ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Rapid test σε ακατάλληλους χώρους – Μπάχαλο εξαιτίας των αποφάσεων της κυβερνησης

Η αυξημένη ζήτηση και το γεγονός πως διαγνωστικά κέντρα και μικροβιολογικά εργαστήρια γεμίζουν ασφυκτικά οδήγησε στην express δημιουργία χώρων για Rapid tests
Κορονοϊός: Rapid test σε ακατάλληλους χώρους – Μπάχαλο εξαιτίας των αποφάσεων της κυβερνησης

Rapid tests σε ακατάλληλους υγεινομικά χώρους που δεν τηρούν καμία προδιαγραφή φαίνεται να διενεργούνται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.

Τα λεγόμενα της Προέδρου του ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπροέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Άννας Μαστοράκου, προκαλούν σοκ για τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Η αυξημένη ζήτηση και το γεγονός πως διαγνωστικά κέντρα και μικροβιολογικά εργαστήρια γεμίζουν ασφυκτικά καθημερινά, οδήγησε στην express δημιουργία χώρων για την εξυπηρέτηση των ανεμβολίαστων πολιτών για rapid test, μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Rapid tests: Το… παραθυράκι του νόμου που τα επιτρέπει

Ωστόσο, οι προδιαγραφές και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται, δεν ανταποκρίνονται στις επιταγές του ΕΟΔΥ. Είναι σαφές λοιπόν ότι δειγματοληψίες και tests δεν μπορούν να γίνονται σε οποιανδήποτε χώρο.

«Στην πόλη της Πάτρας δεν έχουν ξεφυτρώσει ακόμα, εμφανίζονται όμως πανελλαδικά, σε διάφορες πόλεις. Υπάρχουν κάποια γραφεία που δεν έχουν καμία άδεια, καμία εποπτεία.

Ήδη ο ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει την παρέμβαση Εισαγγελέα γιατί η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Δεν ξέρει κανείς τι εκπροσωπούν, τι ακριβώς κάνουν και ποιες είναι οι προδιαγραφές. Νοικιάζουν χώρους σε πολυκατοικίες και κάνουν Rapid tests. Έχουν πρόσβαση και στο σύστημα και κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς λειτουργούν.

Υπάρχει μία διάταξη στο νόμο που λέει ότι οι υγειονομικοί μπορούν να δημιουργήσουν κλιμάκια διενέργειας Rapid tests. Το θέμα είναι ότι ο νόμος δεν ορίζει τις προδιαγραφές. Στα ιατρεία και στα εργαστήρια υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι δειγματοληψίας, υποχρεωτικές απολυμάνσεις, μέτρα ατομικής προστασίας, μολυσματικά απόβλητα.

Τα συγκεκριμένα γραφεία έχουν χαμηλώσει το κόστος των tests στα πέντε και έξι ευρώ και δεν ξέρει κανείς ποιες είναι οι προδιαγραφές που διαθέτουν. Όταν ένα εργαστήριο ανταπεξέρχεται ίσα ίσα οικονομικά χρεώνοντας το test δέκα ευρώ, πώς αυτοί οι χώροι το κάνουν με χαμηλότερη τομή; Αυτό σημαίνει ότι κάτι δε γίνεται καλά».

Παράλληλα, σύμφωνα με την κα Μαστοράκου, στο… παιχνίδι έχουν μπει και φαρμακεία τα οποία έχουν μπει σε διαδικασία μειοδοσίας σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι. Κάτι που ασφαλώς προκαλεί ανησυχία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Rapid test σε ακατάλληλους χώρους – Μπάχαλο εξαιτίας των αποφάσεων της κυβερνησης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.