ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυβερνητική κοροϊδία το «καλάθι» – «Καταπέλτης» ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ: «Να σταματήσει το επικοινωνιακό σόου»

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ εξήγησε πως το «καλάθι του νοικοκυριού» ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα, και δεν είναι παρά ένα επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης
Κυβερνητική κοροϊδία το «καλάθι» – «Καταπέλτης» ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ: «Να σταματήσει το επικοινωνιακό σόου»

Αντιδράσεις από ΙΝΚΑ: Ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης παρακολουθούν με θυμηδία οι πολίτες, αφού από την Τετάρτη ξεκίνησε η εφαρμογή για το «καλάθι του νοικοκυριού», με τον Άδωνι Γεωργιάδη να κάνει… επιθεώρηση στα ράφια και να δηλώνει ικανοποίηση για αστείες μειώσεις της τιμής προϊόντων, που ήδη έχει διπλασιαστεί, πριν εφαρμοστεί το «καλάθι».

Για παράδειγμα η ζάχαρη, πριν μπει στο «καλάθι» κόστιζε 1,28 το κιλό και με την είσοδο της στο μέτρο, πήγε στα 1,15 ευρώ το κιλό. Ο Άδωνις Γεωργιάδης πανηγυρίζει για μια έκπτωση… 13 λεπτών, όμως δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που η ζάχαρη κόστιζε 0,87 το κιλό! Άρα έγινε μια δήθεν έκπτωση για τα μάτια του κόσμου, που ήρθε για να ωραιοποιήσει μια τεράστια ανατίμηση.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που οικειοποιείται τις πάγιες προσφορές που έτσι κι αλλιώς κάνουν οι λιανέμποροι στα προϊόντα τους, επώνυμα και ιδιωτικής ετικέτας. Ό, τι γινόταν πριν το «καλάθι» κατά τη επιχειρηματική βούληση των ομίλων, γίνεται τώρα σε ομαδοποιημένη μορφή, σε 51 κατηγορίες προϊόντων. Δώρον άδωρον δηλαδή.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω της την δυσαρέσκεια των καταναλωτών και να την μετακυλήσει προς τις αλυσίδες. Αντί ο πολίτης να αναζητεί ευθύνες από την κυβέρνηση που δεν μειώνει τον ΦΠΑ, θα στρέφεται προς τις αλυσίδες που δεν κάνουν καλές… προσφορές ή δεν συμμορφώνονται προς την λογική του «καλαθιού».

Βέβαια ακόμα και αν δεν συμμορφώνονται, η κυβέρνηση έχει τους ομίλους στο απυρόβλητο, αφού δεν προβλέπεται καν πρόστιμο εντός των εξαιρετικά χαλαρών ορίων που έχουν τεθεί για να κερδοσκοπούν τα σούπερ μάρκετ. Με λίγα λόγια, μονά – ζυγά, κερδίζουν οι όμιλοι, και η κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολυεθνικών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Νίκος Παπαθανάσης μπορούν να κάνουν όσες… περατζάδες θέλουν μπροστά από τα ράφια, άλλα η ουσία πως ο πολίτης εμπαίζεται κατάμουτρα, δεν αλλάζει στο παραμικρό. Πέρα από τις γραφικές φιέστες που κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης, το μέγεθος της κοροϊδίας δεν μπορεί να καλυφθεί, και αυτό αποτυπώνεται στις πολλές αρνητικές αντιδράσεις που ήδη παρατηρούνται στους πολίτες.

Το ανούσιο μέτρο του «καλαθιού» επέκρινε και ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, οποίος είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα:

 «Να σταματήσει η κυβέρνηση το επικοινωνιακό σόου και να μη σκοτώνεται ο κύριος Παπαθανάσης και το υπουργείο ολόκληρο να πείσουν τον κόσμο ότι το καλάθι του νοικοκυριού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι είμαστε αντίθετοι ως προς το καλάθι του νοικοκυριού».

Εξήγησε ακόμα πως αν υπήρχε πραγματική διάθεση να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, θα γινόταν ουσιαστικός έλεγχος στους μεσάζοντες των προϊόντων, και δεν θα αρκούνταν η κυβέρνηση στο να διαπραγματεύεται τα «φραγκοδίφραγκα» στα ράφια, αφού τα προϊόντα έχουν φτάσει πανάκριβα ως εκεί.

«Είχαμε πει ότι θα μπουν μέσα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, είχαμε πει ότι αυτά τα προϊόντα τα οποία θα αναρτώνται από τα ίδια τα σουπερμάρκετ και δεν θα αναρτώνται από μία υπηρεσία που θα λέει τι θα μπει, σε όλα αυτά λοιπόν βγήκαμε αληθινοί. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να ψάξει την ρίζα του κακού για την ακρίβεια από το χωράφι στο ράφι και όχι κατευθείαν στο ράφι. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης. Δεν μπορεί λοιπόν ένα προϊόν να ξεκινάει δέκα λεπτά από το χωράφι και να καταλήγει στο ράφι το ένα ευρώ».

Ειδικότερα, για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ σχολίασε ότι «και πριν ήταν κατά 50% φθηνότερα από τα επώνυμα προϊόντα. Δεν χρειαζόταν καλάθι του νοικοκυριού, για να μειωθεί η τιμή. Εμείς λέμε να γίνει ο έλεγχος στην πηγή. Δηλαδή να ελεγχθεί πόσο ξεκινά η πατάτα στο χωράφι; Πόσο ξεκινά η ντομάτα, πόσο ξεκινάει το ρύζι, Πόσο ξεκινάει το καλαμπόκι, πόσο ξεκινάει το λάδι, πόσο ξεκινάει το αχλάδι, τα φρούτα και ούτω καθεξής από το χωράφι και πόσο καταλήγουν στο ράφι».

Κατά την εκτίμηση του κ.Λεχουρίτη, οι τιμές είναι ίδιες με αυτές που ήταν και πριν: «Δεν έχει αλλάξει κάτι. Σε ορισμένα προϊόντα έχει αλλάξει η τιμή προς τα κάτω, αλλά στα περισσότερα προϊόντα, δηλαδή στα μακαρόνια 62-65 λεπτά ήταν πριν, 65 είναι και τώρα. Το ρύζι μπορεί να ήταν ένα 1,30, το ίδιο είναι και τώρα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Βέβαια,  ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα. Πρέπει να βγούμε και εμείς στο παζάρι για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στα σουπερμάρκετ».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυβερνητική κοροϊδία το «καλάθι» – «Καταπέλτης» ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ: «Να σταματήσει το επικοινωνιακό σόου»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.