ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Έρχονται θεραπείες με βάση τη νανοτεχνολογία

Οι έρευνες για την ανάπτυξη φαρμάκων και θεραπειών ενάντια του Κορονοϊού με βάση την τεχνολογία έχουν ξεκινήσει.
Κορονοϊός: Έρχονται θεραπείες με βάση τη νανοτεχνολογία

Κορονοϊός: Δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Nature Biotechnology» άρθρο με τις θεραπείες που μπορεί να προσφέρει η νανοτεχνολογία.

Η νανοτεχνολογία ορίζεται ως η εκμετάλλευση της ύλης σε ατομικό και μοριακό επίπεδο. Ο όρος χρησιμοποιείται διότι οι λειτουργικές δομές που δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται έχουν μέγεθος μεταξύ 1 και 100 νανομέτρων, δηλαδή 0.0000000010 μέτρων.

Το παραπάνω άρθρο και τα σημαντικότερα στοιχεία του παρουσιάζει ο καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Δεμέτζος.

Πως λειτουργούν τα νανοσωματίδια στις θεραπείες

Μέχρι στιγμής υπάρχει χρήση λιπιδικών νανοσωματιδίων στα εμβόλια κατά του Κορονοϊού τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί ως ασφαλή και αποτελεσματικά. Οι έρευνες λοιπόν για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και φαρμάκων με βάση τη νανοτεχνολογία για την αντιμετώπιση της Πανδημίας του Κορονοϊού βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη.

Οι νανοσυσκευές οι οποίες εξετάζονται για την εξόντωση του Covid-19 είναι νάνο-βιοϋλικές. Οι συσκευές αυτές θα έχουν λειτουργία τον «καθαρισμό» του οργανισμού από τον ιό. Είναι απόλυτα βιοσυμβατές και αποβάλλονται μέσω των φυσιολογικών ανθρωπίνων λειτουργιών. Οι νανοσυσκευές αυτές σύμφωνα με το άρθρο, θα έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών ιών και όχι μόνο του Κορονοϊού.

Οι ιοί προκειμένου να συνδεθούν με τα κύτταρα των ανθρώπων έχουν στην επιφάνειά του γλυκοπρωτείνες. Οι νανοτεχνολογία που θα δημιουργηθεί έχει σκοπό να τους μιμείται. Οι μιμήσεις με τα σημεία σύνδεσης των ιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε ο όταν ο ιός προσπαθήσει να συνδεθεί να μην βρίσκει ελεύθερη την περιοχή σύνδεσης και έτσι να μην μπορεί να μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι νανοσυσκευές αυτές βρίσκονται υπό μελέτη και αξιολόγηση ήδη για την αποτελεσματικότητά τους.  Οι συσκευές ονομάζονται από του επιστήμονες nanosponges.

Που καταλήγει το άρθρο

Το άρθρο καταλήγει ότι αν και αυτές οι τεχνολογίες βρίσκονται σε αρκετά πρώιμο και αναπτυξιακό στάδιο, αφήνουν υποσχέσεις για το κοντινό μέλλον.

Η ανάπτυξη φαρμάκων με βάση την νανοτεχνολογία έναντι τόσο του Κορονοϊού όσο και άλλων μελλοντικών πανδημιών είναι κοντά σύμφωνα με όσο αναγράφονται.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο άρθρο για την χρήση καινοτόμων φαρμάκων νανοτεχνολογίας είναι θετικά και ενθαρρυντικά. Οι κλινικές μελέτες πιστεύεται ότι δεν απέχουν και πολύ από το να γίνουν πράξη.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι έρευνες νέων θεραπειών με χρήση νανοτεχνολογίας βρίσκονται σε προτεραιότητα και είναι μία έρευνα την οποία δεν μονοπωλεί μόνο ο Κορονοϊός. Οι χρηματοδοτήσεις που δέχονται οι έρευνες είναι σημαντικές.

 

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Έρχονται θεραπείες με βάση τη νανοτεχνολογία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.