ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Με ποιo τεστ είμαστε ασφαλείς για να βγούμε από καραντίνα

Ο κορονοϊός και τα rapid test που γίνονται πιο χρήσιμα
Κορονοϊός: Με ποιo τεστ είμαστε ασφαλείς για να βγούμε από καραντίνα

Κορονοϊός: Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στον ΣΚΑΪ για τα rapid test και τα PCR, με αφορμή τη μετάλλαξη Όμικρον.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει μικρό χρόνο επώασης, άρα τα συμπτώματα έρχονται πιο γρήγορα, ακόμα και νωρίτερα από τις 4-5 μέρες με την επαφή με κάποιο κρούσμα.

Ο κορονοϊός και τα rapid test που γίνονται πιο χρήσιμα

Παράλληλα, εξήγησε ότι τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κάνει κάποιος rapid test και όχι PCR, προκειμένου να βγει από την καραντίνα.

«Το μοριακό τεστ είναι πολύ ευαίσθητο στην αρχή της νόσου, όταν θέλω πολύ νωρίς να διαγνώσω ότι έχω κολλήσει. Όταν έχω κολλήσει, ο ιός κάνει έναν κύκλο και παύει να είναι μολυσματικός, αλλά επειδή μένουν μέσα μας «κομματάκια» του ιού που δεν είναι μολυσματικά είναι πολύ πιθανό το PCR να βγαίνει θετικό. Αν θέλω να βγω από την καραντίνα, κάνω rapid όχι PCR», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό των θανάτων, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι περίπου 80-85% όσων εισέρχονται στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι, άρα όπως είπε η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από εκεί.

«Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Το 90% των θανάτων αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών. Υπάρχει ελάχιστη η πιθανότητα να νοσήσει βαριά κάποιος που έχει εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις».

Να προσθέσουμε ότι:

  • Ερευνητές από τη Νότια Αφρική σε εργαστηριακή μελέτη με 23 δείγματα ασθενών διαπίστωσε ότι, όσοι είχαν νοσήσει με Δέλτα μπόρεσαν να ξανακολλήσουν και την Όμικρον
  • Όσοι όμως ήταν εμβολιασμένοι και κόλλησαν την Όμικρον, δεν μπορούσαν να μολυνθούν με τη Δέλτα
  • Από τους 23 που συμμετείχαν στην έρευνα οι 10 ήταν εμβολιασμένοι

Δείτε τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Με ποιo τεστ είμαστε ασφαλείς για να βγούμε από καραντίνα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.