ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Υπάρχει κίνδυνος αποβολής σε εγκύους που κάνουν mRNA εμβόλια;

Κορονοϊός: Υπάρχει κίνδυνος αποβολής σε εγκύους που κάνουν mRNA εμβόλια; - Τι δείχνουν έρευνες για έναν από τους πιο ευαίσθητους πληθυσμούς.
Κορονοϊός: Υπάρχει κίνδυνος αποβολής σε εγκύους που κάνουν mRNA εμβόλια;

Κορονοϊός: Πολύς λόγος γίνεται για τα mRNA εμβόλια και τις παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν ειδικά σε ευαίσθητες πληθυσμιακά ομάδες. Όπως είναι οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης. Υπάρχει κίνδυνος αποβολής σε εγκύους που λαμβάνουν mRNA εμβόλια;

Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν από  σοβαρή λοίμωξη COVID-19 με πιθανές επιπλοκές τον πρόωρο τοκετό και αρνητική επίδραση τόσο στη μητέρα, όσο και στο νεογνό.

Με την επιτυχημένη παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων παρέχεται η δυνατότητα προστασίας του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2, ωστόσο υπήρχε σκεπτικισμός γύρω από την ασφάλεια του εμβολιασμού εγκύων γυναικών, καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί στις κλινικές μελέτες.

Αυτόματες αποβολές και επιπλοκές στις κύηση

Οι αυτόματες αποβολές είναι συχνή επιπλοκή των κυήσεων και φαίνεται να συμβαίνουν σε 11% έως και 22% των επιβεβαιωμένων κυήσεων.

Για να αποδειχθεί αν τα mRNA εμβόλια πιθανά αυξάνουν τον κίνδυνο των αποβολών, αναλύθηκαν δεδομένα από 2456 γυναίκες, και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο διεθνές έγκριτο περιοδικό “the New England Journal of Medicine”.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν.

Με βάση τα δεδομένα αυτά:

Από τις 2456 γυναίκες, οι 2022 ανέφεραν ότι συνεχίζουν την κύηση μετά την 20η εβδομάδα, 165 ανέφεραν μία αυτόματη αποβολή (154 πριν την 14η εβδομάδα), 65 γυναίκες δεν έδωσαν στοιχεία για τη συνέχιση της παρακολούθησης τους, 188 γυναίκες ήταν σε παρακολούθηση αλλά όχι ως την 20η εβδομάδα, και 16 ανέφεραν κάποιο άλλο αποτέλεσμα κύησης, όπως προκλητή αποβολή ή έκτοπη κύηση.

Το 77,3% των γυναικών ήταν άνω των 30 ετών, το 78,3% ήταν λευκής φυλής και το 88,8% εργαζόταν στον τομέα της υγείας. Το 52,7% των γυναικών έλαβε το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer.

Ο αθροιστικός κίνδυνος αυτόματης αποβολής για την περίοδο μεταξύ της 6ης και της 20ης εβδομάδας ήταν 14,1% και 12,8% όταν συσχετίστηκε με την ηλικία της μητέρας. Ακόμα και αν οι 65 γυναίκες που χάθηκαν στο follow-up απέβαλαν, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 18,8% και 18,5%.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά ο κίνδυνος τόσο από την πρώτη ανάλυση, όσο και από την ανάλυση με βάση την ηλικία της μητέρας, ήταν αναμενόμενος και συμβατός με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών στο γενικότερο πληθυσμό για αυτόματες αποβολές. Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο, και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Πάντως, η αλήθεια είναι πως στις εκθέσεις μεγάλων οργανισμών όπως το Harvard η συμβουλή που δίδεται στις εγκύους ή στις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες είναι και η «ρωτήστε τον γιατρό σας» και «ελάτε να σταθμίσουμε όλοι μαζί τα δεδομένα».

Και εμείς, έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε στις οδηγίες πως είναι καλό να αποφεύγεται η χρήση σε εγκύους ακόμα και σε φάρμακα με χρόνια παρουσία και ερευνητικά δεδομένα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Υπάρχει κίνδυνος αποβολής σε εγκύους που κάνουν mRNA εμβόλια;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.