ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λαμία: Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος που είχε θάψει θησαυρό σε χωράφι (pics)

Τον ανακάλυψαν όταν το χωράφι πήρε φωτιά

Έναν 57χρονο, συνέλαβαν οι αρχές στη Λαμία για θησαυρό τον οποίο είχε θάψει σε περιοχή κοντά στο χωριό Μεγαπλάτανος στην Αταλάντη.

Οι αρχές τον ανακάλυψαν όταν κτήμα που είχε θάψει τα αρχαία πήρε φωτιά και η πυροσβεστική ανακάλυψε το θησαυρό.

Έπειτα η Ασφάλεια τον κάλεσε για ανάκριση.

Τα ευρήματα ξεπερνούν τα 320 όπως αναφέρουν πληροφορίες, ενώ υπάρχουν και ευρήματα άσχετα με τον εν λόγω θησαυρό, ανεβάζοντας τον αριθμό των ευρημάτων στα 500.

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο:

«Κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε στις 7 Ιουνίου κατά τις μεσημεριανές ώρες στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, βορείως του χωριού Μεγαπλάτανος και νότια των Λιβανατών, στην περιοχή της Λοκρίδος, ανευρέθηκε πλήθος αρχαίων αντικειμένων από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδος και από ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ, που συμμετείχε στην κατάσβεσή της, με επικεφαλής τον κ. Νικόλαο Σπαή, ταξίαρχο πυροσβεστικής. Τα αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν κρυμμένα σε θάμνους, σε έκταση 150μ. περίπου, τοποθετημένα σε πλαστικές σακούλες. Ορισμένα από τα πήλινα αντικείμενα, λόγω της φωτιάς έφεραν ίχνη αιθάλης ενώ τα περισσότερα βρέθηκαν άθικτα λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πολλά από αυτά είχαν καθαριστεί και μερικώς συγκολληθεί επιτόπου, όπως προκύπτει από την ανεύρεση στον χώρο σχετικού εξοπλισμού.

Η πλειονότητα των αντικειμένων, που ξεπερνούν τα 200, χρονολογείται στα κλασικά χρόνια (α΄ μισό του 5ου π.Χ.). Επίσης περιλαμβάνεται σύνολο αγγείων γεωμετρικής περιόδου. Εκτός από τα αγγεία βρέθηκαν αρκετά χάλκινα ψέλια, δύο περόνες, ένα χάλκινο κάτοπτρο σε θραύσματα και πλήθος ειδωλίων, ιστάμενων ανδρικών και γυναικείων μορφών, ενώ αρκετά είναι και τα ειδώλια ζώων, χοίρων, περιστεριών κλπ.

Η περιοχή της Λοκρίδος πλήττεται κατά διαστήματα από λαθρανασκαφικές δραστηριότητες, για τις οποίες η ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των δραστών».

Δείτε τις φωτογραφίες:

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