ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κουφοντίνας: Εισαγγελική εντολή για υποχρεωτική σίτιση

Ο Κουφοντίνας διανύει την 47η ημέρα από την έναρξη της απεργίας πείνας, προηγήθηκε αίτημα των γιατρών του νοσοκομείου της Λαμίας
Κουφοντίνας: Εισαγγελική εντολή για υποχρεωτική σίτιση

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει την 47η ημέρα απεργία πείνας

Μετά από αίτημα των Αρχών, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας εξέδωσε διάταξη για  την χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων ώστε να σωθεί η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα , ο οποίος διανύει την 47η ημέρα απεργία πείνας και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο  της Λαμίας.

Προηγήθηκε έγγραφο των γιατρών του νοσοκομείου , αλλά και “το από 22-2-2021 έγγραφο του Χρήστου Γεωργιάδη, επιμελητή Α’ Μ.Ε.Θ. Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, αναφορικά με τον άμεσο κίνδυνο ζωής, άλλως σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντίνα”, όπως αναφέρει η εισαγγελική διάταξη.

Με βάση αυτά περιγράφεται από την εισαγγελία “ότι ο Δημήτριος Κουφοντίνας του Κωνσταντίνου, κρατούμενος του καταστήματος κράτησης Δομοκού, από 8-1-2021 κατήλθε σε απεργία πείνας, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ήδη από τις απογευματινές ώρες της 22-2-2021 δηλώνει και απεργός δίψας, αρνούμενος τη χορήγηση υγρών και λοιπής φαρμακευτικής αγωγής.

Ο ως άνω κρατούμενος αρνείται να συναινέσει σε ιατρικές πράξεις που κρίνονται αναγκαίες για την υγεία του, ενώ σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο έγινε από τον ασθενή προσπάθεια αυτοτραυματισμού δια της βίαιης εξαγωγής του τοποθετημένου στο αριστερό άνω άκρο φλεβοκαθετήρα, που απετράπη με την ακαριαία παραίνεση των ιατρών της ΜΕΘ.

Ως εκ τούτου, προς επίτευξη του σκοπού εξασφάλισης της ζωής και υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντινα, ο οποίος σύμφωνα με τα συνημμένα ιατρικά έγγραφα περιήλθε σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, κατόπιν υποδείξεως των αρμοδίων ιατρών, επαναλαμβάνουμε ότι εμμένουμε (σ.σ σε επανειλημμένες) παραγγελίες μας και κρίνουμε αναγκαίο να διατάξουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων, συνεκτιμώντας την προσωπικότητα του κρατουμένου, τις επιδιώξεις του και τη σταθερότητα της απόφασής του, προς αποτροπή άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, με συνθήκες που εξασφαλίζουν τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, της προσωπικότητας και αξιοπρέπειας του κρατουμένου και με τη λήψη ειδικών μέτρων φρούρησης και ασφαλείας.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με την παραγγελία: Διατάσσουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και υγεία του ως άνω κρατουμένου Δημητρίου Κουφοντίνα του Κωνσταντίνου, απεργού πείνας, νοσηλευόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, κρατουμένου του καταστήματος κράτησης Δομοκού», και κάθε αναγκαία ιατρική πράξη και θεραπεία κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, εφόσον κρίνονται επιβεβλημένα από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου, έτσι ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του”.

Το κείμενο της διάταξης έχει ως εξής:

Αφού λάβαμε υπόψη:

1) Τη διάταξη του άρθρου 29 παρ. 3 Ν. 2776/1999 «αν ο κρατούμενος δεν βρίσκεται σε κατάσταση να συναινέσει ή αρνείται τη συναίνεσή του σε ιατρική πράξη κατά την προηγούμενη παράγραφο, η οποία πράξη κρίνεται αναγκαία για την υγεία του, ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός διατάσσει τη λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση μέτρων» σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 31 Ν. 2776/1999 -Σωφρονιστικός Κώδικας

«Απεργία πείνας

1. Ο κρατούμενος που δηλώνει ότι κατέρχεται σε Απεργία πείνας έχει το δικαίωμα να καλέσει ιατρό του καταστήματος ή και ιατρό της επιλογής του για να διαπιστωθεί η κατάσταση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής του υγείας. Μετά τη δήλωση αυτή ο διευθυντής σε συνεργασία με τον ιατρό του καταστήματος λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την παρακολούθηση και την προστασία του σε ειδικό χώρο του καταστήματος.

2. Πέραν των περιπτώσεων του άρθρου 74 του παρόντος, αν κατά τη διάρκεια της απεργίας ο ιατρός του καταστήματος κρίνει ότι ο απεργός χρειάζεται ειδικότερη ιατρική παρακολούθηση, ζητεί με αιτιολογημένη γνωμάτευσή του τη μεταγωγή του απεργού σε θεραπευτικό κατάστημα.

3. Αν ο απεργός περιέλθει σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του εφαρμόζεται ανάλογα η διάταξη του άρθρου 29 παράγραφος 3 του παρόντος. Για τη φύση και την έκταση των μέτρων συνεκτιμώνται η προσωπικότητα του κρατουμένου, οι επιδιώξεις του και η σταθερότητα της απόφασής του» και των άρθρων 12 και 15 Ν.3418/2005 «Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας».

