ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Στον… γκρεμό ο ελληνικός τουρισμός – Γλιτώνουν μόνο τα 5άστερα ξενοδοχεία

Πολύ άσχημες μέρες διανύει ο ελληνικός τουρισμός ενόψει της τουριστικής περιόδου. Οι ξενοδόχοι εκπέμπουν SOS λόγω των συνεχώς μεταβαλλόμενων υγειονομικών συνθηκών αλλά και των ημερομηνιών, που παραμένουν στον άερα.
Lockdown: Στον… γκρεμό ο ελληνικός τουρισμός – Γλιτώνουν μόνο τα 5άστερα ξενοδοχεία

Πολύ άσχημες μέρες διανύει ο ελληνικός τουρισμός ενόψει της τουριστικής περιόδου. Οι ξενοδόχοι εκπέμπουν SOS λόγω των συνεχώς μεταβαλλόμενων υγειονομικών συνθηκών αλλά και των ημερομηνιών, που παραμένουν στον άερα.

Τουρισμός: Μιλώντας στο dikaiologitika.gr οι ξενοδόχοι τονίζουν πως η σεζόν φαίνεται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 14 Μαΐου, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι άλλο νωρίτερα.

Έτσι, «χάνεται» το Πάσχα για τα ξενοδοχεία, κάτι, που αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον ήδη διαλυμένο τουρισμό, με το lockdown να διατηρείται για πάνω από έναν χρόνο και να έχει καταστρέψει οικονομικά τους ιδιοκτήτες.

«Αφού δεν θα επιτρέπουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις λογικό είναι να μην υπάρχει προσέλευση στις μονάδες μας» δηλώνει ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.

Εκτιμά δε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα λειτουργήσουν περί τα τέλη Ιουνίου υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα έως τότε θα έχει «πρασινίσει» Υγειονομικά. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι φέτος, για πρώτη χρόνια, δεν υπάρχουν ενώ το οποίο ενδιαφέρον προς το παρόν εκδηλώνεται από Ισραηλινούς και βαλκάνιους.

Στον αντίποδα, σημαντική αύξηση παρατηρείται στον «πολυτελή τουρισμό». Οι Έλληνες ξενοδόχοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία φέτος όπως και πέρσι προτιμώνται ιδιαιτέρως από τους επισκέπτες των οποίων οι κρατήσεις ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Για συσσωρευμένες ζημιές κάνει λόγο ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας πως ούτε και φέτος τα ξενοδοχεία θα καταφέρουν να πιάσουν τα νούμερα του 2019 με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου τα επόμενα πέντε χρόνια να χρειαστούν εσωτερικό μνημόνιο έτσι ώστε να επέλθει οικονομική ισορροπία.

«Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σχεδόν 1500 ξενοδοχεία είναι ανοιχτά, αλλά για να μπορέσουμε να πιάσουμε τον αριθμό των 10.000 θα φτάσουμε τέλος Ιουνίου. Η διαφορά του 2020 με το 2021 είναι ότι πέρσι είχαμε πολλές προ κρατήσεις μέχρι τις 20 Μαρτίου, φέτος δεν γίνονται κρατήσεις ούτε για το καλοκαίρι, είναι ελάχιστες.

Έχουμε δυο χρονιές με συσσωρευμένες ζημιές, διότι ούτε αυτή την σεζόν φτάσουμε τα νούμερα του 2019. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν πέντε χρόνια με εσωτερικό μνημόνιο», αναφέρει.

Με τη σειρά τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δηλώνουν πως το 2021 θα δουλέψουν μόνο τη μισή σεζόν, καθώς οι μήνες Μάιος και Ιούνιος έχουν χαθεί.

Ο Γιάννης Προκοπάκης, διευθύνων σύμβουλος σε ξενοδοχείο στην Κρήτη αναφέρει ότι τα πράγματα είναι πολύ μουδιασμένα. «Είμαστε ακόμα στον πάγο όσον αφορά το μήνα Μάιο έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις με το θέμα της Αγγλίας. Ουσιαστικά η σεζόν θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και μετά. Τότε θα έχει νόημα για εμάς και τα υπόλοιπα μαγαζιά»

Οι κρατήσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή είναι παρά πολύ λίγες, ενώ οι ακυρώσεις «πάνε κι έρχονται». Συγκριτικά με πέρσι ο κ. Προκοπάκης υποστηρίζει ότι τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα.

