ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Market Pass: Μια σταγόνα στον «ωκεανό» της ακρίβειας – Ελάχιστα ευρώ το μήνα ενώ τα νοικοκυριά στενάζουν

Την ώρα που τα προϊόντα παρουσιάζουν αυξήσεις έως και 50%, το Market Pass δίνει μηδαμινά ποσά σε σχέση με τις ανάγκες των νοικοκυριών
Market Pass: Μια σταγόνα στον «ωκεανό» της ακρίβειας – Ελάχιστα ευρώ το μήνα ενώ τα νοικοκυριά στενάζουν

Το gov.gr «άνοιξε» σήμερα για να υποδεχθεί τις πρώτες αιτήσεις για το Market Pass, και τα περισσότερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπαθούν να δώσουν ώθηση σε αυτό το μέτρο που μοιράζει «ψίχουλα» ουσιαστικά, γράφοντας από το πρωί για «καταιγιστικό ρυθμό αιτήσεων».

Ωστόσο είναι ευρέως αντιληπτό στη κοινή γνώμη πως πρόκειται για άλλη μια κοροϊδία τύπου «pass», καθώς τα χρήματα που δίνονται στα νοικοκυριά για τα μηνιαία ψώνια είναι μηδαμινά σε σύγκριση με τις ανάγκες τους, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μονογονεϊκές οικογένειες ή οικογένειες με ένα, δύο ή περισσότερα παιδιά (για να μην αναφερθούμε στο τι βιώνουν οι πολύτεκνες οικογένειες λόγω της αδιαφορίας του κράτους).

Η οικονομική ενίσχυση του Market Pass ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών κατά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023 και ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Όπως ο κάθε πολίτης γνωρίζει εκ πείρας, σε αυτήν την εποχή πρωτοφανούς ακρίβειας , με 22 ευρώ δεν μπορείς να γεμίσεις ούτε μια… σακούλα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Τα 22 ευρώ τον μήνα μεταφράζονται σε… 73 cents την ημέρα κυβερνητικό «πουρμπουάρ», την ώρα που οι πολίτες δίνουν έως και τον μισό μηνιαίο μισθό τους για να προμηθευτούν τα αναγκαία. Προφανώς και υποτιμάται η νοημοσύνη των πολιτών, αν η κυβέρνηση θεωρεί πως  73 cents την ημέρα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε διαφορά.

Για μια οικογένεια με 3 ανήλικα παιδιά προβλέπονται 62 ευρώ μηνιαίας ενίσχυσης μέσω του Market Pass. Αυτό το ευτελές ποσό είναι ζήτημα αν μπορεί να καλύψει αποκλειστικά και μόνο το μηνιαίο γάλα των παιδιών, ενώ τα συνολικά μηνιαία έξοδα για το σούπερ μάρκετ για μια τρίτεκνη οικογένεια μπορεί να κυμαίνονται από τα 500 έως και 800 ευρώ το μήνα!

Οι δε αυξήσεις που καταγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από την αρχή του ξεσπάσματος ακρίβειας ξεκινούν από το 30% και φτάνουν μέχρι και το 50% κατά περιπτώσεις. Οπότε καταλαβαίνει κανείς πως αυτό το 10% που επιστρέφει η κυβέρνηση (με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών ασφαλώς) στους πολίτες είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας.

Στην ουσία δεν μιλάμε καν για ενίσχυση των νοικοκυριών, άλλα για ένα συμβολικό «χαρτζιλίκι» που δίνεται πριν τις εκλογές και λαμβάνει χαρακτηριστικά ψηφιακού «συσσιτίου». Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως με το κατάλληλο επικοινωνιακό «περιτύλιγμα» θα ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, ενόψει των εκλογών που έρχονται την άνοιξη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Market Pass: Μια σταγόνα στον «ωκεανό» της ακρίβειας – Ελάχιστα ευρώ το μήνα ενώ τα νοικοκυριά στενάζουν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.