ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός – Μετάλλαξη XE: Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα

Αυτή είναι η Μετάλλαξη XE που προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιστήμονες με την εξάπλωση της.
Κορονοϊός – Μετάλλαξη XE: Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα

Κορονοϊός – Μετάλλαξη XE: Νέα δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας φαίνεται πως έχει έρθει για να βάλει η νέα μετάλλαξη XE του Covid-19 που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος από την μετάλλαξη όμικρον, που ονομάζεται Xe, εμφανίζει έξαρση στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Κορονοϊός – Μετάλλαξη XE: Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα

Πρόκειται για ένα υβρίδιο των δύο πλέον γνωστών στελεχών της Όμικρον 1 και Όμικρον 2, με την XE να είναι μια συνδυαστική παραλλαγή, η οποία σχηματίζεται  όταν ένα στέλεχος SARS-CoV-2 συλλαμβάνει κάποιο γενετικό υλικό από ένα άλλο στέλεχος SARS-CoV-2.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η μετάλλαξη ΧΕ η οποία και είναι κατά 10% πιο μεταδοτική σε σχέση με τα στελέχη BA.1 και BA.2 .

Μέχρι στιγμής τα περισσότερα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τα οποία και φτάνουν στα 600 στον αριθμό ενώ η μετάλλαξη ΧΕ έχει κάνει την εμφάνιση της τόσο στην Ινδία όσο και στην Ταϊλάνδη.

Την δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για να ειπωθεί εάν η Xe θα εξαπλωθεί πιο γρήγορα ή θα προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

Ακόμη ένα ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι το κατά πόσο τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στη νέα μετάλλαξη που έχει κάνει την εμφάνιση της στον πλανήτη.

Τόσο η μετάλλαξη Όμικρον 1 όσο και η Όμικρον 2 έχει αποδειχθεί πως βρίσκουν τον τρόπο να ξεφύγουν από την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια στον ανθρώπινο οργανισμό όσο και τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Το μόνο που μένει πλέον να φανεί είναι το κατά πόσο η μετάλλαξη ΧΕ ήρθε για να αλλάξει τις ισορροπίες και όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την πανδημία.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός – Μετάλλαξη XE: Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.