ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λυσσούν κατά της Ορθοδοξίας: Ιστοσελίδα που «πουλάει» αντιρωσική υστερία, έβαλε στο στόχαστρο το Βατοπέδι

Ζήτημα χρόνου ήταν να στραφεί η αντιρωσική φρενίτιδα και κατά του Αγίου Όρους, και συγκεκριμένα με άρθρο που γράφει αθλιότητες για το Βατοπέδι.
Λυσσούν κατά της Ορθοδοξίας: Ιστοσελίδα που «πουλάει» αντιρωσική υστερία, έβαλε στο στόχαστρο το Βατοπέδι

Βατοπέδι: Μιας και ο αντιρωσικός ρατσισμός βρίσκεται στο ζενίθ στα συστημικά μέσα ενημέρωσης, ήταν ζήτημα χρόνου να μπει (για ακόμα μια φορά) στο στόχαστρο η Ορθοδοξία και το Άγιο Όρος. Ευκαιρία έψαχναν οι διάφορες αντί – χριστιανικές διαδικτυακές φυλλάδες να κατασκευάσουν νέα μυθεύματα για να μπολιάσουν με μίσος και καχυποψία μερικούς αδαείς αναγώστες.

Σενάρια βγαλμένα κατευθείαν από το… Hollywood

Σε ένα άρθρο που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα με τίτλο «Το Bατοπέδι, το FBI και η ρωσική προπαγάνδα στην Ελλάδα» ξεδιπλώνεται ένα σενάριο τέτοιας οργιώδους φαντασίας που θα το ζήλευε και το καλύτερο κατασκοπευτικό θρίλερ του Hollywood.

Σε ένα κείμενο γεμάτο κακόβουλους και ανυπόστατους υπαινιγμούς, αναφέρονται ως «συνδαιτυμόνες» της τράπεζας φαγητού στο Βατοπέδι διάφοροι Ρώσοι «μεγαλοεπιχειρηματίες», που στήνουν ένα «ρωσικό προπαγανδιστικό δίκτυο».

Το FBI αναφέρεται, έτσι, χωρίς λόγο, χωρίς κανέναν συσχετισμό με το Βατοπέδι, απλά για να δημιουργηθούν κακοήθεις εντυπώσεις και μια «ρετσινιά» πως στο Άγιο Όρος γίνονται «κακά πράγματα» για την μεγαλειώδη δυτική «δημοκρατία» μας.

Εντωμεταξύ, το Άγιο Όρος επισκέπτονται ανέκαθεν ηγέτες και ισχυρές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο λόγω της ανυπέρβλητης πνευματικότητας του, άλλα αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου τον αρθρογράφο που στήνει το αντί – ορθόδοξο παραμύθι του. Οι παρουσία σημαινόντων προσωπικοτήτων από τη Ρωσία στο Άγιο Όρος, είναι τόσο… είδηση, όσο η παρουσία Σέρβων, Ρουμάνων, Βουλγάρων ή και Ελλήνων.

Το προπαγανδιστικό άρθρο συνεχίζει λέγοντας πως η Μονή Βατοπεδίου είναι σύνδεσμος της Ελλάδας με τους Ρώσους «ολιγάρχες» και πως ο ηγούμενος Εφραίμ έχει «ανοικτή γραμμή» επικοινωνίας με τον Πούτιν.

Ανοησιών συνέχεια δηλαδή. Οι Ρώσοι έχουν παρουσία στο Άγιο Όρος με δικό τους μοναστήρι (Μονή Αγίου Παντελεήμονος) από τον 19ο αιώνα. Η Ορθοδοξία ενώνει όλους τους λαούς στο Περιβόλι της Παναγίας, και αυτό είναι διαχρονικό γεγονός. Δεν μας λέει κάτι νέο ο… χολυγουντιανός αρθρογράφος. Η «ανοικτή γραμμή» του Εφραίμ με τον «τσάρο» μάλλον είναι περισσότερο σκηνοθετημένη σκηνή από το κατασκοπευτικό θρίλερ που κοπιάζει για να παρουσιάσει το άρθρο, παρά διασταυρωμένη πληροφορία.

