Η Κρήτη και δη το Αρκαλοχώρι συνεχίζουν να... χορεύουν - Νέος σεισμός!

Η Κρήτη και δη το Αρκαλοχώρι συνεχίζουν να... χορεύουν - Νέος σεισμός!

Κρήτη: Νέα σεισμική δόνηση εντάσεως 4,6 Ρίχτερ καταγράφηκε το απόγευμα της Τρίτης (28/9.2021) στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο μετασεισμός έχει μέγεθος 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και καταγράφηκε στις 18:13 ώρα Ελλάδος.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 1 χλμ. νότια του Αρκαλοχωρίου.

Είναι πολύ νωπός ο ισχυρός σεισμός των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό και πλήθος υλικών ζημιών.

Η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη ήταν και παραμένει ιδιαίτερα έντονη, ενώ το video κατά τη διάρκεια του σεισμού που αναρτήθηκε στο Sportime προκαλεί φόβο.

Φόβο προκαλεί και μια πρόσφατη έρευνα του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης.

Συγκεκριμένα, μόνο στην παλιά πόλη του Ηρακλείου καταγράφηκαν περισσότερα από 700 κτίρια, τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα.

Ο λόγος είναι ότι εμφανίζουν χαρακτηριστικά ετοιμορροπίας, με τις επεμβάσεις σε αυτά να είναι εξαιρετικά δύσκολες και χρονοβόρες.

Στην πλειονότητά τους έχουν σύνθετο ιδιοκτησιακό καθεστώς ή είναι διατηρητέα, επομένως η κατάσταση είναι ζοφερή.

Και, βέβαια, δεν είναι μόνο οι σεισμικές δονήσεις που τα καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνα.

Λόγω παλαιότητας, έχουν αποκολληθεί ολόκληρα μπαλκόνια και από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Πολλά από αυτά τα κτίρια, μάλιστα, βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους στο Ηράκλειο Κρήτης.

Αναφορικά με το Αρκαλοχώρι, το οποίο έχει γίνει το επίκεντρο της χώρας αυτές τις μέρες, τα περισσότερα κτίρια είναι λιθόκτιστα και άρα ιδιαιτέρως ευάλωτα εάν δε θωρακιστούν.