ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Τα fake news για τον ιό που σπέρνουν τον τρόμο

Με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού εντός και εκτός Κίνας, τα fake news κατέκλυσαν τα social media
Κορονοϊός: Τα fake news για τον ιό που σπέρνουν τον τρόμο

Κορονοϊός: Με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού εντός και εκτός Κίνας, τα fake news κατέκλυσαν τα social media.

Σκόρδο και μπαχαρικά

Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η κατανάλωση σκόρδου, μέντας και μπαχαρικών προστατεύει από τον κοροναϊό.

Χλωρίνη: Μην την πιείτε

Κάποιοι προτρέπουν τον κόσμο να καταναλώσει καθαριστικά διαλύματα, που περιέχουν χλωρίνη και άλλες χημικές ουσίες, για να «σκοτωθεί» ο ιός.

Σύμφωνα με ανάρτηση που κυκλοφόρησε στο Facebook, ένας υποτιθέμενος γιατρός από νοσοκομείο της Κίνας, ισχυριζόταν ότι η ηλιοφάνεια μπορεί να σκοτώσει το νέο κοροναϊό. Επίσης, ότι ο ιός «πεθαίνει» σε θερμοκρασία 27 βαθμών Κελσίου, γι’ αυτό οι ασθενείς πρέπει να πίνουν άφθονο ζεστό νερό.

Κορονοϊός: Κεκλεισμένων των θυρών οι αθλητικές εκδηλώσεις για δύο εβδομάδες

«Θεραπεία» με… κοπριά

Μία Ινδή βουλευτής, η Suman Haripriya του κόμματος Bharatiya Janata Party (BJP) υποστήριξε σε δημόσια συζήτηση ότι η κοπριά και τα ούρα της αγελάδας μπορούν να θεραπεύσουν και τον κοροναϊό και τον καρκίνο. Άλλωστε οι αγελάδες είναι ιερές… στην Ινδία.

Βιολογικός πόλεμος

Συνωμοσιολόγοι στις ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ο COVID-19 διέρρευσε από μυστικό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου της Κίνας. Αντίστοιχα, η Τεχεράνη φέρεται να κατηγόρησε τις ΗΠΑ για βιολογικό πόλεμο κατά της Κίνας και του Ιράν.

Φταίει το 5G

Ακόμα και ο «πόλεμος» για τα δίκτυα 5G βρήκε πρόσφορο έδαφος στις θεωρίες συνωμοσίας για τον κοροναϊό. Σύμφωνα με μία εκδοχή, πέντε εβδομάδες πριν από τα πρώτα κρούσματα, είχε τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο 5G στην Ουχάν.

Άλλοι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, διαθέτει τεχνολογία 5G, γι’ αυτό νόσησαν 696 από τους επιβάτες του…

Στη χώρα μας το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, έχουν εγκρίνει ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Με βάση και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) διευκρινίζει για τον νέο κοροναϊό:

O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε 96 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοσή του, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

 

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Τα fake news για τον ιό που σπέρνουν τον τρόμο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.