ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Συναγερμός παντού για να μειωθούν τα κρούσματα και να αποφευχθεί το lockdown

Απομακρύνεται οριστικά η χώρα, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, από τους οριζόντιους περιορισμούς που περιλαμβάνει ένα γενικό lockdown, όπως κατέστησε σαφές κατά το διάγγελμά του χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο η κυβέρνηση και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παραμένουν σε επαγρύπνηση για να ξεδιπλώσουν τα επόμενα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας σε επιβαρυμένες περιοχές όπως...
Κορονοϊός: Συναγερμός παντού για να μειωθούν τα κρούσματα και να αποφευχθεί το lockdown

Απομακρύνεται οριστικά η χώρα, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, από τους οριζόντιους περιορισμούς που περιλαμβάνει ένα γενικό lockdown, όπως κατέστησε σαφές κατά το διάγγελμά του χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο η κυβέρνηση και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παραμένουν σε επαγρύπνηση για να ξεδιπλώσουν τα επόμενα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Αττική.

Από τα 312 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο περισσότερα από τα 2/3 εντοπίζονται στην Αττική. Με τα 213 νέα περιστατικά κορονοϊού το λεκανοπέδιο διατηρεί την αρνητική πρωτιά του μεταξύ των επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών στη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Αττική, λέγοντας πως θα «γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική».

Διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη 24/9

Οι ειδικοί της Επιτροπής έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κορονοϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Άλλο μέτρο που θεωρείται πιθανό είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για τις βραδινές ώρες όπως και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα ή άλλα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ προκειμένου να σταματήσει ο συγχρωτισμός σε πλατείες ή άλλους ανοιχτούς χώρους.

Οι δομές Υγείας ενισχύονται διαρκώς για να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με κορονοϊό αλλά και όσους νοσήσουν με γρίπη και άλλες ιώσεις. Κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ορίζει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορωνοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καιρός 25/9: Γενικά αίθριος, βροχές στα βορειοδυτικά

Τα μέτρα που περιέχονταν στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού «περιείχε» κάποιες από τις επικείμενες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας στο λεκανοπέδιο.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους έχει τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα.

«Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορονοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και εφόσον και οι δύο φοράνε μάσκες, η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη. Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια. Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο για την επέκταση του μέτρου παντού σε εξωτερικούς χώρους. Η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως είναι οι πλατείες, ή οι ουρές αναμονής για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και είσοδο σε καταστήματα, είναι ήδη υποχρεωτική

Ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα. Έδωσε με αυτόν τον τρόπο τέλος σε πλήθος διαδόσεων μέσω και διαδικτυακών συζητήσεων σχετικά με επικείμενο κλείσιμο σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα. Ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του είπε πως κλειστά σχολεία σημαίνει και κλειστά μυαλά..

Ακόμη, έδωσε την κατεύθυνση για το νέο μοντέλο εργασίας -τηλεργασία- και ψυχαγωγίας.

«Ξέρουμε ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κλείσουν; Όχι! Πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους. Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία. Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Συναγερμός παντού για να μειωθούν τα κρούσματα και να αποφευχθεί το lockdown», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Στέλιος Ανδρικάκης

Ο Στέλιος Ανδρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1992. Από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα και κυρίως με την κολύμβηση, ωστόσο το άνοιγμα του ραδιοφώνου σε μία αθλητική εκπομπή άλλαξε τελείως την οπτική και τα «θέλω» του. Η αγάπη του για την αθλητική δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο άρχισε να μεγαλώνει και έτσι το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ στο οποίο φοίτησε ήταν μονόδρομος. Μετά από την πορεία του σε αρκετά sites, ήρθε η πρόταση από το Sportime, στο οποίο και βρίσκεται από το 2018 μέχρι και σήμερα.