ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Πολύ υψηλά ποσοστά κορτιζόλης στα μαλλιά των παιδιών

Κορονοϊός: Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα μελέτη για το στρες που προκαλεί η πανδημία στις οικογένειες.
Κορονοϊός: Πολύ υψηλά ποσοστά κορτιζόλης στα μαλλιά των παιδιών

Κορονοϊός: Το υψηλό στρες των παιδιών εξαιτίας της πανδημίας του Κορονοϊού, μεγαλώνει τα προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς επίσης παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση κορτιζόλης – ορμόνη του στρες – στα μαλλιά τους.

Κάτι τέτοιο διαπιστώνεται σε μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) από το τμήμα του Αμπού Ντάμπι.

Συνεργάστηκαν με το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου «Global TIES for Chlidren» κι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνιας και το Χασεμιτικό Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα μαλλιών από μητέρες και παιδιά στην Ιορδανία που είχαν πάρει από το 2019 για μια άλλη μελέτη.

Στη συνέχεια τα σύγκριναν με δείγματα μαλλιών από τα ίδια άτομα τον Ιούνιου του 2020. Δηλαδή, ένα τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας στην περιοχή. Συγκεκριμένα, μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης στα μαλλιά αναζητώντας τα επίπεδα συσσωρευμένου στρες εξαιτίας του κοροναϊού.

Στη συνέχεια, η ίδια χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα για να αναλύσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις οικογένειες ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Για να καταλήξει στη διαπίστωση ότι τα αυξημένα επίπεδα αντιξοότητας της οικογένειας οδηγούσαν σε χειρότερη ψυχική υγεία τα παιδιά και τις μητέρες τους, ως τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι οικογένειες παρακολουθήθηκαν για να διερευνηθεί:

η φυσιολογία του στρες
η λειτουργία της οικογένειας
η ψυχική υγεία

τους πρώτους 9 μήνες της πανδημίας.

Οι μητέρες ανέφεραν λιγότερη δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Και αντιμετώπισαν πιο αρνητικές αλλαγές στην οικογενειακή ζωή τους τον Ιούνιο του 2020.

Στην περίοδο αυτή, τα παιδιά είχαν τέτοια συμπεριφορά που δεν μπορούσαν να τη ρυθμίσουν μόνα τους. Παράλληλα εμφάνιζαν και περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Ιδίως όταν οι οικογένειες είχαν χαμηλότερο εισόδημα. Αρνητικές αλλαγές προέβλεπαν και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κορτιζόλης στα μαλλιά των παιδιών τον Ιούνιο του 2020.

Διαβάστε επίσης:

Koρονοϊός: Κλείνει το Μέγα εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα – Δεν πάει κανείς

Top Chef: Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση

Παναθηναϊκός: Ξεφύγαμε από την πραγματικότητα!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Πολύ υψηλά ποσοστά κορτιζόλης στα μαλλιά των παιδιών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.