ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Το 50% των κρουσμάτων είναι με μετάλλαξη Δέλτα

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών λειτουργεί ως εθνικό παρατηρητήριο για τις μεταλλάξεις της Covid-19.
Κορονοϊός: Το 50% των κρουσμάτων είναι με μετάλλαξη Δέλτα

Κορονοϊός: Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών λειτουργεί ως εθνικό παρατηρητήριο για τις μεταλλάξεις της Covid-19.

Τα τελευταία δεδομένα των ερευνών του ΙΙΒΕΑΑ δείχνουν ότι η Μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει και, παράλληλα, ότι εξαπλώνεται το επικίνδυνο νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Διαβάστε τι είπε ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Ιδρύματος, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής.

«Σήμερα, όπως θα σας δείξω με τα δεδομένα που εστάλησαν στον ΕΟΔΥ πριν από μερικές ώρες, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δ’ αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας.

Πριν από 2 εβδομάδες τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης ήταν μόλις τέσσερα. Όλα τα δείγματα που εστάλησαν στο εργαστήριο από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα στο νησί της Ίου ήταν της μετάλλαξης Δ. Το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σε αυτό θα επικρατήσει η Ινδική μετάλλαξη «Δ».

Παράλληλα, το στέλεχος «Β» της Νοτίου Αφρικής αρχίζει και μας ανησυχεί, διότι, ενώ το είχαμε πρωτοανιχνεύσει αρχές του Φεβρουαρίου στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες περίπου την ίδια εποχή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μία ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει την αύξηση του στελέχους «Δ».

Δεν μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή. Αύξηση της «Β», η οποία μπορεί να μην είναι πολλά στελέχη, μεγάλος ο αριθμός, αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία».

Παράλληλα, ο καθηγητής εξήγησε στους βουλευτές πως η καταγραφή των μεταλλάξεων δεν πρέπει να τρομάζει, καθώς δείχνει ότι το εθνικό σύστημα έχει πλέον τους ανθρώπινους πόρους και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να «σκανάρει» τον «αόρατο εχθρό».

Αναφορικά με την επίδραση των εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις ο καθηγητής ανέφερε: «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Απλώς, πέφτει λίγο η αποτελεσματικότητά τους, δηλαδή πέφτει κατά 10% με 15%. Βέβαια, δεν θέλει κανένας να είναι σε αυτό το 10% με 15%, όπου μειώνεται. Δηλαδή, να ανήκουν στην ομάδα εκείνη όπου μειώνεται αυτή η αποτελεσματικότητα.

Αλλά, όμως, το ξέρουμε και επειδή το ξέρουμε μπορούμε να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα, όπως είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη της νέας γενιάς εμβολίων Covid-19, τα οποία αν και εφόσον αναπτυχθούν θα κριθεί εάν και εφόσον είναι απαραίτητα να χρησιμοποιηθούν, ας πούμε σε μια τρίτη δόση».

 

Διαβάστε ακόμη:

Το «έξυπνο» deal που συζητούν ΠΑΟΚ και Πάρμα

Κορονοϊός: Ξανά πάνω από 2.500 τα κρούσματα – Οι νέοι αριθμοί

MasterChef: Η απίθανη πατέντα που έχει κάνει ο Διονύσης στο εστιατόριο που δουλεύει!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Το 50% των κρουσμάτων είναι με μετάλλαξη Δέλτα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.