ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύματα άνω των 11 μέτρων αναμένεται να προκαλέσει ο μεσογειακός κυκλώνας

Δημιουργήθηκε τελικά ο Μεσογειακός Κυκλώνας στο Ιόνιο
Κύματα άνω των 11 μέτρων αναμένεται να προκαλέσει ο μεσογειακός κυκλώνας

Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφώντα», όπως τον ονομάζει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

Σημειώνεται ότι δημιουργήθηκε τελικά ο Μεσογειακός Κυκλώνας στο Ιόνιο και το ενδιαφέρον στρέφεται στην πορεία που θα ακολουθήσει σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο. Η κακοκαιρία που πλήττει με σφοδρότητα τις τελευταίες ώρες τη χώρα εξελίσσεται σε μεσογειακό κυκλώνα με το ίδιο όνομα (ή «Ζορμπάς» σύμφωνα με ξένα δίκτυα), όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου του μεσογειακού κυκλώνα συνεχίζουν να συλλέγουν οι επιστήμονες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ανέφερε ότι ο κυκλώνας πλησιάζοντας τις ακτές της Πελοποννήσου θα εξασθενήσει γρήγορα και από ανέμους 12 μποφόρ στο Νότιο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας μας θα πνέουν με ένταση 7 έως 9 μποφόρ. Αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων υπάρχει στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, την Αν. Στερεά και την Αν. Θεσσαλία.

Τέλος θα μεταφέρει μεγάλες ποσότητες σκόνης από την Αφρική που στις νοτιότερες περιοχές μπορεί να οδηγήσουν σε λασποβροχές.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ όλα δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους.

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κύματα άνω των 11 μέτρων αναμένεται να προκαλέσει ο μεσογειακός κυκλώνας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.