ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρήτη: Συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα σε ξενοδοχεία – Εκβιάζουν εργαζόμενους πως πρέπει να δώσουν 5.000€ αν παραιτηθούν!

Κρήτη: Απίστευτες καταγγελίες από εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού - Άγρια εκμετάλλευση και παράτυπες πρακτικές από εργοδότες
Κρήτη: Συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα σε ξενοδοχεία – Εκβιάζουν εργαζόμενους πως πρέπει να δώσουν 5.000€ αν παραιτηθούν!

Κρήτη: Εργασιακό bullying και όροι εργασίας που παραπέμπουν σε γαλέρα, αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία της Κρήτης. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει πλήθος καταγγελιών από εργαζόμενους που απευθύνονται στους συνδικαλιστικούς φορείς και αποτυπώνουν την εικόνα του εργασιακού Μεσαίωνα που «μεγαλουργεί» τα τελευταία χρόνια στην τουριστική βιομηχανία με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Παρά την άνθηση του τουρισμού για την οποία υπερηφανεύονται στη ΝΔ, φαίνεται πως οι απλοί εργαζόμενοι του κλάδου όχι μόνο δεν επωφελούνται από αυτή την ανάπτυξη, άλλα συνθλίβονται όλο και περισσότερο κάτω από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Οι χαμηλοί μισθοί και οι συχνά απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, αποτρέπουν πολλούς από το να αναζητήσουν εργασία στα ελληνικά ξενοδοχεία, και το αποτέλεσμα είναι πως αρκετοί ξενοδόχοι χρησιμοποιούν άθλιες τακτικές εκβιασμού προκειμένου να κρατήσουν τους λίγους εργαζόμενους που απασχολούν.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, μεγάλα ξενοδοχεία χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού και επινοούν παράτυπες «ποινικές ρήτρες», δεσμεύοντας τους εργαζόμενους πως αν παραιτηθούν θα πρέπει να αποζημιώσουν το ξενοδοχείο με το ποσό των 5.000 ευρώ! Καταλαβαίνει κανείς πως μιλάμε για κανονικό σκλαβοπάζαρο. Μια ακόμα κομπίνα που εφαρμόζουν εργοδότες – σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες – είναι ότι δηλώνουν εργαζόμενους στο εξωτερικό ενώ εργάζονται στην Ελλάδα.

Στη συμπεριφορά προϊστάμενου προς υφιστάμενο, τα πράγματα πολλές φορές είναι τραγικά. Εκτός από την ανασφάλιστη εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια, τα 8ωρα που δηλώνονται ως 4ωρα και τις απλήρωτες υπερωρίες, πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται ψυχολογική πίεση και λεκτική βία για να βγάλουν δουλειά που αντιστοιχεί σε παραπάνω εργαζόμενους.

Και αν κανείς αποφασίσει να μιλήσει και να διεκδικήσει τα δικαιώματα του, τότε – όπως μαρτυρούν εργαζόμενοι στην Κρήτη – πέφτει «σύρμα» στην αγορά μεταξύ των εργοδοτών και αυτός που αναζητά εργασία κάπου αλλού, συναντά κλειστές πόρτες.

Αυτά τα φαινόμενα δεν συμβαίνουν βέβαια σε όλα τα ξενοδοχεία της Κρήτης, άλλα δυστυχώς εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στους εργασιακούς χώρους που κυρίως έχουν να κάνουν με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επισιτισμό, σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, αντί ο τουρισμός να λειτουργεί ως σωτήριος κλάδος για την ανάσχεση της νεανικής ανεργίας, σπρώχνει τους νέους είτε στην εργασιακή εκμετάλλευση – είτε στο brain drain και τη μετανάστευση, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης, τόνισε ότι το φαινόμενο της λεκτικής παραφροσύνης, που κάνει αισθητή την παρουσία του από πέρυσι, έχει ενισχυθεί.

