Κορονοϊός: 1 στους 3 εξακολουθεί να μεταδίδει τον ιό μετά την 5η μέρα νόσησης

Νέα μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει πως ο κορονοϊός μεταδίδεται ακόμη και την πέμπτη ημέρα νόσησης.

Ο κορονοϊός συνεχίζει την εξάπλωση του και η μετάλλαξη όμικρον παρουσιάζει τεράστια έξαρση στα κρούσματα σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη, με μια νέα μελέτη από την Βρετανία να προκαλεί αναταραχή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη που έκανε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), ένας στους τρεις ασθενής εξακολουθεί να μεταδίδει τον Covid-19 ακόμη και μετά την πέμπτη ημέρα νόσησης.

Μιλώντας με ποσοστά, σχεδόν το 31% των ασθενών (1 στους 3) είναι ακόμη μολυσματικός κατά την πέμπτη ημέρα μετά την διάγνωση πως έχει προσβληθεί από τον ιό.

Ακόμη, περίπου ένας στους έξι (16%) μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμη και την έβδομη ημέρα νόσησης ενώ εκτιμάται πως μόλις το 5%, δηλαδή ένας στους είκοσι ασθενείς, έχει την δυνατότητα μετάδοσης δέκα ημέρες μετά τη διάγνωσή του.

Φυσικά αυτή η μελέτη έρχεται σε αντιδιαστολή με τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για την υποχρεωτική καραντίνα των κρουσμάτων, καθώς ένα αρκετά υψηλό ποσοστό των ασθενών μπορεί να μεταδώσει τον ιό μετά τις πέντε ημέρες, όσο προβλέπει δηλαδή και η απομόνωση τους.

Μπορεί οι ΗΠΑ να μείωσαν την καραντίνα από δέκα ημέρες στις πέντε και αντίστοιχες σκέψεις να υπήρχαν και στην Βρετανία, όμως τα νέα στοιχεία έχουν θορυβήσει άπαντες, που πλέον τρέχουν άρον άρον να λάβουν εκ νέου αποφάσεις γύρω από το θέμα.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Βρετανική Κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιρένε Πέτερσεν του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) τόνισε σε δηλώσεις της ότι η μείωση των ημερών της καραντίνας από επτά που ισχύουν σε πέντε, θα είναι σαν οι κυβερντώντες να πυροβολούν το πόδι τους.