ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Άδεια στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να δουλέψουν στην Ελλάδα

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώθηκαν επτά φιλοζωικές Οργανώσεις, καθώς οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν εν μέρει δυο αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του έτους 2015. Αυτές δεν επέτρεπαν στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση του νόμου 4039/2012 για την δημιουργία διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και...
ΣτΕ: Άδεια στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να δουλέψουν στην Ελλάδα

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώθηκαν επτά φιλοζωικές Οργανώσεις, καθώς οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν εν μέρει δυο αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του έτους 2015.

Αυτές δεν επέτρεπαν στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση του νόμου 4039/2012 για την δημιουργία διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.

Ειδικότερα, με το νόμο 4039/2012 στη Διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργήθηκε Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.

Στην ηλεκτρονική αυτή βάση καταχωρούνται από τους κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, τα στοιχεία που αφορούν στην αναγνώριση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (όπως φύλο, χρώμα, ράτσα, απώλεια, παράδοση σε άλλον ιδιοκτήτη, θάνατος, κ.λπ.) και τα στοιχεία αναγνώρισης του ιδιοκτήτη τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο). Παράλληλα, προβλέπεται με τον εν λόγω νόμο, η πιστοποίηση των κτηνιάτρων και η χορήγηση κωδικού πρόσβασης στη ηλεκτρονική βάση.

Σε εξουσιοδότηση του νόμου 4039/2012 εκδόθηκαν τον Ιούλιο του 2015 δύο αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης για την διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων που θα χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων και την στείρωση αδέσποτων ζώων, όπως και την παραχώρηση, από όλες τις βαθμίδες των ΟΤΑ, χώρων στους εθελοντές κτηνιάτρους για την καταγραφή, στείρωση, κ.λπ. των αδέσποτων και μη ζώων.

Ωστόσο, η Πανελλήνια φιλοζωική Ομοσπονδία και 6 ακόμη φιλοζωικές Οργανώσεις προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθούν οι δύο επίμαχες υπουργικές αποφάσεις, ως προς το σκέλος κείνο που έθεταν περιορισμούς την πιστοποίηση (δεν επέτρεπαν) στους κτηνιάτρους υπηκόους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν πιστοποίηση και να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.

Πάντως, επισημαίνεται στις αποφάσεις του ΣτΕ ότι ο νόμος στο σημείο που αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, δεν διευκρινίζει εάν οι παρεχόμενες αυτές υπηρεσίες θα είναι επ΄ αμοιβή ή εθελοντικά, δηλαδή, χωρίς αμοιβή.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ΄ Τμήματος με τις υπ΄ αριθμ. 1717 και 1718/2020 αποφάσεις τους έκαναν δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης των ζωοφιλικών οργανώσεων και ακύρωσαν ως μη νόμιμες τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, ως προς το σκέλος εκείνο που απέκλειαν από την πιστοποίηση τους κτηνίατρους υπηκόους των κρατών μελών της Ε.Ε. να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην χώρα μας.

Το ΣτΕ έκρινε ότι ο αποκλεισμός αυτός των Ευρωπαίων κτηνιάτρων συνεπάγεται περιορισμό στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών εντός της ΕΕ, κάτι που δεν είναι νόμιμο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως η επισήμανση των συμβούλων Επικρατείας, ότι «η αναγνώριση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων όχι μόνο δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα, αλλά αντίθετα αποβλέπει στην πιο αποτελεσματική προσφορά τους» και με το σκεπτικό αυτό απέρριψαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι «κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος τίθεται ρύθμιση που αναφέρει ότι «τα αδέσποτα ζώα μπορεί να κινούνται ελεγχόμενα στα διοικητικά όρια εντός ή του άλλου Δήμου».

Πηγή: protothema.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΣτΕ: Άδεια στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να δουλέψουν στην Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.