ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Βόμβα από επιστήμονες – Έρχονται νέες μεταλλάξεις – Όσα ξέρουμε γι’αυτές

SOS από τα πανεπιστήμια Βοστώνης και Τζονς Χόπκινς. Έρχονται πιο ανησυχητικές παραλλαγές μετά την Όμικρον!
Κορονοϊός: Βόμβα από επιστήμονες – Έρχονται νέες μεταλλάξεις – Όσα ξέρουμε γι’αυτές

Κορονοϊός: Έχουμε ακούσει αρκετές φορές πως η μετάλλαξη όμικρον ίσως είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας. Πόσο σίγουροι ωστόσο μπορούμε να είμαστε για αυτό;

Ο Λεονάρντο Μαρτίνεζ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης προειδοποιεί σε δημοσίευμά του το Associated Press. «Όσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται η Όμικρον τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για περισσότερες παραλλαγές. Ετοιμαστείτε να μάθετε περισσότερα ελληνικά γράμματα» αναφέρει.

Παράλληλα, ο Στιούαρτ Κάμπελ Ρέι, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, δήλωσε ότι «οι επίμονες λοιμώξεις φαίνεται ότι αποτελούν το πιο εύφορο έδαφος αναπαραγωγής για νέες παραλλαγές».

Είναι αλήθεια πως η Όμικρον λόγω των ήπιων συμπτωμάτων της, αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι θα μπορούσε ο ιός να μετατραπεί σαν ένα κοινό κρυολόγημα. «Είναι μια πιθανότητα, λένε. Αλλά οι ιοί δεν γίνονται πάντα λιγότερο θανατηφόροι με την πάροδο του χρόνου», εξήγησε.

Από ‘κει και πέρα, με την Όμικρον και τη Δέλτα να κυκλοφορούν, οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν διπλές λοιμώξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό που ο Ρέι αποκαλεί Frankenvariants, υβρίδια με χαρακτηριστικά και των δύο τύπων.

Όταν αναπτυχθούν νέες παραλλαγές, οι επιστήμονες είπαν ότι είναι ακόμα πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε από γενετικά χαρακτηριστικά ποια μπορεί να απογειωθούν. Για παράδειγμα, το omicron έχει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από τις προηγούμενες παραλλαγές, περίπου 30 στην πρωτεΐνη ακίδας που το αφήνει να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η λεγόμενη παραλλαγή IHU που εντοπίστηκε στη Γαλλία και παρακολουθείται από τον ΠΟΥ έχει 46 μεταλλάξεις και δεν φαίνεται να έχει εξαπλωθεί καθόλου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Βόμβα από επιστήμονες – Έρχονται νέες μεταλλάξεις – Όσα ξέρουμε γι’αυτές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.