Lockdown

Τι αλλάζει στη ζωή μας από τη Δευτέρα - Γυμνάσια και Λύκεια ξεκινούν τηλεκπαίδευση

Τι αλλάζει στη ζωή μας από τη Δευτέρα – Γυμνάσια και Λύκεια ξεκινούν τηλεκπαίδευση.

Οι δύο πρώτες ημέρες του lockdown μας βρήκαν με… χαλαρή διάθεση καθώς ήταν Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου θα φανεί πώς τα νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ, προκειμένου να ανακοπεί η επικίνδυνη και επιθετική διασπορά του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας.

Γυμνάσια και Λύκεια μπαίνουν σε διαδικασία τηλεκπαίδευσης και οι μαθητές θα περνούν πλέον αρκετές ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους, αν συνυπολογιστούν και τα πιθανά τηλεμαθήματα σε φροντιστήρια.

Αλλαγές έρχονται και για τους Δημόσιους υπαλλήλους αναφορικά με το ωράριό τους. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν τα sms στο 13033 για όλους τους εργαζομένους αλλά και τους γονείς των παιδιών που πάνε δημοτικό και πρέπει να μετακινηθούν με προορισμό τα σχολεία. Παράλληλα, όσοι πρόλαβαν να επισκεφτούν κομμωτήρια καθώς η εξαίρεση λειτουργίας του έληξε και από τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου θα είναι και αυτά με τη σειρά τους κλειστά, όπως όλο το λιανεμπόριο και η εστίαση. Την ίδια ώρα, μόνο πτήσεις ανάγκης στην περίπτωση των εσωτερικών ταξιδιών για ζητήματα υγείας, εργασίας, επιστροφής στη μόνιμη κατοικία και επανένωσης οικογενειών, θα επιτρέπονται από αύριο, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου.

Οδηγός… επιβίωσης στην καθημερινότητα

Και επειδή οι παραπάνω αλλαγές δημιουργούν πολλά ερωτήματα για τις εξαιρέσεις του lockdown, που δεν προβλέπονται ρητά στις ανακοινώσεις που έχουν γίνει ή στις 6 κατηγορίες των SMS, παρακάτω μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις σε ορισμένα συνηθισμένα ερωτήματα, όπως παρουσιάστηκαν στο Open TV.

Πώς θα πηγαίνω τα παιδιά στο σχολείο;

 • Επιλογή 4 στο sms 13033
 • Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση
 • Με βεβαίωση εργαζομένου εφόσον υπάρχει εργασιακή σχέση ή εργόσημο
 • Με βεβαίωση του αυτοπασχολούμενο για τον εργαζόμενο

Μεταφέρω καθημερινά τον/την σύντροφό μου στην δουλειά. Θα μπορώ;

 • Η επιχείρηση πρέπει να χορηγήσει βεβαίωση και σε εσάς
 • Eπιλογή 4 στο sms 13033

Πώς μπορώ να φέρω τεχνίτη στο σπίτι;

 • Μπορώ αρκεί ο εν λόγω επαγγελματίας να φέρει κατάλληλη βεβαίωση

Πώς μπορώ να ταξιδέψω εκτός νομού;

 • Με βεβαίωση μόνιμης κατοικίας
 • Με βεβαίωση εργασίας
 • Με ιατρική γνωμάτευση για προγραμματισμένες εξετάσεις
 • Με έγγραφη βεβαίωση για διαζευμένους γονείς

Πώς μπορώ να ταξιδέψω εκτός νομού για αγροτικές εργασίες;

 • Με την βεβαίωση του Ε9, εφόσον είμαι ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου
 • Με βεβαίωση του εργοδότη εφόσον είστε εργαζόμενος

 

Lockdown: Τηλεκπαίδευση με άλλους κανόνες

Σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου – που η τηλεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με επαναλήψεις- αυτή τη φορά οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας καλούνται να προχωρήσουν κανονικά την ύλη. Όπως και στο lockdown της άνοιξης, θα υπάρχει συνεργασία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Αυτή τη φορά όμως, σύμφωνα με το υπουργείο, τα δημόσια δίκτυα και οι πλατφόρμες του ΠΣΔ είναι αναβαθμισμένες. Επίσης, θα είναι μηδενική η χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind και Forthnet. Επίσης, θα μπαίνει απουσία στους μαθητές που θα απουσιάζουν από την τηλεκπαίδευση την ώρα του μαθήματος.

 

Δημόσιο: Εναλλακτικά ωράρια και μειωμένες βάρδιες

Ανοίγει από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και το Δημόσιο. Ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου καθορίστηκε από εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ουσιαστικά, αφορά στο ωράριο λειτουργίας, τις ώρες προσέλευσης αλλά και μειωμένες βάρδιες.  Πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση του κοινού, πώς θα γίνονται οι συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, ποιοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς κυκλοφορίας και ποιοι χρειάζονται βεβαιώσεις κίνησης, πώς καθορίζεται το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων, ποιες είναι και πώς παρέχονται οι διευκολύνσεις σε υπαλλήλους γονείς και πώς δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού. Επίσης, περιγράφεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στη διαχείριση κρούσματος στους χώρους εργασίας στο δημόσιο τομέα

Αναλυτικά:

Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται ηλεκτρονικά ή με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.
Ευνοείται η τηλεργασία «στο μέγιστο δυνατό ποσοστό», ενώ και οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στις υπηρεσίες που απαιτείται φυσική παρουσία των υπαλλήλων η προσέλευση θα γίνεται σε τρεις βάρδιες (07.00 – 15:00, 08:00 – 16:00, 09.00 – 17:00) και θα ισχύουν οι αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.

 • Όσοι εργαζόμενοι έχουν παιδιά στο γυμνάσιο έχουν δικαίωμα εναλλακτικού ωραρίου, μειωμένης βάρδιας κατά 25% ή άδειας ειδικού σκοπού.
 • Όσοι ανήκουν ή έχουν παιδιά που ανήκουν, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, όπου είναι εφικτό, αλλά δικαιολογείται η παραμονή τους στο σπίτι.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Bαθμολογία Super League: Ολυμπιακός και Άρης στην κορυφή, στο -1 ο ΠΑΟΚ

Κορονοϊός – Lockdown: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το σταδιακό άνοιγμα

Toύρκοι: Οι Έλληνες εξοπλίζονται και οι Αρμένιοι μας επιτίθενται – Πώς καταντήσαμε έτσι

Covid-19 & περιοριστικά μέτρα: Όλες οι ειδήσεις