Ωστόσο «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι κρατήσεις είναι last minute, δηλαδή δεν υπάρχουν κρατήσεις 15 ημερών που σημαίνει ότι όλες αυτές οι κρατήσεις δεν ξέρουμε αν θα έρθουν με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κάνεις κάποιο ουσιαστικό προγραμματισμό», τονίζει χαρακτηριστικά στο Dnews.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Ιόνιο πέλαγος. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σκουζης ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων στην Κεφαλονιά κάνει λόγο για «δυσοίωνη» σεζόν, σημειώνοντας παράλληλα, πως οι τιμές δεν είναι προσιτές για τον εσωτερικό τουρισμό.

«Τα πράγματα δυστυχώς και φέτος είναι δυσοίωνα. Μέχρι νεοτέρας φαίνεται ότι ο Μάιος και ο Ιούνιος θα πάνε χαμένοι. Εμείς θεωρητικά θα ανοίξουμε μέσα Μαΐου, αλλά θα έχει νόημα; Αναφορικά με τις κρατήσεις είμαστε σε καλύτερη μοίρα με πέρσι, ωστόσο αυτό δεν λέει κάτι γιατί μπορούν αύριο να ακυρωθούν. Σχετικά με τον εσωτερικό τουρισμό, πρέπει το κράτος να μας κάνει μειώσεις στο ΦΠΑ προκειμένου να ρίξουμε τις τιμές για να είναι προσιτές στον ελληνικό τουρισμό».

«Κρατήσεις αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ από έναν πελάτη»

Αντίθετη εικόνα παρουσιάζεται στον πολυτελή τουρισμό. Γιοτ, βίλες και bungalows με ιδιωτική πισίνα και κήπο θα ευνοηθούν. Ο Φώτης Κοκοτός, Διευθύνων Σύμβουλος ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Ελούντα επισημάνει στο Dnews, ότι ο μαζικός τουρισμός που κινείται μέσω χονδρεμπόρων του κλάδου έχει σημαντική στέρηση σε σχέση με τους ατομικούς ταξιδιώτες.

«Φέτος, όπως και πέρσι θα ευνοηθούν οι βίλες, γιοτ, δηλαδή ο άνθρωπος να έρχεται σε ένα σπίτι που θα έχει ιδιωτική πισίνα και κήπο. Όλο αυτό το προϊόν που λέγαμε για χρόνια ότι είναι το εξεζητημένο και ακριβό είναι αυτό που θα πουλήσει καλύτερα.

Όντως πέρσι σε εμάς το ακριβότερο μας ξενοδοχείο έκανε καλύτερο Αύγουστο από ότι έκανε το 2019 ενώ αντιστοίχως το πιο φθηνό μας ξενοδοχείο έμεινε κλειστό. Φέτος συμβαίνει το ίδιο. Το βλέπουμε στις κρατήσεις αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ από έναν πελάτη.

Όσον αφορά τον μαζικό τουρισμό, «δυστυχώς αυτή τη σεζόν δεν μπορεί να κινηθεί διότι αφενός υπάρχει το πρόβλημα των μετακινήσεων οπότε όσοι απασχολούνται έχουν φάει τεράστιο «οικονομικό χαστούκι», αφετέρου, οι πελάτες τους έχουν οικονομικά προβλήματα

Η ζήτηση στο νησί είναι πολύ μειωμένη και η αναμονή μεγάλη. Περιμένουμε να δούμε τι και πότε θα επιτραπεί. Εμείς για παράδειγμα Ιούνιο μήνα κλείναμε τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά. Άρα σε μια χρονιά που πάει από μέρα σε μέρα, πως θα προγραμματίσει κάποιος τι θα κάνω. Πράγμα που έχει πλήξει πάρα πολύ την συγκεκριμένη αγορά», καταλήγει.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Lockdown: Στον… γκρεμό ο ελληνικός τουρισμός – Γλιτώνουν μόνο τα 5άστερα ξενοδοχεία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.