ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Το «Plan B» της κυβέρνησης αν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων

Έκτακτη σύσκεψη αύριο στο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων – Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο των Αρχών περιλαμβάνει ελέγχους σε όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα, στους εποχικούς υπαλλήλους από τα Βαλκάνια και τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου, αν χρειαστεί. Ανησυχία, αλλά όχι πανικό, προκαλεί στην κυβέρνηση η...
Κορονοϊός: Το «Plan B» της κυβέρνησης αν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων

Έκτακτη σύσκεψη αύριο στο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων – Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο των Αρχών περιλαμβάνει ελέγχους σε όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα, στους εποχικούς υπαλλήλους από τα Βαλκάνια και τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου, αν χρειαστεί.

Ανησυχία, αλλά όχι πανικό, προκαλεί στην κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, που έφτασαν στα 50 το τελευταίο 24ωρο, με τα 27 εξ αυτών να είναι εισαγόμενα. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη αύριο, Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την εκτίμηση της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου – Συναγερμός για τα 50 κρούσματα (vid)

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχει όχι μόνο ψυχραιμία, αλλά και «Plan B» για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια:

1. Έλέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Προβληματισμός Κικίλια – «Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει»

«Με προβληματίζει μια σχετική χαλάρωση που υπάρχει» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα. «Θέλουμε να στηρίξουμε τους συμπατριώτες μας, με σεβασμό όμως στα υγειονομικά πρωτόκολλα και στον χειρισμό που αποδείχθηκε πετυχημένος» σχολίασε επίσης.

Όσον αφορά στην αντίδραση της Πολιτείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι είναι δυναμική και όλα κρίνονται καθημερινά. «Μόλις κρίναμε ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα από συγκεκριμένη χώρα κλείσαμε τα σύνορα» σημείωσε σχετικά με τα κρούσματα από τη Σερβία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα τα υγειονομικά δεδομένα «να επιτρέψουν να ξανανοίξουν τα σύνορα με τη φίλη και γείτονα Σερβία».

«Όλα αξιολογούνται καθημερινά και στην πρώτη κρίση, τον χειμώνα, αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε» τόνισε επίσης ο υπουργός Υγείας, ενώ, σε ό,τι αφορά την προέλευση των κρουσμάτων, επισήμανε: «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και σε κάθε περίπτωση δεν θα την αφήσουμε να ξεφύγει από τον έλεγχό μας… Μέχρι σήμερα είναι πιο πολλά τα κρούσματα από τις οδικές μεταφορές, παρά από τις αεροπορικές επικοινωνίες. Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι δυναμικό».

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους πολίτες, όπως και τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, να εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας. «Τώρα είναι μια στιγμή που καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση και θέλουμε να κάνουμε τις διακοπές μας, αλλά πρέπει να είμαστε εγκρατείς για να χαρούμε τις διακοπές μας» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το αν υπάρχει σύσταση για τον τρόπο διασκέδασης το καλοκαίρι, ανέφερε: «Το κλίμα στη χώρα μας, η ξηρασία, η θάλασσα ευνοούν να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Σε εσωτερικούς χώρους καλό είναι να ελέγχουμε τον αριθμό των ατόμων, αλλά και ο συγχρωτισμός στα πανηγύρια και σε εκδηλώσεις σε συγκεκριμένο χώρο δεν ενδείκνυται. Υπάρχει τρόπος να περάσουμε τις διακοπές με ασφάλεια και πολύ ευχάριστα».

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι, αν τοπικά προκύψει το οτιδήποτε, η Πολιτεία είναι έτοιμη, με τις μονάδες Υγείας, με σχέδιο αεροδιακομιδών κ.ά. να ανταπροκριθεί. «Φροντίζουμε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση» διαβεβαίωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού τον ερχόμενο χειμώνα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «αναγεννήσαμε το ΕΣΥ εντός κρίσης» και υπενθύμισε ότι έγιναν 5.000 προσλήψεις υγειονομικών τους προηγούμενους μήνες και υπερδιπλασιάσθηκαν οι κλίνες στις ΜΕΘ (από 563 σε 1.200 περίπου), όπως και την προμήθεια του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού και την εκπαίδευση του προσωπικού. «Με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία θα αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει» τόνισε.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Το «Plan B» της κυβέρνησης αν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.