ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας: «Μόνο 200 φούρνοι έκλεισαν, και μάλλον δεν είχαν πελατεία», είπε ο Κώστας Σκρέκας

Μικρό το κακό που έκλεισαν «μόνο» 200 φούρνοι λόγω της ακρίβειας, κατά τον κ. Σκρέκα, ο οποίος μάλιστα θεωρεί και φθηνό το ψωμί!
Κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας: «Μόνο 200 φούρνοι έκλεισαν, και μάλλον δεν είχαν πελατεία», είπε ο Κώστας Σκρέκας

Μα πως κάνετε έτσι για μερικές… εκατοντάδες φούρνους που έβαλαν λουκέτο; Στο κάτω – κάτω, αν οι αρτοποιοί δεν μπορούν να διαχειριστούν την ακρίβεια σε υλικά και λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, ας αρχίσουν να πουλάνε… παντεσπάνι. Απορροφημένος στον κόσμο των πολιτικών «Βερσαλλιών» φαίνεται πως είναι ο Κώστας Σκρέκας, αλλιώς δεν εξηγείται η τοποθέτηση του για το ότι οι φούρνοι κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και το κόστος των πρώτων υλών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας «μόνο 200 στους 15.000 φούρνους έχουν κλείσει. Αυτό μπορεί να έγινε γιατί μπορεί να μην είχαν πελατεία. Στην υπόλοιπη Ευρώπη κλείνουν οι φούρνοι, όχι στην Ελλάδα γιατί δίνουν φτηνό ψωμί».

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Σκρέκας στον Τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, που στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, έκανε λόγο για κυβερνητικό «βατερλό» στην ενέργεια αλλά και στο γεγονός ότι έχουν κατεβάσει ρολά πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως των αρτοποιών.

Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, ήδη έχουν βάλει λουκέτο περισσότεροι από 200 φούρνους στην χώρα, κάτι που επικαλέστηκε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Όμως για τον Κώστα Σκρέκα, οι επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους, δεν το έκαναν λόγω του ότι το κάθε αρτοποιείο πληρώνει έως και 6.000 ευρώ τον μήνα για ρεύμα, ούτε διότι οι τρομακτικές αυξήσεις στις πρώτες ύλες είναι μη διαχειρίσιμες. Οι επιχειρήσεις «βάρεσαν κανόνι» απλά γιατί… δεν είχαν πελατεία. Ο ορισμός του πολιτικού «νίπτω τας χείρας μου».

Εντωμεταξύ η τιμή για 1 κιλό ψωμί τύπου “χωριάτικο” έχει ήδη υπερβεί τα 2,60 ευρώ σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, ενώ η τιμή για το ψωμί με προζύμι έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ το κιλό. Αυτό είναι το «φτηνό ψωμί», όπως το αντιλαμβάνεται ο υπουργός Ενέργειας.

Με τέτοιες τιμές, είναι μοιραίο να αρχίσουν οι πελάτες να αγοράζουν ψωμί «προκάτ» από τα super market και να αραιώνουν κατά πολύ την προμήθεια φρέσκου ψωμιού. Όμως κατά τον κ. Σκρέκα, τα 200 αρτοποιεία – απλά μια ωραία πρωία – ξέμειναν από πελάτες.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως… μικρό κακό το ότι έχουν κλείσει ήδη 200 φούρνοι, ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της ενεργειακής κρίσης και της καταιγίδας της ακρίβειας. Το που θα οδηγήσει αυτό το ντόμινο, είναι αβέβαιο. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, το 15% των αρτοποιείων αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο «λουκέτου» λόγω συσσωρευμένων χρεών. Οι κρατικές επιδοτήσεις για το ρεύμα δεν επαρκούν.

Και αντί να σχολιάζεται αυτό το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, ο υπουργός ούτε λίγο – ούτε πολύ λέει να αποθεώνουμε τη κυβέρνηση επειδή έχουν κλείσει «μόνο» 200 αρτοποιεία.

Η τραγική αλήθεια είναι πως το φρέσκο ψωμί το επιλέγουν και το αγοράζουν όλο και λιγότερα ελληνικά νοικοκυριά. Ήδη αρτοποιοί δηλώνουν πως παρατηρείται μείωση της πελατείας τους έως και 30%, με την κατάσταση να χειροτερεύει όλο και περισσότερο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας: «Μόνο 200 φούρνοι έκλεισαν, και μάλλον δεν είχαν πελατεία», είπε ο Κώστας Σκρέκας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.