2) Τη διάταξη του άρθρου 7 παρ. 2 περ. 18, 17 της υπ’ αριθμ.58819/7.4.2003 Υπουργικής Απόφασης Υπουργού Δικαιοσύνης «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Γενικών Καταστημάτων Κράτησης» (ΦΕΚ Β’ 463/2003), σύμφωνα με την οποία «Ο εισαγγελέας επόπτης ή ο αναπληρωτής του, …18) Διατάσσει τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, κατόπιν υποδείξεως αρμόδιου ιατρού, στην περίπτωση κρατουμένου απεργού πείνας ο οποίος περιέρχεται σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, συνεκτιμώντας την προσωπικότητα του κρατουμένου τις επιδιώξεις του και τη σταθερότητα της απόφασής του.

17) Διατάσσει τη λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση μέτρων, αν ο κρατούμενος δεν βρίσκεται σε κατάσταση να συναινέσει ή αρνείται τη συναίνεσή του σε ιατρική πράξη η οποία κρίνεται από τον αρμόδιο ιατρό απαραίτητη για την υγεία του».

3) Το υπ’ αριθμ. ΕΜΠ/67/23-2-2021 έγγραφο των Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέα Κολοκυθά, Αναπλ. Διοικητή Γεωργίου Καραβάνα, και ιατρών Χρήστου Γεωργιάδη, Μαρίας Ψωμά, Αθανασίας Τσιρογιάννη, Μιχαήλ Γενετζάκη, Γεωργίου Νασιάκου, Ευαγγέλου Καλούση και Χαραλαμπίας Πανάγου, Ιατρικού Προσωπικού ΜΕΟ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και το από 22-2-2021 έγγραφο του Χρήστου Γεωργιάδη, Επιμελητή Α’ Μ.Ε.Θ. Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, αναφορικά με τον άμεσο κίνδυνο ζωής, άλλως σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντίνα.

Από τα έγγραφα του φακέλου προκύπτει ότι ο Δημήτριος Κουφοντίνας του Κωνσταντίνου, κρατούμενος του καταστήματος κράτησης Δομοκού, από 8-1-2021 κατήλθε σε απεργία πείνας, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ήδη από τις απογευματινές ώρες της 22-2-2021 δηλώνει και απεργός δίψας, αρνούμενος τη χορήγηση υγρών και λοιπής φαρμακευτικής αγωγής.

Ο ως άνω κρατούμενος αρνείται να συναινέσει σε ιατρικές πράξεις που κρίνονται αναγκαίες για την υγεία του, ενώ σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο έγινε από τον ασθενή προσπάθεια αυτοτραυματισμού δια της βίαιης εξαγωγής του τοποθετημένου στο αριστερό άνω άκρο φλεβοκαθετήρα, που απετράπη με την ακαριαία παραίνεση των ιατρών της ΜΕΘ.

Ως εκ τούτου, προς επίτευξη του σκοπού εξασφάλισης της ζωής και υγείας του  κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντίνα, ο οποίος σύμφωνα με τα συνημμένα ιατρικά έγγραφα περιήλθε σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, κατόπιν υποδείξεως των αρμοδίων ιατρών, επαναλαμβάνουμε ότι εμμένουμε στην υπ’ αριθμ. 69/27-1-2021 εισαγγελική διάταξή μας κατ’ αρ. 29παρ.3 Ν. 2776/1999, σε συνδυασμό με τις υπ’ αριθμ. 33/16-1- 2021, 42/20-1-2021 και ΕΜΠ 6/7-2-2021 εισαγγελικές διατάξεις μας κατ’ αρ. 29 παρ.3 Ν. 2776/1999 και τις υπ’ αριθμ. 77/29-1-2021 και 97/6-2-2021 παραγγελίες μας και κρίνουμε αναγκαίο να διατάξουμε τη λήφη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων, συνεκτιμώντας την προσωπικότητα του κρατουμένου, τις επιδιώξεις του και τη σταθερότητα της απόφασής του, προς αποτροπή άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, με συνθήκες που εξασφαλίζουν τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, της προσωπικότητας και αξιοπρέπειας του κρατουμένου και με τη λήψη  ειδικών μέτρων φρούρησης και ασφαλείας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Σε συνέχεια των υπ’ αριθμ. 69/27-1-2021, ΕΜΠ 6/7-2-2021, 42/20-1-2021 και

33/16-1-2021 εισαγγελικών διατάξεών μας κατ’ αρ. 29 παρ.3 Ν. 2776/1999 και των

υπ’ αριθμ. 77/29-1-2021 και 97/6-2-2021 παραγγελιών μας.

Διατάσσουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και υγεία του ως άνω κρατουμένου Δημητρίου Κουφοντίνα του Κωνσταντίνου, απεργού πείνας, νοσηλευόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, κρατουμένου του καταστήματος κράτησης Δομοκού», και κάθε αναγκαία ιατρική πράξη και θεραπεία κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, εφόσον κρίνονται επιβεβλημένα από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου, έτσι ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του”.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κουφοντίνας: Εισαγγελική εντολή για υποχρεωτική σίτιση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.