ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Κεντέρης: Η ανάρτηση για τον Σωκράτη Γκιόλια

«Δεκαεπτά σφαίρες καταφέρνουν να κλείσουν την ελεύθερη φωνή ενός πραγματικά ελεύθερου ανθρώπου…» έγραψε μεταξύ άλλων
Κώστας Κεντέρης: Η ανάρτηση για τον Σωκράτη Γκιόλια

Κώστας Κεντέρης: Η ανάρτηση για τον Σωκράτη Γκιόλια.

«Δεκαεπτά σφαίρες καταφέρνουν να κλείσουν την ελεύθερη φωνή ενός πραγματικά ελεύθερου ανθρώπου…» έγραψε μεταξύ άλλων ο βετεράνος αθλητής.

Η βιογραφική ανάρτηση (και όχι μόνο) έγινε μία ημέρα πριν από τη «μαύρη» επέτειο (19/7/2010) της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια.

Αναλυτικά:

«Ο Σωκράτης Γκιόλιας γεννήθηκε στις 13/2/1973 στο Κουξχάφεν της Δυτικής Γερμανίας και ήταν το 4° από τα 5 παιδιά (Νικόλας, Σωτήρης, Ευαγγελία, Σωκράτης και Περικλής) του Χαραλάμπου και της Αικατερίνης οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει εκεί.

Μετά το διαζύγιο με το σύζυγό της, η μητέρα συνέχισε να δουλεύει σε εργοστάσιο ιχθυοκαλλιέργειας στο Κουξχάφεν μέχρι και τα τέλη του 1978, οπότε και επέστρεψε με τα 5 παιδιά της στην Ελλάδα .

Ανήσυχο και αγωνιστικό πνεύμα όπως ήταν βρήκε διέξοδο από τις καθημερινές δυσκολίες στον αθλητισμό.

Το 1986 μαζί με την Ευαγγελία, ξεκινά τον στίβο, στο αγώνισμα βάδην και καταφέρνει σύντομα να διακριθεί ως πρωταθλητής Παίδων και Εφήβων!

Ένα σοβαρό πρόβλημα όμως στην όραση στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω αγωνιστική του πορεία.

Το 1990 ο Σωκράτης αποφοιτώντας από το 3o Γενικό Λύκειο Ηλιούπολης αποφασίζει να ακολουθήσει το δρόμο της Δημοσιογραφίας και να υπηρετήσει έτσι τις ηθικές αξίες που του δίδαξε πάνω από όλα η ίδια η ζωή του.

Γράφεται στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας πληρώνοντας τα δίδακτρα του με το μεροκάματο της λαϊκής αγοράς.

Ξεκινάει τη δημοσιογραφική του πορεία στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 έχοντας προσληφθεί ως εκπαιδευόμενος δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Radio Club».

Πολύ σύντομα με το πείσμα του κατάφερε να πείσει τον αρχισυντάκτη του να του δώσει εκπομπή.

Ο Σωκράτης ως παραγωγός πλέον, παρουσιάζει τα «Αθλητικά Πορτρέτα» και πετυχαίνει, πάρα την μικρή του ηλικία και την μικρή εμβέλεια του ραδιοσταθμού, να πείσει μερικές από τις σπουδαιότερες αθλητικές προσωπικότητες της εποχής στην Ελλάδα όπως οι Σαργκάνης , Σούμποτιτς, Ντ.Μπάγεβιτς, Φ. Χριστοδούλου, Π. Γιαννάκης, Σ. Μανωλάς, Β.Καραπιάλης και πολλοί άλλοι, να περάσουν από το μικρόφωνο του.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί. Μεγάλες προσωπικότητες του εξωτερικού, όπως ο 5 φορές ολυμπιονίκης, ο «άνθρωπος ατμομηχανή» όπως χαρακτηριστικά τον έλεγαν, Εμίλ Ζάτοπεκ, ο Σαϊντ Αουίτα, η Στέφκα Κονσταντίνοβα παραχωρούν συνέντευξη στον Σωκράτη.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στον Σωκράτη δέχεται να μιλήσει, ο Λιθουανός σταρ του ΝΒΑ, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, στην κορύφωση της καριέρας του, μία συνέντευξη που αναδημοσίευσε η ιταλική αθλητική εφημερίδα «Gazzetta dello sport»!

