Κοινή απάντηση στον περιορισμό της μετάδοσης του νέου στελέχους του κορoνοϊού αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιχειρεί να πετύχει τον μέγιστο δυνατό συντονισμό για το ζήτημα των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.

Ήδη, μια σειρά χωρών (Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία) έχουν ανακοινώσει ότι οι πτήσεις διακόπτονται μέχρι νεωτέρας. Ελλάδα και Κύπρος έχουν αυξήσει τον χρόνο καραντίνας, ζήτημα που θα επανεξεταστεί, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε 48χρονη διακοπή των αφίξεων από Βρετανία, μέχρι να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορoνοϊός: 588 νέα κρούσματα – 70 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε με μετέχοντες εκπροσώπους των κρατών μελών. Σύμφωνα με το OPEN TV, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη, όπως η απαγόρευση πτήσεων, η εισαγωγή τεστ PCR ως προϋπόθεση εισόδου, η καραντίνα.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, η γερμανική προεδρία έχει συγκαλέσει εκτάκτως για το πρωί της Δευτέρας (11:00 ώρα Βρυξελλών, 12:00 ώρα Ελλάδος) την επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ την IPCR, προκειμένου να συζητηθεί ο ευρωπαϊκός συντονισμός στη νέα μετάλλαξη.

Πάντως στη Γερμανία, που έχει αποφασίσει διακοπή των συνδέσεων από τα μεσάνυχτα, διευκρινίστηκε ότι το νέο στέλεχος δεν έχει εντοπιστεί. «Η μετάλλαξη δεν έχει ανιχνευθεί στην Γερμανία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προσθέτοντας ότι όλες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διακόπτονται από τα μεσάνυχτα. «Αλλά φυσικά λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ΄όψιν τις πληροφορίες από την Βρετανία»., πρόσθεσε.