισμένο φέρετρο

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, αδιαφορώντας και προσβάλλοντας αδιαπραγμάτευτες παραδόσεις και αξίες για την αξιοπρέπεια και την τιμή στο σώμα του νεκρού, δεν άφησαν τους συγγενείς των θυμάτων από την τραγωδία στα Τέμπη, να δουν για μια τελευταία φορά τα προσφιλή τους πρόσωπα.

Ένας Θάνος Πλεύρης και μία Μίνα Γκάγκα που λειτούργησαν με έναν ασύλληπτο φασισμό που καταλύει κάθε κώδικα αξιών, αποφάσισαν και «διέταξαν» να εμποδιστούν οι μητέρες και οι πατέρες θυμάτων, ώστε να δουν τον νεκρό τους πριν τον κηδεύσουν.

Αυτή η αδιανόητη εντολή που κατόπιν των σφοδρών αντιδράσεων παρουσιάστηκε ως… εισήγηση, φανερώνει τη διαστροφή της εξουσιομανίας που εμφωλεύει στην κυβερνητική νοοτροπία, αφού δεν υπάρχει τίποτα ιερότερο ως παναθρώπινο δικαίωμα από το να διαλέγει ο κάθε άνθρωπος το πώς θα τιμήσει, πώς θα αποδώσει τα πρέποντα και πως θα αποχαιρετήσει το νεκρό σώμα του αγαπημένου του προσώπου.

Αν ο γονιός επιθυμεί να δει το παιδί του για μια τελευταία φορά, σε όποια κατάσταση και αν είναι, κανένας πολιτικός δεν έχει το δικαίωμα να του στερήσει την επιθυμία του.

Έχουμε να κάνουμε με τον ορισμό της πολιτικής αναισχυντίας και ασυδοσίας. Αυτή η φρικτή πτυχή στον αδιανόητο τρόπο που χειρίστηκε το θέμα των νεκρών η κυβέρνηση, αποκαλύφθηκε και από τα όσα είπε ο πατήρ Χριστόδουλος, ιερέας από την Κύπρο και πατέρας του αδικοχαμένου Κυπριανού Παπαϊωάννου, του 23χρονου φοιτητή που σκοτώθηκε στη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Παρότι ο πατέρας Χριστόδουλος είναι πολίτης της Κύπρου, οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν στην οικογένεια να δει το νεκρό σώμα του Κυπριανού, επικαλούμενοι πως ήταν σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, έως και μη αναγνωρίσιμη. Ο ιερέας όμως δεν συμμορφώθηκε με το ανήθικο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του ελληνικού υπουργείου Υγείας και μόλις παρέλαβε το σφραγισμένο φέρετρο στην Κύπρο, το άνοιξε και διαπίστωσε πως το σώμα του Κυπριανού ήταν ακέραιο! Κάτι που μαρτυρεί πως απλά η ελληνική κυβέρνηση είχε μοιράσει ένα κοινό αφήγημα για όλες τις σωρούς, προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις από τους χαροκαμένους γονείς!

Ο πατέρας Χριστόδουλος είπε συγκεκριμένα:

«Το σώμα του το έπλυνα εγώ ο ίδιος. Το πρόσωπό του μπορείτε να δείτε ότι έχει αρκετούς μώλωπες. Αλλά είναι ολόκληρο το σώμα του. Εμάς μας έσκασαν εκεί ότι θα βρίσκαμε κάτι κομμάτια. Δεν μας τον δείξανε στην Ελλάδα, δεν το επέτρεψαν να το δούμε. Τον είδαμε μόλις χθες (σ.σ. την προηγούμενη της κηδείας του). Είναι ακέραιο το σώμα του. Είναι μαρτυρικό όμως το σώμα του. Πολλές πληγές. Για αυτό λοιπόν μαρτυρικά μπήκε στον χώρο του φωτός του Θεού».

Η κυβέρνηση ακολουθεί ακόμα το δόγμα του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που τόσο επιμελώς εφάρμοσε στην περίοδο της πανδημίας, επιβάλλοντας χιλιάδες σφραγισμένα φέρετρα και αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να αποχαιρετήσουν μια ξύλινη κάσα, και όχι τον άνθρωπο τους. Και όλο αυτό έγινε με την επιβολή ενός ψυχρού, φασιστικού και εντελώς παράλογου πρωτοκόλλου, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επιστημονική βάση.

Ισοπεδώθηκε κάθε θέμα πίστης, προσωπικών αξιών και παραδόσεων γιατί «έτσι είπε το υπουργείο Υγείας». Για την κυβέρνηση, το σώμα ενός νεκρού δεν έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, αφού αποφασίζει εκείνη αντί για εμάς, το πως θα πορευθεί στην τελευταία κατοικία του.

Αυτή την απολυταρχική νοοτροπία μας κληρονόμησε η πολιτεία των «ακαταδίωκτων» και αφού έλαβαν τα «δικαιώματα» να κάνουν ό,τι θέλουν, συνεχίζουν να επεμβαίνουν ακόμα και στον τρόπο που θα παραληφθούν και θα ταφούν οι νεκροί…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει χειρότερη μορφή φασισμού από το να επιβάλλεις στον γονιό ένα σφραγισμένο φέρετρο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.