«Ενοχλούν» και οι κινηματογραφικές παραγωγές…

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος με μαεστρία προχωρά σε μια λαβυρινθώδη ακολουθία φανταστικών και πραγματικών γεγονότων, αόριστων πληροφοριών και στημένων εντυπώσεων. Επειδή το Βατοπέδι έχει καλές σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας (λες και είναι κάτι… κακό αυτό), το κείμενο βγάζει συμπέρασμα πως λειτουργεί σε… συνεννόηση με το Κρεμλίνο(!).

Επειδή το Βατοπέδι στήριζε (και στηρίζει) ελληνικές μητροπόλεις και εκκλησιαστικά μέσα (και πολύ καλά και άγια κάνει, γιατί έτσι λειτουργεί η ορθόδοξη αλληλεγγύη), ο αρθρογράφος και πάλι με πληροφορίες «από την κοιλιά του» ισχυρίζεται πως το μοναστήρι ζητούσε σαν αντάλλαγμα «να λέγεται ένας καλός λόγος για το Πατριαρχείο Μόσχας και τους Ρώσους αδερφούς». Βλακωδέστατα σενάρια χωρίς καμία απόδειξη.

Έπειτα, ο αρθρογράφος «ενοχλείται» από την συμβολή του Βατοπεδίου σε «πανάκριβες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές» όπως την ταινία για τον Άγιο Νεκτάριο. Το ότι γυρίστηκε μια Ορθόδοξη ταινία στην Ορθόδοξη Ελλάδα, μετά από 50 χρόνια απόλυτης απουσίας τέτοιων ταινιών, είναι μάλλον… «ρωσική προπαγάνδα» κατά τον αρθρογράφο. Πόσος γραικυλισμός και πόσο αντί – ορθόδοξο μένος μπορεί να χωρέσει σε ένα κείμενο τελικά;

Το λιβελογράφημα συνεχίζει με έναν καταιγισμό κακοηθειών, που είναι τόσο εμπαθείς και κακοστημένες που δεν έχει καν νόημα να παρατεθούν. Μέσα σε όλα, ο αρθρογράφος επικαλείται κάποιους αόριστους Έλληνες «αρχιερείς» (χωρίς να αναφέρει ποιοι είναι), που ισχυρίζονται πως το Βατοπέδι και άλλα υποτιθέμενα «φιλορωσικά» μέσα ενημέρωσης εξυπηρετούν την «εθνική ατζέντα των Ρώσων και όχι εκκλησιαστικά θέματα».

Και πως η Ρωσία «στηρίζει ενεργά» συγκεκριμένες Ελληνικές Μητροπόλεις, από τις οποίες δεν θα ακούσεις ποτέ «κακό λόγο για το Πατριαρχείο Μόσχας». Απορεί κανείς πως γράφονται τέτοιες λαϊκίστικες σαχλαμάρες, και μάλιστα χωρίς κανένα υπόβαθρο στοιχείων.

Πραγματικά, πολύ μεγάλη προσπάθεια κατέβαλαν στο κείμενο για να καταφέρουν τελικά ένα απόλυτο μηδέν. Όσο και αν λυσσάνε για να μπολιάσουν διχόνοια στην Ορθοδοξία, δεν πρόκειται να το καταφέρουν. Γιατί αυτό που ενώνει τους χριστιανούς όλων των Ορθόδοξων λαών είναι πολύ ανώτερο από τα στρατόπεδα προπαγάνδας που είναι ταγμένες οι διάφορες ιστοσελίδες. Ο απλός λαός, το ποίμνιο μαζί με τους άξιους ιερείς και μοναχούς, είναι που κρατούν ενωμένη την Ορθοδοξία, σε πείσμα των νεοεποχίτικων σχεδίων.

Η στέρεη πίστη σε έναν Τριαδικό Θεό και η ομολογία για ενότητα «εἰς μίαν, ἁγίαν, καθολικήν καί ἀποστολικήν Ἐκκλησίαν», άντεξε τις δοκιμασίες 2.000 ετών. Και θα καταφέρουν μερικές κατασκοπευτικές φαντασιώσεις της κακιάς ώρας, να δημιουργήσουν πλήγμα στη συνοχή των Εκκλησιών; Ματαιοπονούν…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Λυσσούν κατά της Ορθοδοξίας: Ιστοσελίδα που «πουλάει» αντιρωσική υστερία, έβαλε στο στόχαστρο το Βατοπέδι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.