ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρήτη – σεισμός: Σε κόκκινο συναγερμό οι σεισμολόγοι επειδή δεν έγινε ακόμη μεγάλος μετασεισμός

Τεράστια ανησυχία για τον μεγάλο μετασεισμό στην Κρήτη. Ο Άκης Τσελέντης προειδοποιεί.
Κρήτη

Ανησυχούν ιδιαίτερα οι σεισμολόγοι για την Κρήτη μετά τον σεισμό 6,3 Ρίχτερ καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί μεγάλος μετασεισμός.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη κανονικά θα έπρεπε να έχουμε πλούσια ακολουθία μετασεισμών, ωστόσο έχει καταγραφεί μόνο ένας μετασεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ.

Όπως λέει ο Άκης Τσελέντης όσο καθυστερεί ο μετασεισμός θα είναι λίγο πιο μεγάλος όταν τελικά γίνει.

«Σε περίπτωση, που ο μετασεισμός γίνει κοντά στις ακτές, μπορεί να έχει πιο πολλές επιπτώσεις από ό,τι ο κύριος σεισμός», τονίζει χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.

Μιλώντας στο Mega επίσης ανέφερε πως:

«Επειδή γνωρίζουμε την περιοχή, η πιθανότητα να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από 6,3 Ρίχτερ είναι μικρή, κάτω από 20%. Θα έχουμε καθυστερημένη μετασεισμική ακολουθία, με μεγάλους μετασεισμούς» και συνέχισε λέγοντας ότι: «Είμαστε τυχεροί που ο σεισμός ήταν στη θάλασσα. Αυτό το ρήγμα δεν μπορεί να επηρεάσει τα άλλα μεγάλα ρήγματα της περιοχής, γιατί είναι πολύ μικρό. Δε διεγείρονται έτσι εύκολα».

«Καμία σχέση το ρήγμα με το Αρκαλοχώρι»

Ο Άκης Τσελέντης ξεκαθάρισε πως το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι ενεργοποίησε το νέο ρήγμα και έφερε τον σεισμό 6,3 Ρίχτερ. Η Κρήτη κινδυνεύει από θαλάσσια ρήγματα, κι έτσι εξέπληξε τους σεισμολόγους ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου, για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Σχετικά με τον σεισμό στην Κάρπαθο, που έγινε οκτώ λεπτά μετά τον σεισμό στην Κρήτη ο Άκης Τσελέντης είπε πως «Εκεί ο σεισμός έγινε σε ζώνη που είχε εκτονωθεί και δεν μας προβλημάτισε».

«Θέλαμε να βάλουμε μηχανήματα πρόληψης για τσουνάμι στην Ιεράπετρα και είπαν όχι. Γιατί πολύ παραθαλάσσιοι δήμοι αποφεύγουν τέτοια συστήματα, για να μην απομακρύνουν τους τουρίστες», πρόσθεσε ο σεισμολόγος.

 

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Facebook Messenger Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