ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόμμα ΝΙΚΗ: Σφοδρή αντίδραση για τη σειρά «Φόνοι στο καμπαναριό» – «Ο μοναχισμός χλευάζεται μέσα στην Ορθόδοξη Ελλάδα»

Παρέμβαση του ΕΣΡ ζητάει η ΝΙΚΗ - «Ο δήθεν πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος, φροντίζει να πετροβολάει ό,τι έχει απομείνει όρθιο»
Κόμμα ΝΙΚΗ: Σφοδρή αντίδραση για τη σειρά «Φόνοι στο καμπαναριό» – «Ο μοναχισμός χλευάζεται μέσα στην Ορθόδοξη Ελλάδα»

Μια ανακοίνωση – καταπέλτη εξέδωσε το κόμμα ΝΙΚΗ, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για τη σειρά του Alpha, «Φόνοι στο καμπαναριό», η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων λόγω του φαιδρού τρόπου που παρουσιάζει 5 ορθόδοξες μοναχές, αφού η πλοκή της τηλεοπτικής σειράς εκτυλίσσεται κατά το μεγαλύτερο μέρος μέσα σε ένα μοναστήρι που γίνεται ένας φόνος νεαρού άνδρα.

Πρόκειται για μια αστυνομική κωμωδία μυστηρίου, που όμως παρουσιάζει τις μοναχές ως κωμικές «καρικατούρες» και με χονδροειδές χιούμορ προβάλλει μια εκκοσμικευμένη απομίμηση του Μοναχικού Σχήματος. Το καλογερικό ράσο ουσιαστικά χρησιμοποιείται από την τηλεοπτική σειρά ως μέσο αντίθεσης και διακωμώδησης για να «πατούν» πάνω του οι παρωχημένες ατάκες του σεναρίου.

Σε αντίθεση με το πραγματικό πνεύμα του ορθόδοξου μοναχισμού που εμπνέει βαθύ σεβασμό, οι «μοναχές» της σειράς δεν προάγουν καμία πνευματικότητα ούτε καν σε επίπεδο υποκριτικής, άλλα αντιθέτως εμφανίζονται ως «διασκεδαστικά» κακέκτυπα των μοναχών. Το αποτέλεσμα είναι να αποδομείται η πνευματική ουσία του μοναστικού βίου και ακόμη και μικρά παιδιά να μαθαίνουν από την τηλεόραση ότι οι μοναχές είναι απλά μερικές «γραφικές» και «αστείες» γυναίκες που φορούν μαύρα και διακατέχονται από μια ακατανόητη «θρησκοληψία».

Ακόμα και οι ημερήσιες ακολουθίες και τα πνευματικά καθήκοντα των μοναχών παρουσιάζονται ως πηγή… «σάτιρας» και «γέλιου», και ευλόγως δημιουργείται το ερώτημα τι θα γινόταν αν παρουσιαζόταν μια τηλεοπτική σειρά στην ελληνική τηλεόραση που θα γελοιοποιούσε τα πνευματικά καθήκοντα ή τους θρησκευτικούς λειτουργούς μιας άλλης θρησκείας, όπως για παράδειγμα του Μουσουλμανισμού;

Ασφαλώς καμία τέτοια σειρά δεν πρόκειται να δει το «φως» της τηλεθέασης, διότι μόνο η Ορθοδοξία έχει πνεύμα ανεκτικότητας (όχι όμως σε σημείο να γελοιοποιείται η πίστη), μόνο η Ορθοδοξία «ενοχλεί» και μόνο η Ορθοδοξία βάλλεται συνεχώς ως το ευκολότερο «θύμα» της προπαγάνδας του θεάματος.

Η ανακοίνωση της ΝΙΚΗΣ τονίζει ξεκάθαρα ότι μέσω της τηλεοπτικής σειράς του Alpha: «προσβάλλεται, υβρίζεται και διαπομπεύεται ο μοναστικός βίος» και επισημαίνει ότι αντί να προβάλλεται η ανεκτίμητη προσφορά της μοναστικής μας παράδοσης, κάποιοι «φροντίζουν να πετροβολούν ό,τι έχει απομείνει όρθιο». Μάλιστα η ΝΙΚΗ εκφράζει μέσω της ανακοίνωσής της, ότι πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση του ΕΣΡ για να σταματήσει η σειρά.

