ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Νέα μέτρα από τον Σεπτέμβρη – Την… πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι, σκέψεις για επαναφορά της μάσκας

Η πορεία της πανδημίας δεν εξελίσσεται καλά για την Ελλάδα κι έτσι η Κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη και νέων μέτρων από τον Σεπτέμβρη.
Κορονοϊός: Νέα μέτρα από τον Σεπτέμβρη – Την… πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι, σκέψεις για επαναφορά της μάσκας

Ο κορονοϊός παρουσιάζει σταθερά υψηλά κρούσματα στην χώρα μας εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα οποία συχνά ξεπερνούν ακόμη και τις 3.000, ενώ αρκετοί συμπολίτες μας έχουν γεμίσει και πάλι της ΜΕΘ, όντες διασωληνωμένοι.

Έτσι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να λάβει μέτρα κατά του κορονοϊού ενόψει του χειμώνα, με το τέλος της τουριστικής περιόδου προκειμένου να αντιμετωπίσει το νέο «κύμα» του Covid-19 που μας έχει «χτυπήσει» την πόρτα. Γενικό lockdown πάντως δεν πρόκειται να υπάρξει, η επαναφορά της χρήσης μάσκας όμως εξετάζεται.

Συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα κατά του κορονοϊού από την κυβέρνηση, τα οποία θα ισχύσουν από το Φθινόπωρο κιόλας. Δεδομένη θεωρείται για παράδειγμα η απαγόρευση εισόδου για μη εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πιθανότερη ημερομηνία για τις ανακοινώσεις είναι η επόμενη Τρίτη.

Κορονοϊός: Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι
Εκτός από την απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας για τους μη εμβολιασμένους, υπάρχουν και άλλα μέτρα στο τραπέζι της συζήτησης.

Καθηγητές σε πανεπιστήμια και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή να υποβάλλονται με δικά τους έξοδα σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να επανέλθει η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Αντιθέτως, επί του παρόντος, εκτός των σχεδιασμών της κυβέρνησης είναι να απαγορεύεται η είσοδος σε εμπορικά καταστήματα στους ανεμβολίαστους.

Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πριν από λίγες ημέρες από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν έως τα μέσα της εβδομάδας και η εφαρμογή τους θα ισχύει, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, κατά πάσα πιθανότητα από τα μέσα Σεπτεμβρίου οπότε θα ανοίξουν και τα σχολεία.

Όσον αφορά τη διασκέδαση τον χειμώνα θα μετατραπεί σε «προνόμιο» σχεδόν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Αυτό που εμμέσως αλλά σαφώς έχει προαναγγελθεί και αναμένεται να ισχύσει και επισήμως, είναι πως τα εστιατόρια, καφέ μπαρ, νυχτερινά κέντρα, σινεμά, θέατρα αλλά και τα γήπεδα θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους στους κλειστούς χώρους τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο μόλις ο καιρός γίνει χειμερινός θα δυσκολεύονται πολύ να βρουν τρόπους διασκέδασης. Η συγκεκριμένη απόφαση για τους κλειστούς χώρους εικάζεται πως μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, καθώς αφορά βασικό “αγαθό” όπως η διασκέδαση.

Οικονόμου: «Ανακοινώσεις την Τρίτη για τα μέτρα κατά του κορονοϊού – Τι είπε για την μάσκα»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ότι το νέο πλαίσιο λειτουργίας και τα μέτρα που αφορούν την πανδημία θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότατα την Τρίτη, αποκαλύπτοντας ότι η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι στο τραπέζι.

«Είναι ένα ενδεχόμενο. Εφόσον το υποδείξει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων οφείλουμε να το εφαρμόσουμε».

«Νομίζω ότι την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας, όσον αφορά την πανδημία και τον Covid. Δυστυχώς δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο, δεν υποχωρεί. Δημιουργεί απειλές κυρίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι» ανέφερε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι ή θα νοσήσουν» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου. «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές», συμπλήρωσε.

«Θα πάμε σε μια σειρά από μέτρα που θα προστατέψουν την κοινωνία και την οικονομία από μεγάλες περιπέτειες” σημείωσε.

Σύμφωνα με όσα είπε για κάποιους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας. «Γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει. Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία» κατέληξε.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Νέα μέτρα από τον Σεπτέμβρη – Την… πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι, σκέψεις για επαναφορά της μάσκας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.