ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαχαιρίτσας: Τα αποτελέσματα της νεκροψίας θα δώσουν απαντήσεις (vid)

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Τα αποτελέσματα της νεκροψίας αναμένεται να δώσουν φως στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΠΟΕΔΗΝ και το ΕΚΑΒ.
Μαχαιρίτσας: Τα αποτελέσματα της νεκροψίας θα δώσουν απαντήσεις (vid)

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Με ένα τραγούδι αποχαιρέτησαν χιλιάδες άνθρωποι τον αγαπημένο τραγουδοποιό χθες (9/9) στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Ωστόσο τα αποτελέσματα της νεκροψίας αναμένεται να δώσουν φως στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΠΟΕΔΗΝ και το ΕΚΑΒ σχετικά με τον χρόνο θανάτου του μεγάλου τραγουδοποιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Σοκαρισμένοι στον Alpha: Περίμεναν τον Μαχαιρίτσα στο στούντιο (vid)

Συγκεκριμένα, δραματική αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και το ΕΚΑΒ για τα αντανακλαστικά του προνοσοκομειακού συστήματος υγείας σε ό,τι αφορά το συμβάν με μοιραίο πρωταγωνιστή τον καλλιτέχνη Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Ο θάνατός του προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, με πλήθος καλλιτεχνών και θαυμαστών του να τον αποχαιρετούν συγκλονισμένοι και συγκινημένοι. Και ήταν αρκετοί εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν απο τη σπουδή με την οποία η ΠΟΕΔΗΝ καταλόγισε ευθύνες το μεσημέρι της Δευτέρας στο ΕΚΑΒ για τον θάνατο του 63χρονου καλλιτέχνη, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του τραγικού συμβάντος και χωρίς να έχει καν διεξαχθεί νεκροτομή.

«Για μια ακόμη φορά δεν υπήρχε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού Βόλου. Για άλλη μια φορά, χθες το βράδυ, το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, δεν είχε βάρδια” ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. Άμεση ηταν η αντίδραση του ΕΚΑΒ το οποίο καταλόγισε ανευθυνότητα αλλά και ασέβεια στο προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ για τον συσχετισμό που υπονόησε μεταξύ του χρόνου που απαιτήθηκε από το ασθενοφόρο για να προσεγγίσει τον ασθενή και της μοιραίας έκβασης που είχε το περιστατικό.

Μαχαιρίτσας: Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η Ομοσπονδία, το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε για επείγον περιστατικό από την περιοχή Πτελεού Μαγνησίας στις 04:27 το πρωί της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου. Κινητή ιατρική μονάδα ξεκίνησε αμέσως αλλά όχι από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, που απέχει 30 χιλιόμετρα από τον Πτελεό αλλά από τον Βόλο! Με δεδομένο ότι η απόσταση από τον Βόλο μέχρι τον Πτελεό είναι 70 χιλιόμετρα και ότι μεγάλο μέρος της διαδρομής είναι επαρχιακός δρόμος αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα τις συνθήκες έντασης και πίεσης υπό τις οποίες επιχειρούσαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ – και αυτές οι συνθήκες είναι ο κανόνας, όχι μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό που αφορούσε τον γνωστό καλλιτέχνη.

Το ασθενοφόρο έφτασε στον Πτελεό και στο σπίτι του καλλιτέχνη περίπου 45 λεπτά περίπου μετά την κλήση, δηλαδή περίπου στις 05:15. Οι χρόνοι που αναφέρονται από την ΠΟΕΔΗΝ είναι οι χρόνοι που αναφέρονται και από το ΕΚΑΒ στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Αποτυπώνουν επίσης και ο συνδικαλιστικός φορέας και το ΕΚΑΒ στις ανακοινώσεις τους τις δραματικές προσπάθειες επαναφοράς που έγιναν από τους διασώστες και τον ιατρό του ΕΚΑΒ στον ασθενή.

Μαχαιρίτσας: Η σκληρή κριτική της ΠΟΕΔΗΝ

«Εάν υπήρχε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού θα έφτανε στο περιστατικό σε πολύ λιγότερο χρόνο και θα υπήρχαν ελπίδες για την ζωή του ασθενούς» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Περιέγραψε επιπλέον τη μελανή εικόνα που επικρατεί στο ΕΚΑΒ Βόλου αναφέροντας πως “στο ΕΚΑΒ Βόλου είναι διαθέσιμα ανά οκτάωρο τρία αθενοφόρα τα οποία δεν προλαβαίνουν να καλύψουν και τις ανάγκες των ορεινών περιοχών καθώς οι αποστάσεις είναι δυσπρόσιτες και μεγάλες. Όταν δεν διαθέτουν ασθενοφόρα τα Κέντρα Υγείας και καλούν ασθενοφόρο από το σταθμό του ΕΚΑΒ Βόλου, οι διακομιδές καθυστερούν έως και 4 ώρες. Πόσα τραγικά περιστατικά πρέπει να συμβούν για να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας με πληρώματα ασθενοφόρου;” έθεσε το ρητορικό ερώτημα η ΠΟΕΔΗΝ.

