ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Τα παιδιά που γεννήθηκαν στα χρόνια της πανδημίας έχουν χαμηλότερες νοητικές επιδόσεις!

Εκτεθειμένα τα παιδιά, που γεννήθηκαν την εποχή της πανδημίας.
Κορονοϊός: Τα παιδιά που γεννήθηκαν στα χρόνια της πανδημίας έχουν χαμηλότερες νοητικές επιδόσεις!

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη, τα παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν κατά την πανδημία μπορεί να έχουν μειωμένες λεκτικές και γενικά γνωστικές επιδόσεις, σε σχέση με όσα είχαν γεννηθεί προ κορονοϊού.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι Αμερικανοί αφορά περισσότερο τα αγόρια από ό,τι τα κορίτσια. Επίσης, τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο είναι εκτεθειμένα.

Τα πρώτα χρόνια στη ζωή ενός παιδιού θεωρούνται κρίσιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νου του, αλλά τα «παιδιά της πανδημίας» που συχνά είχαν περιορισμένα ερεθίσματα στο σπίτι και λιγότερες αλληλεπιδράσεις με το ευρύτερο περιβάλλον εκτός σπιτιού, φαίνεται να εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ γνωστικής ανάπτυξης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άϊλαντ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν 672 παιδιά, από τα οποία τα 309 είχαν γεννηθεί πριν την πανδημία και τα υπόλοιπα κατά τη διάρκειά της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μέσος δείκτης νοημοσύνης (IQ) των παιδιών ηλικίας τριών μηνών έως τριών ετών στα τεστ που έκαναν κατά τη δεκαετία πριν την πανδημία ήταν γύρω στο 100, είχε πέσει στο 78 για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και των lockdown.

«Δεν πρόκειται για αμελητέα διαφορά. Συνήθως δεν βλέπει κανείς κάτι τέτοιο, παρά στις μείζονες γνωστικές διαταραχές», δήλωσε ο δρ. Ντεόνι. Άγνωστο παραμένει κατά πόσο αυτές οι χαμηλότερες νοητικές επιδόσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Επίσης, είναι ασαφές αν η κατάσταση είναι χειρότερη στις φτωχότερες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΠΑΟΚ – Μποέμιαν: Αντικυβερνητικά συνθήματα στην Τούμπα και γνωστό σύνθημα κατά Μητσοτάκη

Αρναούτογλου Καιρός: Νέα πτώση της θερμοκρασίας – Πότε ανεβαίνει και πάλι

Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στο Γαλάτσι

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Τα παιδιά που γεννήθηκαν στα χρόνια της πανδημίας έχουν χαμηλότερες νοητικές επιδόσεις!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.