ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάνος Χατζιδάκις: Μια μουσική ιδιοφυΐα (vids)

Μάνος Χατζιδάκις: Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Για πολλούς ο κορυφαίος της γενιάς του. Το έργο του, άλλωστε, θεωρείται πως συνέδεσε τη λόγια με τη λαϊκή μουσική και περιλαμβάνει δεκάδες ηχογραφήσεις. Πολλά από τα εκατοντάδες έργα του αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικά. Είναι βραβευμένος με Βραβείο Όσκαρ. Γεννημένος το 1925, τη δεκαετία του 1940...
Μάνος Χατζιδάκις: Μια μουσική ιδιοφυΐα (vids)

Μάνος Χατζιδάκις: Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Για πολλούς ο κορυφαίος της γενιάς του.

Το έργο του, άλλωστε, θεωρείται πως συνέδεσε τη λόγια με τη λαϊκή μουσική και περιλαμβάνει δεκάδες ηχογραφήσεις.

Πολλά από τα εκατοντάδες έργα του αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικά. Είναι βραβευμένος με Βραβείο Όσκαρ.

Γεννημένος το 1925, τη δεκαετία του 1940 έκανε την εμφάνισή του στο μουσικό προσκήνιο της χώρας με τον «Τελευταίο Ασπροκόρακα» του Αλέξη Σολωμού. Για να ακολουθήσει μία γόνιμη συνεργασία 15 ετών με το Θέατρο τέχνης του Κάρολου Κουν.

Από το 1950 και έπειτα αρχίζει να γράφει μουσική για αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, ενώ παράλληλα συνθέτει μουσικές και για σπουδαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Το 1959 παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό τον Μίκη Θεοδωράκη, ενορχηστρώνοντας και ηχογραφώντας ο ίδιος το έργο του «Επιτάφιος» με τη Νάνα Μούσχουρη.

Ο ίδιος έχοντας συμπληρώσει τα 50 του χρόνια, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του το 1975 όταν και γίνεται διευθυντής του κρατικού ραδιοσταθμού «Τρίτο Πρόγραμμα».

Το 1989-93 ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», για να παρουσιάσει «πρωτότυπα προγράμματα που συνήθως δεν καλύπτονται από τις συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες», την οποία διηύθυνε μέχρι το τέλος της ζωής του. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων με μαέστρο τον Χατζιδάκι έδωσε 20 συναυλίες και 12 ρεσιτάλ ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου με Έλληνες και ξένους σολίστ.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, 15 Ιουνίου του 1994.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις: Μια μουσική ιδιοφυΐα (vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Βασιλείου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.