Στην έντυπη δημοσιογραφία μπήκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπηρετώντας την μεγάλη του αγάπη, τον κλασσικό αθλητισμό στην αθλητική εφημερίδα «Ώρα για Σπορ».

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα πρώτα χρόνια εκείνης της δεκαετίας που συστηματικά, καθημερινό ρεπορτάζ του στίβου δεν υπήρχε, χωρίς ίχνος υπερβολής, ο Σωκράτης κάνει ένα βήμα μπροστά από όλους τους άλλους ρεπόρτερ του χώρου, πετυχαίνοντας να γράφουν πολλές φορές οι άλλες εφημερίδες την επόμενη ημέρα, αυτά που ο ίδιος έγραφε την προηγούμενη!

Μάλιστα συχνά, πυκνά, πολλοί αθλητές πάσχιζαν να μάθουν αν ο Σωκράτης θα κάλυπτε δημοσιογραφικά μια αγωνιστική συνάντηση (meeting) γιατί έτσι θεωρούσαν ότι ο αγώνας θα είχε περισσότερη προβολή και μεγαλύτερη αξία!

Κατά κοινή ομολογία αθλητών και παραγόντων του στίβου, η προσφορά του στον ελληνικό κλασσικό αθλητισμό είναι ανεκτίμητη!

Η πορεία του στο στίβο διήρκησε περίπου 20 χρόνια με καθημερινή αρθογραφία και με αποκορύφωμα την τελευταία δεκαετία που σε οποιαδήποτε εφημερίδα εργαζόταν είχε πάντα δύο σελίδες (!) καθημερινό ρεπορτάζ για το στίβο.

Ιδιαίτερα μαχητικός όπως ήταν, είχε δηλώσει την διαφωνία του για την συνδιεκδίκηση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την Ελλάδα και την Τουρκία σε πολλά άρθρα του.

Στα δημοσιογραφικά βραβεία του 2000 ο Σωκράτης Γκιόλιας βραβεύεται για το εκτεταμένο ρεπορτάζ του σχετικά με το ντόπινγκ που δημοσιεύτηκε στην «Ώρα για Σπορ».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά τη βράβευσή του στις 8-10-2001 από τον τότε υφυπουργό Γ. Φλωρίδη (αρμόδιο για την συνδιεκδίκηση!) ο Σωκράτης εμφανίζεται για να παραλάβει το βραβείο του με μπλουζάκι που έγραφε «αυτός ο στρατιώτης δεν θα δει ποτέ το euro 2008… γιατί είναι αγνοούμενος»!

Επίσης βραβεύτηκε και στις 31-10-2007 για το ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Sportime» με τίτλο «Σκάνδαλο μεγατόνων» στα δημοσιογραφικά βραβεία του 2006.

Εργάσθηκε διαδοχικά στις εφημερίδες «Ώρα για σπορ», «Νοκ άουτ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal», «Sportime» και «Πρωταθλητής» όπου δούλευε μέχρι και τώρα.

Πολύ δημοφιλής ήταν και η στήλη του στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας «Sportime» με τίτλο «Καρχαρίας», όπως επίσης και η στήλη «Στα νύχια του…» στην εφημερίδα «Πρωταθλητής».

Ο Σωκράτης Γκιόλιας έλεγε: «Τελικά το να λες ευθαρσώς την άποψη σου και την αλήθεια αποτελεί μια σύγχρονη μορφή τρομοκρατίας με θύματα όλους τους επώνυμους διαμορφωτές της αποχαύνωσης και της αποβλάκωσης του κόσμου μέσα από το χαζοκούτι».

Και συνέχιζε λέγοντας: «Όσο μπορώ να αντιστέκομαι στο σάπιο σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής θα το κάνω με όποιο τίμημα».

Το τίμημα για τον Σωκράτη Γκιόλια ήταν η ίδια του η ζωή!

37 ετών και λίγο πριν γίνει για δεύτερη φορά πατέρας, πέφτει νεκρός από 17 σφαίρες ξημερώματα της 19ης Ιουλίου στην είσοδο του σπιτιού του…

17 σφαίρες καταφέρνουν να «κλείσουν» την ελεύθερη φωνή ενός πραγματικά ελεύθερου ανθρώπου…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κώστας Κεντέρης: Η ανάρτηση για τον Σωκράτη Γκιόλια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.