ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Υγειονομικές «βόμβες» οι οίκοι ευγηρίας – Μεγάλη ανησυχία για την Αττική

Σε καραντίνα ο οίκος ευγηρίας στο Μαρούσι
Κορονοϊός: Υγειονομικές «βόμβες» οι οίκοι ευγηρίας – Μεγάλη ανησυχία για την Αττική

«Στα γηροκομεία να λειτουργούμε σαν να είμαστε στην εντατική» τονίζει η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού – Σε καραντίνα ο οίκος ευγηρίας στο Μαρούσι.

Ο κορονοϊός θερίζει στα γηροκομεία. Αυτό που φοβούνταν όλοι, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, να μην επεκταθεί, δηλαδή, στους οίκους ευγηρίας, εκεί που ζουν ηλικιωμένοι, δυστυχώς, έχει γίνει πραγματικότητα.

Μόνο από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι, οι ηλικιωμένοι που έχασαν τη ζωή τους – στη μάχη τους με τον κορονοϊό – ανέρχονται σε 21 άτομα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, σε γηροκομείο στο Μαρούσι εντοπίστηκαν θετικά στον ιό τουλάχιστον 19 άτομα. Αυτό έθεσε σε άμεσο συναγερμό τόσο τον ΕΟΔΥ όσο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και γι’ αυτό έσπευσαν αμέσως στο γηροκομείο, προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά για την κατάσταση αλλά και να λάβουν έκτακτα μέτρα, με σκοπό να αποφευχθεί ό,τι ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του οίκου ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε εκτάκτως αργά το βράδυ της Τετάρτης το συγκεκριμένο γηροκομείο στο Μαρούσι να μπει σε καραντίνα.

Οι ελληνικές Αρχές φοβούνταν από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, τη μετάδοση του ιού στους ηλικιωμένους. Γνώριζαν τι είχε συμβεί στη Γαλλία, όπου χιλιάδες άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομεία, είχαν χάσει τη ζωή τους με τους υπευθύνους των γηροκομείων να καταγγέλλουν απουσία οικονομικής ενίσχυσης, εξοπλισμού και προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση – μπροστά στον κίνδυνο τα γηροκομεία να μετατραπούν σε εφιάλτη – έλαβε έκτακτα μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού αλλά και για να προστατεύσει κυρίως τη ζωή των ηλικιωμένων.

Τουλάχιστον 19 κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο στο Μαρούσι

Σε γηροκομείο στο Μαρούσι εντοπίστηκαν 19 κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα 19 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στο Μαρούσι ήταν – σχεδόν όλα – ασυμπτωματικά. Συγγενείς των ηλικιωμένων έμαθαν ότι οι ηλικιωμένοι είναι θετικοί στον κορονοϊό. Μάλιστα, οκτώ από τα κρούσματα έχουν μεταφερθεί στην κλινική Παμμακάριστο ενώ οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Οι συγγενείς των τροφίμων έχουν ενημερωθεί ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους. Μάλιστα, στο γηροκομείο στο Μαρούσι μετέβησαν εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση.

Στον ΕΟΔΥ, μάλιστα, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση καθώς το τίμημα ήταν ιδιαίτερα βαρύ από τον κορονοϊό στο γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι, από όπου μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 21 ηλικιωμένοι, με τελευταίο θύμα του κορονοϊού έναν 81χρονο που κατέληξε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Σε καραντίνα το γηροκομείο στο Μαρούσι

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, «λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (19 επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων 18 φιλοξενούμενοι και 1 μέλος του προσωπικού) σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι Αττικής, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, το εν λόγω κέντρο φροντίδας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα:

* Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
* Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
* Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.
* Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00.

Λινού: «Στα γηροκομεία να λειτουργούμε σαν να είμαστε στην εντατική»

Για την κατάσταση στα γηροκομεία, με δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οπου συστεγάζουν και συνυπάρχουν πολλά άτομα ταυτόχρονα, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος διασποράς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πρωτόκολλα που να εφαρμόζονται συστηματικά. Ειδικά στους οίκους ευγηρίας επειδή οι άνθρωποι είναι και περισσότερο ευάλωτοι αν νοσήσουν, χρειάζεται να λειτουργήσουν σαν νοσοκομείο, σαν εντατική», αναφέρει η κυρία Λινού.

«Είναι παράνομο να γίνονται επισκέψεις αλλά ο ιός μπορεί να μπει σε αυτά με ποικίλους τρόπους είτε μέσω κάποιου εργαζομένου είτε μέσω κάποιου υλικού. Γι’ αυτό και χρειάζεται να υπάρχει αυστηρότητα σε αυτές τις δομές, σαν να μπαίνουμε σε χειρουργείο. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολλά κρούσματα αλλά πρέπει να προσέξουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους», ξεκαθαρίζει.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ SPORTIME ONLINE

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Υγειονομικές «βόμβες» οι οίκοι ευγηρίας – Μεγάλη ανησυχία για την Αττική», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.