ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Έρχονται τα εισπνεόμενα εμβόλια – Τί έχουν δείξει οι έρευνες

Δείτε τι έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών για εισπνεόμενα εμβόλια κατά του Κορονοϊού.
Κορονοϊός: Έρχονται τα εισπνεόμενα εμβόλια – Τί έχουν δείξει οι έρευνες

Τα πρώτα αποτελέσματα εισπνεόμενων εμβολίων για τον Κορονοϊό βγήκαν. Την έρευνα συνόψισαν ιατροί του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε αρχικά στο διεθνές αναγνωρισμένο περιοδικό «the Lancet Infectious Diseases». Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται πως είναι θετικά.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Ντάνασης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνόψισαν σε δική τους δημοσίευση την έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 130 συμμετέχοντες. Πρωταρχική μέριμνα των ιατρών ήταν η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών 7 μέρες μετά τον εμβολιασμό.  Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν ήταν ο πυρετός, η κόπωση και η κεφαλαλγία, και ήταν συχνότερες από ότι σε όσους έκαναν ενδομυϊκή χορήγηση του εμβολίου.

Όσο αφορά την ανοσία, ο στόχος ήταν η μέτρηση των  αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης ακίδας του ιού SARS-CoV-2 και τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού 28 ημέρες μετά την τελευταία δόση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από μία δόση του εισπνεόμενου εμβολίου για τον Κορονοϊό, (το οποίο ισοδυναμεί σε ποσότητα με το 1/5 της ενδομυϊκής δόσης)  επιφέρει ισχυρή ανοσία. Ενώ έπειτα από δύο δόσεις εισπνεόμενες δόσεις ο αριθμός των αντισωμάτων έφτασε παρόμοια επίπεδα με αυτά που αναλογούν σε ένα ενδομυϊκό εμβόλιο.

Η έρευνα κατέληξε οπότε ότι ένα εισπνεόμενο συζευγμένο με αδενοϊό COVID-19 εμβόλιο (Ad5-nCoV) ήταν καλά ανεκτό και είχε παρόμοιο αριθμό αντισωμάτων και κυτταρική ανοσία με τον ενδομυϊκό εμβολιασμό.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς καταλήγουν ότι το εισπνεόμενο εμβόλιο Ad5-nCoV χρήζει παραπάνω μελετών για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του.

 

 

Διαβάστε Επίσης:

Κορονοϊος: Αντιεμβολιάστρια γύρισε όλο το σούπερ μάρκετ γλείφοντας λαβές από καρότσια και ψυγεία

Φωτιές: Ζητούν να φιλοξενήσουν ΜΟΝΟ εμβολιασμένους πυρόπληκτους

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Έρχονται τα εισπνεόμενα εμβόλια – Τί έχουν δείξει οι έρευνες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.