ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι γίνεται με το Πάσχα και τα σχολεία

Τα μαγαζιά άνοιξαν χθες εκτός από την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, τι αναμένεται να γίνει το Πάσχα.
Lockdown: Το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι γίνεται με το Πάσχα και τα σχολεία

Lockdown: Τα μαγαζιά άνοιξαν χθες εκτός από την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, τι αναμένεται να γίνει το Πάσχα.

Lockdown: Το λιανεμπόριο άνοιξε σε όλη την Ελλάδα εκτός από την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη αλλά και την Αχαΐα.

Lockdown: Πιο συγκεκριμένα μετά κόπων και βασάνων αλλά και με συγκρατημένη αισιοδοξία ξεκίνησε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από χθες σε όλη τη χώρα πλην της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης. Οι έμποροι υποδέχθηκαν μετά από μακρά αδράνεια τους καταναλωτές ενώ οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να μετακινηθούν για τις αγορές τους.

Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των καταστημάτων, έστω με αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς, δημιουργεί προσδοκίες ότι τα χειρότερα μένουν πίσω, ωστόσο ο κλάδος χαρακτηρίζει κρίσιμη τη στήριξη από πλευράς της Πολιτείας σε αυτήν την πολύ «ευαίσθητη» μεταβατική περίοδο. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα υποτονική ήταν η εμπορική κίνηση κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων μέσω της μεθόδου των click away και click inside.

Παρά τα πρώτα βήματα χαλάρωσης, ωστόσο, του lockdown, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, κάτι που κρίνει και τις αποφάσεις των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά τον όποιο σχεδιασμό και την εκπεφρασμένη πρόθεση «ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει», στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται αποφασισμένοι πλέον να κάνουν βήματα προς τα πίσω, δηλαδή να αναστείλουν ακόμα και την εμπορική δραστηριότητα εάν τα δεδομένα από το επιδημιολογικό μέτωπο είναι αμείλικτα και δείξουν περαιτέρω έξαρση. Δεν είναι όμως, μόνο το λιανεμπόριο καθώς εδώ και μέρες σε ισχύ βρίσκεται ένα μείγμα μέτρων το οποίο επιτρέπει και τις διαδημοτικές μετακινήσεις για τις οποίες το αποτύπωμα θα διαφανεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Προς το παρόν πάντως, οι επιστήμονες αναμένουν τα όποια δεδομένα θα έχουν μέχρι τέλος εβδομάδας όταν και αναμένεται να δοθεί ή όχι το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των σχολείων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η προμήθεια των self tests τα οποία θα είναι διαθέσιμα εντός της εβδομάδας από τα φαρμακεία όλης της χώρας προκειμένου μαθητές και καθηγητές να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία τεστ. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό εάν το επιτρέψουν οι επιστήμονες πρώτοι στα θρανία αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Πώς κινήθηκε η αγορά την πρώτη μέρα

«Η αγορά δούλεψε περισσότερο αναγνωριστικά σήμερα. Η κίνηση ήταν υποτονική όμως το μεγάλο στοίχημα ήταν να δοκιμαστούν στην πράξη τα μέτρα για την ασφάλεια της υγείας αλλά και η διαδικασία των ραντεβού», σημείωνε από χθες ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης.

Ο ίδιος νωρίτερα είχε περιοδεύσει στους εμπορικούς δρόμους της πόλης συζητώντας με τους συναδέλφους του που ανέβασαν σήμερα ρολά. «Αυτή την περίοδο δεν περιμένει κανείς να έχει ουρές πελατών. Περισσότερο έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας προς την εορταστική περίοδο. Οπότε αφενός προέχει να παραμείνουμε ανοικτοί και αφετέρου να είμαστε προετοιμασμένοι έχοντας φτιάξει τις βιτρίνες μας, τοποθετώντας στις προθήκες νέα προϊόντα κοκ», σημείωνε ο κ. Καφούνης. «Απ’ αυτή την άποψη είχαμε μία καλή αρχή που θέτει τις βάσεις για το μέλλον με ανοικτά όλα τα καταστήματα χωρίς περιορισμούς και παντού, επιβεβαιώνοντας ότι το λιανεμπόριο είναι ασφαλές» κατέληξε.

Lockdown: Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Την ίδια ώρα, τεταμένη είναι η κατάσταση σε τρεις περιοχές της χώρας όπου το λιανεμπόριο παρέμεινε κλειστό μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την περασμένη Παρασκευή. Οι έμποροι ήταν αποφασισμένοι για σύγκρουση με την κυβέρνηση, ωστόσο τελικά επικράτησε ηρεμία. Ορισμένοι, κυρίως στην Θεσσαλονίκη άνοιξαν συμβολικά τα καταστήματά τους χωρίς να υποδέχονται πελάτες ενώ οι εμπορικοί σύλλογοι των περιοχών απευθύνουν έκκληση προς την Πολιτεία να ανακαλέσει την απόφαση για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αμβλύνει τις διαφορές εμφανίστηκε χθες με ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων οι οποίες μένουν κλειστές μετά από κυβερνητική εντολή.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 4.000 ευρώ θα δοθεί (χωρίς κριτήριο τζίρου) στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και δραστηριοποιούνται σε κλάδους στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο, πλην της εστίασης που κατακαλύπτεται από άλλη δράση.

Η αποζημίωση θα μείνει στα ταμεία των επιχειρήσεων και η καταβολή της αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Η αποζημίωση θα διαμορφώνεται ως εξής:

1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Champions League: Μάχη… γιγάντων στην Μαδρίτη – Μεγάλο φαβορί στο Μάντσεστερ

Παναθηναϊκός: Ξύπνησε και επιθετικά – Υπέρ του το μομέντουμ για Ευρώπη

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Lockdown: Το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι γίνεται με το Πάσχα και τα σχολεία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.