Η απάντηση του ΕΚΑΒ στις αιτιάσεις της ΠΟΕΔΗΝ ήταν άμεση: “Όσοι ανεύθυνα καταλογίζουν ευθύνες, υπονοώντας ότι ο τραγουδοποιός μπορεί να ζούσε εάν είχε πάει στο σημείο το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, οφείλουν να γνωρίζουν πως σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να περιμένουν την ιατροδικαστική έκθεση και να επιδεικνύουν σεβασμό στη μνήμη του νεκρού και στον πόνο των οικείων του».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η νεκροτομή θα πραγματοποιηθεί σε νοσοκομείο της Λάρισας καθώς το νοσοκομείο του Βόλου δεν διαθέτει ιατροδικαστή. Η ιατροδικαστική έκθεση θα δώσει απαντήσεις στο τι προκάλεσε τον θάνατο του καλλιτέχνη – ο οποίος σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του ήταν καρδιοπαθής με επιβαρυμένη υγεία- και θα προσδιορίσει τον χρόνο θανάτου.

Είναι προφανές πως η νεκροψία και ειδικά ο εκτιμώμενος χρόνος θανάτου του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα συσχετίζεται με τις σοβαρότατες καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και η απάντηση του ιατροδικαστή είτε θα τις ενισχύσει είτε θα τις αποδομήσει. Είναι επίσης προφανές ότι η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ Βόλου δεν απομειώνεται αυτή καθεαυτή κι εφόσον αποσυνδεθεί από το μοιραίο συμβάν με τραγικό πρωταγωνιστή τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν φωτιστεί ακόμη.

Μαχαιρίτσας: Το κομμάτι του μοιραίου παζλ για τον ακριβή χρόνο

Ωστόσο, μια βασική λεπτομέρεια φωτίστηκε μέσα από την αντιπαράθεση ΠΟΕΔΗΝ και ΕΚΑΒ και αφορά τον χρόνο θανάτου. Το ότι η κλήση στο ΕΚΑΒ έγινε στις 04.27 δεν σημαίνει ότι τότε συνέβη ο,τι συνέβη. Ο χρόνος κλήσης αποτυπώνει το πότε περιήλθε το συμβάν σε γνώση κάποιου, στην προκειμένη περίπτωση λέγεται ότι το πρόσωπο αυτό ήταν η κόρη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που τον βρήκε χωρίς τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, η γιατρός της κινητής μονάδας διαπίστωσε το θάνατο του τραγουδοποιού -συγκεκριμένα αναφέρεται ότι διαπίστωσε πως παρουσίαζε υποστάσεις στο κάτω μέρος του σώματός του.

Μαχαιρίτσας: Ιατροδικαστικές πηγές εξήγησαν στο protothema.gr ότι οι υποστάσεις στο κάτω μέρος του σώματος του νεκρού που αναφέρει το ΕΚΑΒ αποτελούν ισχυρή ένδειξη για τον χρόνο θανάτου ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά έως και μερικές ώρες πριν από τις 04:27 που βρέθηκε ο 63χρονος χωρίς αναπνοή και χωρίς σφυγμό. «Όταν έχουν δημιουργηθεί υποστάσεις, δηλαδή παρατηρείται βαθιά ερυθρή χρώση του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων με τη μορφή εκτεταμένων κηλίδων, ακανόνιστου σχήματος, αυτό είναι ένδειξη ότι ο θάνατος έχει συμβεί κάποιες ώρες νωρίτερα. Πρόκειται για πτωματικό φαινόμενο, όπως ονομάζεται στην ιατροδικαστική και επιτρέπει στον ιατροδικαστή να προσδιορίσει τον χρόνο θανάτου. Υπάρχει για παράδειγμα η νεκρική ωχρότητα, που συμβαίνει στα 15 με 20 λεπτά μετά τον θάνατο και η νεκρική ακαμψία που τοποθετείται αρκετές ώρες μετά τον θάνατο» καταλήγει ο ιατροδικαστής.

Πηγή protothema.gr

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μαχαιρίτσας: Τα αποτελέσματα της νεκροψίας θα δώσουν απαντήσεις (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.