ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Βόμβα με τα μονοκλωνικά – Δεν πιάνουν την μετάλλαξη όμικρον – «Αποσύρονται» στις ΗΠΑ

Ο κορονοϊός και η μετάλλαξη όμικρον ακυρώνουν την θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία αποσύρουν οι ΗΠΑ!
Κορονοϊός: Βόμβα με τα μονοκλωνικά – Δεν πιάνουν την μετάλλαξη όμικρον – «Αποσύρονται» στις ΗΠΑ

Ο κορονοϊός συνεχίζει να αποτελεί έναν μεγάλο πονοκέφαλο για το σύστημα υγείας κάθε κράτους, με την μετάλλαξη όμικρον να έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση και να έχει οδηγήσει σε έξαρση των κρουσμάτων.

Αυτό που όμως προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία και από την μεταδοτικότητα της ίδιας της μετάλλαξης, είναι η ανθεκτικότητα της τόσο απέναντι στο εμβόλιο όσο και στα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η τελευταία θεραπεία άλλωστε, αποτελεί και το μεγαλύτερο όπλο της επιστήμης την δεδομένη στιγμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ορισμένες μελέτες όμως έρχονται για ανατρέψουν όλα όσα γνωρίζαμε καθώς ρίχνουν βόμβα για τα μονοκλωνικά και αποκαλύπτουν πως δεν είναι αποτελεσματικά απέναντι στην μετάλλαξη όμικρον.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα «iatropedia.gr» μόνο μία από τις θεραπείες αυτές, το sotrovimab διαθέτει έναν βαθμό αποτελεσματικότητας απέναντι στην όμικρον, το οποίο όμως δεν βρίσκεται διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες παρά μόνο στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες δύο θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, φαίνεται πως δεν παρέχουν κάποια ασφάλεια στους ασθενείς που θα τους χορηγηθούν ενώ και οι ίδιοι οι ιατροί είναι μπερδεμένοι αναφορικά με το που θα πρέπει να χορηγήσουν τα μονοκλωνικά, μιας και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιος ασθενής έχει προσβληθεί από την μετάλλαξη όμικρον ή την δέλτα.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Αττικόν» Στέλιος Λουκίδης, τα μονοκλωνικά κλείνουν τον κύκλο τους, με τις ΗΠΑ να τα αποσύρουν σταδιακά.

Φυσικά, η κίνηση αυτή της Αμερικής έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας εξέφρασε την δυσφορία της, καθώς θεωρεί πως τα μονοκλωνικά συνεχίζουν να αποτελούν μια αξιόπιστη λύση.

Σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα, ο κ. Λουκίδης αποκάλυψε πως έχουν χορηγηθεί και οι 2000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, με ένα ποσοστό της τάξης του 95% να χορηγείται τον Δεκέμβριο σε περίπου 25 νοσοκομεία της χώρας.

Θυμίζουμε πως όσον αφορά την συγκεκριμένη μετάλλαξη του Covid-19, υπάρχουν 21 συμπτώματα που μαρτυρούν πως κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί από όμικρον.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Βόμβα με τα μονοκλωνικά – Δεν πιάνουν την μετάλλαξη όμικρον – «Αποσύρονται» στις ΗΠΑ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.