Ενώ στη Μέση Ανατολή ελλοχεύει ένα πολεμικό ολοκαύτωμα, ενώ η ελληνορθόδοξη κοινότητα κινδυνεύει καθημερινά από τις συνέπειες του πολέμου (με αποκορύφωμα τον βομβαρδισμό του συγκροτήματος της Μονής του Αγίου Πορφυρίου όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άνθρωποι), το τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελλάδας εκδηλώνει τη… «συμπαράστασή» του στις δοκιμασίες των χριστιανών, με τη γελοιοποίηση της μοναστικής κοινότητας και ζωής.

Δυστυχώς αυτό είναι το κατάντημα της ελληνικής τηλεόρασης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΙΚΗΣ για τη σειρά «Φόνοι στο καμπαναριό»:

Φόνος στο καμπαναριό …και στη συνείδησή μας.

Θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί η έναρξη προβολής της τηλεοπτικής σειράς “φόνος στο καμπαναριό”. Με την επίφαση μιας δήθεν ελευθερίας έκφρασης, απροκάλυπτα προσβάλλεται, υβρίζεται και διαπομπεύεται ο μοναστικός βίος.

Η μοναστική μας παράδοση, δεν είναι απλώς ένα κόσμημα του ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας. Αποτελεί τη δοκιμασμένη ανά τους αιώνες παλαίστρα, από την οποία αναδεικνύονται Άγιοι σε κάθε εποχή. Στέκεται πηγή για το πνευματικό ξεδίψασμα εκατομμυρίων Ελλήνων, που εκεί βρίσκουν αποκούμπι, παρηγοριά, δύναμη, πίστη, τον ίδιο τον εαυτό τους, ώστε να επιβιώσουν και να σταθούν ως άνθρωποι, ως οικογενειάρχες και ως πολίτες, μέσα στον κόσμο.

Διότι τί προσφέρει σήμερα ο “κόσμος” εκτός από βία, ασέλγεια, ναρκωτικά, απάτη, εγωισμό και αναξιοπρέπεια; Ενώ η νεολαία αγρίεψε και η οικογένεια διαλύεται, ο δήθεν πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αντί να διδάξει, αντί να εμπνεύσει, αντί να παρηγορήσει, φροντίζει να πετροβολάει ό,τι έχει απομείνει όρθιο.

Η ΝΙΚΗ αναμένει από το ΕΣΡ να πράξει τα δέοντα με βάση την ευθύνη και αρμοδιότητά του που προσδιορίζεται από το Σύνταγμα (άρθρο 15 παρ. 2), το οποίο προβλέπει τον αμέσο έλεγχο του κράτους επί της τηλεοράσεως με σκοπό, μεταξύ άλλων, “την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου”.

Με τον ίδιο τρόπο που δεν είναι ανεκτή για την πολιτεία η υποτίμηση και η ειρωνεία για λειτουργούς της ιουδαϊκής ή της μωαμεθανικής θρησκείας, οφείλεται αμέριστος και αδιαπραγμάτευτος σεβασμός στις παραδόσεις και τα σεβάσματα της Ορθόδοξης πίστης. Σήμερα, που οι διωγμοί εναντίον των Χριστιανών ανά τον κόσμο συνεχίζουν απηνείς, τις ώρες που τα συντρίμμια του Ιερού Ναού του Αγίου Πορφυρίου έγιναν μνήμα για άψυχα κορμάκια Ορθοδόξων παιδιών, ο Χριστός βλασφημείται και ο μοναχισμός χλευάζεται μέσα στην Ορθόδοξη Ελλάδα, και οι κάθε λογής θεσμοί σφυρίζουν αδιάφορα. Ντροπή, μόνο ντροπή.

Η ΝΙΚΗ, που είναι η φωνή της συνείδησης του ελληνικού λαού, έστω και φιμωμένη από κάποια κανάλια, δεν θα ξεχάσει ποτέ και δεν θα σταθεί άφωνη μπροστά στην απρόκλητη, βάναυση προσβολή στον πιστό ελληνικό λαό. “Ὅταν μοῦ πειράζουν τὴν Πατρίδα μου καὶ Θρησκεία μου, θὰ μιλήσω, θά ᾿νεργήσω κι᾿ ὅ,τι θέλουν ἂς μοῦ κάμουν», βροντοφωνάζει η ακοίμητη συνείδηση του έθνους, ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Η ΝΙΚΗ όπως και η πλειονότητα του λαού μας έχει ως οδοδείκτη της την εμβληματική φράση του ήρωα. Γι αυτό θα “χτυπᾶμε ἀλύπητα” όσους μαγαρίζουν όσια και ιερά.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κόμμα ΝΙΚΗ: Σφοδρή αντίδραση για τη σειρά «Φόνοι στο καμπαναριό» – «Ο μοναχισμός χλευάζεται μέσα στην Ορθόδοξη Ελλάδα»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.