Κρίση στα Ίμια: Η μάχη της σημαίας (vid)

Φέτος συμπληρώνονται 24 χρόνια, από αυτό που ονομάζουμε, που έχει μείνει στην ιστορία ως «Κρίση των Ιμίων». Δυόμισι δεκαετίες από εκείνον τον Γενάρη του 1996 που Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά στη σύρραξη και που τελικά τρεις άνθρωποι, τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν τη ζωή τους. Οι ιστορίες και οι θεωρίες -για κάποιους...

Φέτος συμπληρώνονται 24 χρόνια, από αυτό που ονομάζουμε, που έχει μείνει στην ιστορία ως «Κρίση των Ιμίων». Δυόμισι δεκαετίες από εκείνον τον Γενάρη του 1996 που Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά στη σύρραξη και που τελικά τρεις άνθρωποι, τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν τη ζωή τους.

Οι ιστορίες και οι θεωρίες -για κάποιους συνωμοσίας, για κάποιους άλλους όχι- έχουν αποκτήσει πλέον χαρακτήρα θρύλου. Γιατί μπορεί να έχουν περάσει 24 χρόνια, είναι όμως πολύ λίγα για να σβηστεί η μνήμη.

Αφορμή για να ανοίξουμε ξανά τον φάκελο των Ιμίων, είναι η χρονική συγκυρία. Βλέπεται τέτοιες μέρες το 1996 εκείνο του κομμάτι του Αιγαίου μύριζε μπαρούτι. Είχε μετατραπεί σε σκακιέρα και όλοι ετοίμαζαν την επόμενη κίνησή τους.

Πολιτικά η Ελλάδα ήταν σε μεταβατική φάση με τον Κωνσταντίνο Σημίτη να έχει μόλις αναλάβει καθήκοντα Πρωθυπουργού λόγω της ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου. Ακόμα Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γεράσιμος Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης.

Όσο για την Τουρκία, με την Τανσού Τσιλέρ να είναι πρωθυπουργός της, έγειρε αξιώσεις στα Ίμια.

Κρίση στα Ίμια: Η μάχη της σημαίας (vid)

Σαν σήμερα, στις 25 Γενάρη του 1996, ο Δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, μεταβαίνει στην ανατολική, τη Μικρή, Ίμια και συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου Γ. Ριόλα και δύο κατοίκους του νησιού υψώνουν τη σημαία.

Την επόμενη ημέρα θα υψώσουν τη Γαλανόλευκη και στην άλλη βραχονησίδα.

Η απεσταλμένη της εφημερίδας Χουριέτ στην Ελλάδα, Νουρ Μπατούρ, βλέπει τα τηλεοπτικά πλάνα και ενημερώνει τον προϊσταμένους της στην Τουρκία. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «ελληνική προβοκάτσια» προσπαθώντας να κερδίσουν το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η «μάχη της σημαίας», με Τούρκους δημοσιογράφους να υποστείλουν την ελληνική σημαία από τη Μικρή Ίμια, στις 27/1, και να σηκώνουν την Τουρκική, επίσης σε… απευθείας μετάδοση.

Ουσιαστικά αυτές ήταν και οι τελευταίες κινήσεις πριν αναλάβουν δράσεις οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών. Το τι ακριβώς έγινε και πως έγινε θα το δούμε τις επόμενες ημέρες…

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram