ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κομισιόν: Κρυώστε περισσότερο τον χειμώνα για να εξοικονομήσουμε ενέργεια!

Η Κομισιόν από την μία παρέσυρε τους λαούς προς την καταιγίδα της ενεργειακής κρίσης, και από την άλλη επιβάλλει ενεργειακή λιτότητα.
Κομισιόν: Κρυώστε περισσότερο τον χειμώνα για να εξοικονομήσουμε ενέργεια!

Κομισιόν: Σταθερά προσανατολισμένη στην ισοπεδωτική πολιτική ενεργειακής λιτότητας  παραμένει η ΕΕ, η οποία μάλιστα έχει ξεκινήσει να παρουσιάζει και «πράσινες λύσεις» για να χρυσώσει το χάπι της ενεργειακής φτώχειας που θα πλήξει τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Ενώ η κρίση με τη Ρωσία συνεχίζεται και για τον επερχόμενο χειμώνα ενδέχεται να υπάρξει ακόμα και υπερδιπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου, τα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας αφού πρώτα έβαλαν τους λαούς στην ενεργειακή «μέγγενη» με τους ακατάλληλους χειρισμούς στο Ουκρανικό ζήτημα, τώρα εργαλειοποιούν την ενεργειακή κρίση για να εφαρμόσουν την «γραμμή» του Νταβός.

Μετά τις ευρωπαϊκές εισηγήσεις για υιοθέτηση μέτρων που περιλαμβάνουν περισσότερη τηλεργασία, κοινή χρήση αυτοκινήτων, μείωση της ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, απαγόρευση κυκλοφορίας τις Κυριακές, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, περιορισμό των αεροπορικών ταξιδιών, και άλλα δυστοπικής χροιάς μέτρα, τώρα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει την… μείωση της θερμοκρασίας στη θέρμανση, σαν μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας.

Σε ανάρτησή της στο twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, παρουσίασε μέρος των μέτρων που προτείνει η ΕΕ για τις χώρες – μέλη , ώστε να διαχειριστούν τις επιπτώσεις από τις αντιρωσικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε, «η μείωση της θερμοκρασίας στη θέρμανση ενός σπιτιού κατά μόλις 1 βαθμό Κελσίου μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 7% της ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός έτους».

Η επικεφαλής της Επιτροπής δήλωσε ακόμα ότι «εντυπωσιακά αποτελέσματα» στην εξοικονόμηση ενέργειας έχει και η μικρή αύξηση της θερμοκρασίας κατά την ψύξη των δωματίων τους καλοκαιρινούς μήνες, σημειώνοντας ότι «έξυπνοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ».

 «Απενεργοποιούμε τη θέρμανση και την ψύξη στα περισσότερα κτίρια 1 ώρα νωρίτερα από ότι πριν, εξοικονομώντας το 3% της ετήσιας χρήσης ενέργειας. Επίσης, κλείνουμε ορισμένα κτίρια για το καλοκαίρι και διευκολύνουμε την εξ’ αποστάσεως εργασία», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ασφαλώς μόνο «έξυπνο» δεν είναι το «tip» που έδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, εφόσον π.χ στην Ελλάδα χιλιάδες νοικοκυριά δεν δύνανται να μειώσουν την θερμοκρασία θέρμανσης, πολύ απλά διότι δεν διαθέτουν καθόλου θέρμανση ή με χίλιες – δυο οικονομικές δυσκολίες, καταφέρνουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους για ελάχιστες ώρες στο 24ωρο!

Και μην ξεχνούμε πως στην Ελλάδα τους περασμένους δύο χειμώνες πληρώσαμε έναν φριχτό φόρο αίματος, με ρεκόρ θανάτων από οικιακές πυρκαγιές που ως επί το πλείστον προκλήθηκαν από φθηνές θερμαντικές συσκευές και αυτοσχέδιες θερμάστρες, αφού όλο και περισσότερος κόσμος αδυνατεί να σηκώσει το κόστος μιας ασφαλούς και λειτουργικής θέρμανσης.

Η λογική μιας πρότασης που ορίζει το να κρυώνει εθελοντικά παραπάνω ο κόσμος, για να… εξοικονομεί  ενέργεια η…  «άμοιρη ευθυνών» ΕΕ, φέρνει ξανά στις ζωές μας το γνωστό αφοριστικό αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», ενώ επιχειρεί να «κουκουλώσει» τις πρωταρχικές ευθύνες της αυτοκτονικής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Και όλα αυτά για να εξυπηρετηθεί το νεοταξικό αφήγημα της κλιματικής κρίσης, η οποία – μετά τον Covid – θα είναι ο νέος πανευρωπαϊκός «μπαμπούλας» που θα εργαλειοποιηθεί για να εφαρμοστούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα χειραγώγησης και ελέγχου των λαών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κομισιόν: Κρυώστε περισσότερο τον χειμώνα για να εξοικονομήσουμε ενέργεια!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.