ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός – Rapid test: Καταγγελίες για αισχροκέρδεια στις Σέρρες – Τι απαντά ο φαρμακευτικός σύλλογος

Ο Κορονοϊός έχει κάνει τα rapid test απαραίτητα, με τις καταγγελίες όμως στις Σέρρες για αισχροκέρδεια να φέρνουν την απάντηση από τον φαρμακευτικό σύλλογο.
Κορονοϊός – Rapid test: Καταγγελίες για αισχροκέρδεια στις Σέρρες – Τι απαντά ο φαρμακευτικός σύλλογος

Κορονοϊός – Rapid test: Σάλο έχουν προκαλέσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται κατά την πώληση των Rapid test, στις Σέρρες, με ορισμένους να φαίνεται πως θέλουν να επωφεληθούν τις κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τα νέα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση και να πλουτίσουν!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στη πόλη της Μακεδονίας, φαίνεται πως κάποιοι αποφάσισαν να πουλήσουν τα rapid test στην ανώτερη τιμή.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Γιάννης Γιάντσιος, δικηγόρος των Σερρών, η πολιτεία όρισε ανώτερη τιμή στα test από 0 ευρώ έως 10 ενώ το πραγματικό κόστος κοστίζει 0.80 λεπτά ενώ στις Σέρρες ο φαρμακευτικός σύλλογος επέβαλε στα μέλη το τεστ να κοστίζει 10 ευρώ.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η επιστολή:

«Οι φαρμακοποιοί στην χώρα μας χρόνια τώρα ασκούσαν ευσυνείδητα και λειτούργημα που ήταν κοντά στους πολίτες. Δυστυχώς όμως τα τελευταία έτη (μετά την οικονομική κρίση του 2010) παρατηρείται να υποχωρεί το λειτούργημα του φαρμακοποιού και να υπερισχύει το «κέρδος» από τα φάρμακα και τα παράγωγα.

Τρανό παράδειγμα αυτό που ζούμε από τις 16 Σεπτεμβρίου 2021 και εφεξής με τα Rabbit Test. Η πολιτεία (καλώς ή κακώς) θέσπισε με νόμο τα τεστ με ανώτερη τιμή από 0 ευρώ έως 10 ευρώ. Το πραγματικό κόστος του τεστ κοστίζει 0,80 λεπτά!! Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι το τεστ είναι αγαθό!! Και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης!!! Τι παρατηρούμαι στον Ν. Σερρών που για άλλη μια φορά πρωτοπορεί στην «αδικία ως τελευταίος Νομός» την παραβίαση των νόμων για συντεχνιακούς λόγους. Όπως σ΄ όλη την Ελλάδα και στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού η τιμή του τεστ είναι έως 10 ευρώ. Δηλαδή θα το βρεις με 5 ευρώ, με 6 ευρώ κλπ. Μέχρι τις 15-09-2021 και στις Σέρρες, (στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού) υπήρχαν φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα που είχαν ανταγωνιστικές τιμές και μπράβο τους!!

Αυτό δεν άρεσε στον Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Φαρμακοποιούς (όχι όλους βέβαια) και κατήγγειλαν τους συναδέλφους τους και επέβαλαν στα μέλη τους, ελάχιστη αμοιβή 10ευρώ!!!! Σε όλα τα φαρμακεία!! Τώρα, αν αυτό είναι δυσβάστακτο μέτρο κατά των εργαζομένων που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Αυτά βέβαια, ποσώς τους ενδιαφέρει φαίνεται και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η τιμή των 10 ευρώ ανά τεστ!

Άραγε, αυτοί που πήραν αυτή την απόφαση, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν και δεν έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν Μονοπωλιακές καταστάσεις και πολιτικές ως σύλλογος? Ξέρουν ότι παραβιάζουν ανοιχτές θύρες!! όπως:

Παράνομες συμβάσεις και συμφωνίες 

Οι συμφωνίες αυτές είναι γνωστές ως συμπράξεις (καρτέλ) και απαγορεύονται γιατί περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές και δεν είναι αναγκαίο να έχουν εγκριθεί επίσημα από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Τα συνηθέστερα παραδείγματα τέτοιων πρακτικών είναι:

καθορισμός τιμών
καταμερισμός της αγοράς
κλπ
Καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης ή σχέσης οικονομικής εξάρτησης

6.-(1) Απαγορεύεται η καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης μιας ή περισσότερων επιχειρήσεων, που κατέχει ή κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο σύνολο ή μέρος της εγχώριας αγοράς ενός προϊόντος, ιδιαίτερα εάν η πράξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα ή ενδεχόμενο αποτέλεσμα –

(α) τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό αθέμιτων τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων μη θεμιτών υπό τις περιστάσεις όρων συναλλαγής·

(β) τον περιορισμό της παραγωγής ή της διάθεσης ή της τεχνολογικής ανάπτυξης, προς ζημιά των καταναλωτών·

(2) Απαγορεύεται η καταχρηστική εκμετάλλευση, από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις, της σχέσης οικονομικής εξάρτησης, στην οποία βρίσκεται προς αυτή ή αυτές μία επιχείρηση, η οποία κατέχει θέση πελάτη, προμηθευτή, παραγωγού, αντιπροσώπου, διανομέα ή εμπορικού συνεργάτη τους, ακόμη κι ως προς ένα ορισμένο είδος προϊόντων ή υπηρεσιών, και δε διαθέτει ισοδύναμη εναλλακτική λύση. Η καταχρηστική αυτή εκμετάλλευση της σχέσης οικονομικής εξάρτησης μπορεί να συνίσταται ιδιαίτερα στην επιβολή αυθαίρετων όρων συναλλαγής, στην εφαρμογή διακριτικής μεταχείρισης ή στην αιφνίδια και αδικαιολόγητη διακοπή μακροχρόνιων εμπορικών σχέσεων.

Είναι προς το συμφέρον τους να αποσύρουν την απόφαση τους αυτή, διότι είναι εκτεθειμένοι τόσο στην κοινωνία όσο και απέναντι του νόμου!! Φύλακες γρηγορείτε..

Με τιμή

Γιάντσιος Ιωάννης – Δικηγόρος Σερρών

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ της Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Η επιστολή αυτή έφερε και την απάντηση από τον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Σερρών, Αναστάσιο Ρόντση.

Δείτε τα όσα είπε:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός – Rapid test: Καταγγελίες για αισχροκέρδεια στις Σέρρες – Τι απαντά ο φαρμακευτικός σύλλογος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.