ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Έρχεται 4ο κύμα της πανδημίας μέσα στον Ιούλιο – Νέες απαγορεύσεις στα σκαριά

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τον Αύγουστο θα ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα τη μέρα!
Κορονοϊός: Έρχεται 4ο κύμα της πανδημίας μέσα στον Ιούλιο – Νέες απαγορεύσεις στα σκαριά

Κορονοϊός: Επιστήμονες εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα ξεκινήσει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ τον Αύγουστο θα ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα!

Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις της επιτροπής των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Κι αυτό καθώς καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σε συνδυασμό με την χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας, έχει οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων, όπως βλέπουμε καθημερινά από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Έτσι ένα νέο το τέταρτο κύμα του Covid-19 είναι πλέον πιο κοντά.

Στο μεταξύ δείτε που μπορείτε να κάνετε να κάνετε rapid test το Σάββατο 3/7

Σύμφωνα με τους  επιστήμονες  το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα ξεκινήσει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, και τον Αύγουστο θα ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα, αριθμός που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο.

Προειδοποιούν δε, ότι οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διασπορά του ιού, ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Οπως αναφέρει το in.gr εκτός από την ανακοπή της καθοδικής πορείας του κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, τους επιστήμονες προβληματίζει και η σημαντική περαιτέρω μείωση της ηλικίας όσων προσβάλλονται στα 27 έτη, ενώ όλο και περισσότερες μολύνσεις εντοπίζονται στις ηλικίες 18-34.

Κορονοϊός: Μόλις το 11% των νέων εως 24 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως

Στοιχείο που συνδέεται με το γεγονός ότι μόλις το 11% των 18 – 24 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το 22% των 25 – 29 και το 34% των 30 – 34 ετών.

Οι λοιμωξιολόγοι σημειώνουν ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Τονίζουν δε ότι, ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά υψηλός έως και πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους.

«Έχουμε μια έξαρση τις τελευταίες ημέρες. Αν η αυξητική τάση συνεχιστεί ίσως μιλάμε για 4ο κύμα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

«Οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν γιατί εκτός ότι θα περάσουν τη νόσο, θα μεταδώσουν», τόνισε από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.

Κορονοϊός: Μετά τις 10 Ιουλίου ξεκινά το 4ο κύμα

Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη «μετά τις 9 Ιουλίου θα ξεκινήσει το περίφημο 4ο κύμα της πανδημίας. Και μέσα στον Αύγουστο θα φτάσουμε στα 1.000 κρούσματα πάλι», αριθμός που θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε πως βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων και πως οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διασπορά του ιού, ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επικουρικού χαρακτήρα και το μόνο που μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στο άμεσο μέλλον είναι ο εμβολιασμός.

«Για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε, θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό, να φτάσει στο 83%», είπε.
Καθησύχασε τέλος τους πολίτες που ακόμα διστάζουν να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν, ότι το όποιο ρίσκο συνεπάγεται ένας εμβολιασμός είναι απείρως μικρότερο από την απόφαση κάποιου να μην εμβολιαστεί.

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τεστ και «green pass» και για μετακινήσεις από νομό σε νομό

Στο μεταξύ ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα (αρνητικό μοριακό ή rapid test και ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό) για τους μη εμβολιασμένους πολίτες να εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Δεν αποκλείω τίποτα γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος. Αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι, ενώ είχαμε φτάσει σε ένα υψηλό ρυθμό εμβολιασμών ημερησίως, όπου γίνονταν 115.000 -120.000 εμβολιασμοί την ημέρα, τώρα είμαστε κάτω από τις 90.000 εδώ κι αρκετές ημέρες, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται περίπου 25.000-30.000 εμβολιασμοί επιπλέον.

Ο κ. Πέτσας προειδοποίησε ότι, αν συνεχίσει να πέφτει ο ρυθμός των εμβολιασμών, «θα πρέπει πράγματι να εξετάσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να είναι πιο έντονο το κίνητρο για τον εμβολιασμό».

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τα νησιά
Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά θα ισχύουν από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου.

Οι ενήλικες θα πρέπει να φέρουν: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12 – 17 ετών, θα απαιτείται οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσους είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Σαλαμίνα και η Λευκάδα.

Επίσης, εξαιρούνται:

  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) όπως ήδη ισχύει.
  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) πριν τη μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Διαβάστε επίσης: 

Χρήστος Φερεντίνος: Συγκλονιστικές εικόνες από όχημα που έπιασε φωτιά στη διασταύρωση Φαρσάλων

Survivor Mαριαλένα – Σάκης: Αυτή είχε πάρει τα μυαλά του Κατσούλη και παράτησε την Ρουμελιώτη

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Έρχεται 4ο κύμα της πανδημίας μέσα στον Ιούλιο – Νέες απαγορεύσεις στα σκαριά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.