ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κυβίστηση» ο Θάνος Πλεύρης, μιλά επιτέλους για επιστροφή των υγειονομικών – Αλλαγή στάσης ή «πυροτέχνημα»;

Αποφάσισε επιτέλους ο Θάνος Πλεύρης να δώσει τέλος στον παραλογισμό που κρατάει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς σε εργασιακή «ομηρία»;
«Κυβίστηση» ο Θάνος Πλεύρης, μιλά επιτέλους για επιστροφή των υγειονομικών  – Αλλαγή στάσης ή «πυροτέχνημα»;

Θάνος Πλεύρης: Επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» για προεκλογικούς σκοπούς ή πολιτικό «στρίμωγμα» λόγω της τραγικής κατάστασης στον τομέα της Υγείας; Τι από τα δύο έκανε τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης, όσον αφορά την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο σύστημα Υγείας;

Στην έως τώρα υπουργική θητεία του, ο Θάνος Πλεύρης δεν έχανε ευκαιρία να δηλώνει πως ο ίδιος θεωρεί «ακατάλληλους» τους υγειονομικούς και πως θα εισηγηθεί να αποπεμφθούν διά παντός από το ΕΣΥ. Έχει χαθεί το μέτρημα από τις φορές που ο κ. Πλεύρης πρόσβαλε και ενέπαιξε αυτούς τους ανθρώπους σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του, λέγοντας πως οι ίδιοι οι υγειονομικοί «έχουν επιλέξει να μην εργάζονται» και πως είναι άνθρωποι που «αρνούνται την επιστήμη και αρνούνται να υπηρετήσουν τους κανόνες».

Κι όμως, παρά την αυταρχική και εντελώς παράλογη στάση του υπουργού, να κρατάει σε εργασιακή «ομηρία» για παραπάνω από ένα χρόνο τους υγειονομικούς, ο Θάνος Πλεύρης ξαφνικά άνοιξε πολιτικό «παράθυρο» για την επιστροφή τους, και μάλιστα ταχύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε επανεξέταση του θέματος τον Δεκέμβρη.

Ειδικότερα, ο Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega και είπε σχετικά με το θέμα πως: «Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ότι θα το εξετάσουμε τον Δεκέμβριο. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι να παρθεί η απόφαση εντός του Οκτωβρίου».

Και πρόσθεσε: «Η κατεύθυνση που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι ότι θα εξετάσει τα δεδομένα της πανδημίας. Εάν τα δεδομένα δεν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου θα επιστρέψουν. Εάν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου θα παραμείνουν σε αναστολή. Η θέση που έχουμε αποφασίσει κυβερνητικά είναι ότι ακολουθούμε την πανδημία».

Όμως έχει σημασία να επισημάνουμε, πως μόλις τον περασμένο Αύγουστο, ο Θάνος Πλεύρης δήλωνε σαφώς και κατηγορηματικώς πως οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και πως δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξεταστεί νωρίτερα το μέτρο!

Τελικά τι έκανε τον υπουργό να προχωρήσει σε μια τέτοια θεαματική… κυβίστηση;

Εάν και εφόσον υπάρχει όντως η κυβερνητική πρόθεση να γυρίσουν πίσω (και μάλιστα νωρίτερα) οι υγειονομικοί στα πόστα τους, αυτό είναι κάτι το θετικότατο, αφού επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι θα απαλλαχθούν από τον γολγοθά που τους καταδίκασε η κυβέρνηση. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως… «παραγράφονται» όλες οι πρότερες προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να υπάρξει εργασιακός, ασφαλιστικός και επικοινωνιακός αποκλεισμός των υγειονομικών.

Η έκθεση Λύτρα απέδειξε με τον πιο οδυνηρό τρόπο, πως η απομάκρυνση 7.000 υγειονομικών από το ΕΣΥ, σε μια εποχή που τα νοσοκομεία είχαν μετατραπεί σε «πύλες του Άδη» λόγω έλλειψης προσωπικού, ήταν ένα αδιανόητο πολιτικό «έγκλημα». Η ζοφερή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της Υγείας παραμένει ως έχει. Η «μαύρη τρύπα» στο ΕΣΥ με τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτών και γιατρών συνεχίζει να απειλεί άμεσα το συμφέρον τη δημόσιας Υγείας. Η τάση των νέων ειδικών να αναζητούν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα, παραμένει αμετάβλητη.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως το υπουργείο Υγείας χρειάζεται απεγνωσμένα μια «μετάγγιση» υγειονομικού προσωπικού.

Άραγε η αλλαγή στάσης του υπουργείου Υγείας είναι η αρχή μιας προσπάθειας να ανατραπεί (έστω και μερικώς) αυτή η δύσκολη κατάσταση; Ή πρόκειται για ακόμα ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που φιλοδοξεί να κάνει «lifting» στο στραπατσαρισμένο προφίλ του υπουργείου που βάλλεται πανταχόθεν;

Μην ξεχνάμε πως τον Ιούλιο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε ανύποπτο χρόνο πάλι είχε πει πως συζητούνταν η επιστροφή των υγειονομικών. Και τελικά τίποτα τέτοιο δεν έγινε.

Τι θα γίνει αυτή τη φορά; Οψόμεθα…

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Κυβίστηση» ο Θάνος Πλεύρης, μιλά επιτέλους για επιστροφή των υγειονομικών – Αλλαγή στάσης ή «πυροτέχνημα»;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.