«Δυστυχώς, ζούμε τον εργασιακό εκφοβισμό στο μεγαλείο του. Εργαζόμενοι γίνονται θύματα λεκτικής και αντισυναδελφικής συμπεριφοράς. Το πρόβλημα του εργασιακού εκφοβισμού είναι αρκετά μεγάλο στο Ηράκλειο και στην Κρήτη γενικότερα», είπε.

Ο ίδιος επισήμανε το πρόβλημα δε σταματάει εκεί. Σημειώνοντας πως από φέτος έχουν ξεκινήσει δύο πρακτικές φαύλες, που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Ξενοδοχειακές μονάδες δηλώνουν τους εργαζομένους τους ότι δουλεύουν στο εξωτερικό, αλλά στην πραγματικότητα δουλεύουν στην Ελλάδα.

«Φέτος, βλέπουμε μία προσπάθεια από 3-4 ξενοδοχειακούς ομίλους, που οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες βρίσκονται στο εξωτερικό, να έχουν δηλώσει τους εργαζόμενους τους στο εξωτερικό αν και δουλεύουν στην Ελλάδα. Δηλαδή, Έλληνες πολίτες που δουλεύουν στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου είναι δηλωμένοι εργασιακά σε χώρες του εξωτερικού. Αυτό γίνεται καθώς οι ξενοδόχοι θέλουν να μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν. Και ρωτάω εγώ υπεύθυνα: Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν οι ξενοδόχοι να προσελκύσουν προσωπικό να εργαστεί; Η Επιθεώρηση Εργασίας το γνωρίζει. Έχει κάνει εμπεριστατωμένη έρευνα και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσει μηνύσεις», σημείωσε.

Και η εργασιακή αυθαιρεσία καλά κρατεί, αφού σύμφωνα με τον Νεκτάριο Μωυσάκη κάποια ξενοδοχεία πρόβαλαν ψευδώς, έγγραφα και χαρτιά, τα οποία επιβάλλουν «ποινικές ρήτρες», ως ένα εργαλείο ώστε ο εργαζόμενος να μη φύγει από τη μέση της τουριστικής περιόδου.

Είναι ανυπόστατες, καταγγέλλει ο Ν. Μωυσάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων εξηγεί: «Υπάρχουν 6-7 ξενοδοχεία του Ηρακλείου, όπου οι ξενοδόχοι προβάλλουν ψεύτικα έγγραφα για ποινικές ρήτρες. Η “ποινική ρήτρα” δεν υπάρχει στον ξενοδοχειακό χώρο, παρά μόνο στα δημόσια έργα, όπου οι εργολάβοι είναι υποχρεωμένοι να φέρουν εις πέρας ένα έργο μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αυτή είναι η ποινική ρήτρα. Στα ξενοδοχεία δεν υπάρχει και, δυστυχώς, πολλοί ξενοδόχοι το έχουν εργαλειοποιήσει, με σκοπό να αποφευχθεί περαιτέρω και ενδεχόμενη μείωση του εργασιακού προσωπικού. Για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα, υπάρχουν ξενοδόχοι που ζητούν από τους εργαζομένους τους 5.000 ευρώ σε περίπτωση που αποχωρήσουν πριν τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Καταδικαστέα πράγματα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, υπογράμμισε ότι «οι καταγγελίες για εργοδοτική παραβατικότητα είναι πολλές. Υπάρχουν αρκετές ατασθαλίες από την πλευρά των εργοδοτών. Η κακή συμπεριφορά, η μη συνέπεια με την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας έχουν δημιουργήσει ένα διαβρωμένο κλίμα. Εμείς θα πραγματοποιούμε συνεχείς παρεμβάσεις, με σκοπό να θίξουμε τα “κακώς κείμενα”, αλλά και να ευαισθητοποιούμε τους εργαζομένους. Εμεί είμαστε, πέρα από συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και θα προσπαθούμε ανά πάσα στιγμή να πιέζουμε σε συνεργασία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να εφαρμόζεται στο ακέραιο η εργατική νομοθεσία».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κρήτη: Συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα σε ξενοδοχεία – Εκβιάζουν εργαζόμενους πως πρέπει να δώσουν 5.000€ αν παραιτηθούν!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.