ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός – Ελλάδα: Επίσημο, παράταση στην καταβολή του δώρου Πάσχα! (vid)

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε και επίσημα πως το δώρο του Πάσχα  μπορούν οι εργοδότες να το καταβάλουν αργότερα. Λίγο νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προχώρησαν στην ανακοίνωσης της τρίτης δέσμης πακέτων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας λόγω του κορονοϊού. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να...
Κορονοϊός – Ελλάδα: Επίσημο, παράταση στην καταβολή του δώρου Πάσχα! (vid)

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε και επίσημα πως το δώρο του Πάσχα  μπορούν οι εργοδότες να το καταβάλουν αργότερα.

Λίγο νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προχώρησαν στην ανακοίνωσης της τρίτης δέσμης πακέτων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας λόγω του κορονοϊού.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν όσοι πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Διαβάστε επίσης: Τα νοσοκομεία και τα εργαστήρια στην Ελλάδα

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα κατά την πληρωμή των δανείων τους.

Οι ανακοινώσεις πραγματοποιούνται στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς τη δυνατότητα προσέλευσης δημοσιογράφων, λόγω των μέτρων ανάσχεσης της διάδοσης του κορονοϊού.

Το δώρο Πάσχα, που αντιστοιχεί σε μισό μισθό και ήταν υποχρεωτικό να δοθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη από τους εργοδότες, φέτος λόγω της κατάστασης υπάρχει η δυνατότητα το δώρο να δοθεί αργότερα. Το πότε ο Υπουργός δεν το ανακοίνωσε, αλλά όλα δείχνουν ότι πάει για Ιούνιο.

Αρχικά το λόγο πήρε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

«Η απόφαση της ΕΚΤ με νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας. Για πρώτη φορά από το 2015 γίνεται αυτό. Αυτή η απόφαση δίνει την δυνατότητα αγοράς 12 δισ.. Ένα δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως κανονικό κράτος μέλος».

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα κατά την πληρωμή των δανείων τους. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις αναστολή δόσεων για 3 μήνες. Καλύπτουμε όλο το ιδιωτικό χρέος σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες».

«Το δώρο Πάσχα, φέτος λόγω της κατάστασης υπάρχει η δυνατότητα το δώρο να δοθεί αργότερα».

«Με σύνεση και έχοντας εξετάσει τον δημοσιονομικό χώρο ενισχύονται 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και ελεύθεροι επαγγελματίες με την αποζημίωση των 800 ευρώ», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν αναδρομικά και όσοι απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε και χθες ο πρωθυπουργός.

Η νέα πραγματικότητα ωθεί την κυβέρνηση να λαμβάνει άμεσα μέτρα ανακούφισης».

«Καλώ τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν αλληλέγγυα προς τους αδύναμους».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα το απόγευμα της Πέμπτης (19/03), διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί κανονικά το δώρο του Πάσχα αλλά άφησε ανοικτό το ποια χρονική περίοδο θα καταβληθεί. «Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιταλία – Κορονοϊός: Πέθανε γιατρός που κούραρε ασθενείς χωρίς γάντια λόγω ελλείψεων

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος και θα αντιμετωπίζουν τις όποιες επιπτώσεις στην αγορά και τους καταναλωτές χωρίς επιβάρυνση των προμηθευτών.

Γεωργιάδης: «Τρίμηνη αναστολή για δανειακές υποχρεώσεις»

«Μετά από την πρωτοβουλία για εισπρακτικές εταιρείες μας ακολούθησε σύσκεψη με ένωση ελληνικών τραπεζών. Όλοι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα έχουν τρίμηνη αναστολή για τις δανειακές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη συνέχεια, είπε: «Όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εταιρείες που πλήττονται θα έχουν αναστολή όλων των χρεών τους και ευνοϊκότερη μεταχείριση. Όσοι δεν έχουν πληγεί να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Δεν θα υπάρχουν οχλήσεις από εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες».

Οι ανακοινώσεις πραγματοποιούνται στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς τη δυνατότητα προσέλευσης δημοσιογράφων, λόγω των μέτρων ανάσχεσης της διάδοσης του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός, κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα το απόγευμα της Πέμπτης (19/03), διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί κανονικά το δώρο του Πάσχα αλλά άφησε ανοικτό το ποια χρονική περίοδο θα καταβληθεί. «Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος και θα αντιμετωπίζουν τις όποιες επιπτώσεις στην αγορά και τους καταναλωτές χωρίς επιβάρυνση των προμηθευτών.

«Όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εταιρείες που πλήττονται θα έχουν αναστολή όλων των χρεών τους και ευνοϊκότερη μεταχείριση. Όσοι δεν έχουν πληγεί να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Δεν θα υπάρχουν οχλήσεις από εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες. Αν οι καταγγελίες των πολιτών συνεχιστούν θα προχωρήσουμε σε σκληρότερα μέτρα.

Συνεργεία ελέγχου θα βρεθούν στους δρόμους για την πάταξη της αισχροκέρδειας σε όσους έχουν ανεβάσει τις τιμές. Δεν έχει τηρηθεί η οδηγία μας για τα 3 τεμάχια ανά πελάτη. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μην δημιουργείται πρόβλημα και ελλείψεις στα προϊόντα».

Βρούτσης: «Άκυρες οι απολύσεις»

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους για τις επιχειρήσεις που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, όσες επιχειρήσεις ή εργοδότες πλήττονται σημαντικά, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, με το μέτρο να ισχύει για έναν μήνα. Τόνισε επίσης πως για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύεται να κάνει απόλυση, καθώς αν το κάνει, η απόλυση θα θεωρείται άκυρη.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως τα 800 ευρώ θα είναι ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο. Ανέφερε, δε, πως ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, με τις λεπτομέρειες να καθορίζονται νομοθετικά τις επόμενες ώρες.

Όπως είπε, το δώρο του Πάσχα μπορεί να καταβληθεί στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Ωστόσο, ανέφερε πως όσοι έχουν δυνατότητα μπορούν να το καταβάλουν το Πάσχα.

Δείτε LIVE τις ανακοινώσεις από το ΥΠΟΙΚ:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός – Ελλάδα: Επίσημο, παράταση στην καταβολή του δώρου Πάσχα! (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μαρία Καλτσίδη

Η Μαρία Καλτσίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/8/1997. Από παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων Γυναικών και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Α' Εθνική. Είναι τελειόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και πριν το Sportime εργάστηκε στην εφημερίδα FORZA.