ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαρκόπουλο: Άμεση λύση στην περιβαλλοντική βόμβα, αν θέλουμε αληθινή «πράσινη ανάπτυξη»

Το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Μαρκόπουλο απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για «πράσινη ανάπτυξη» αν η πολιτεία δεν λύσει πρώτα τους άμεσους κινδύνους για την υγεία μας.
Μαρκόπουλο: Άμεση λύση στην περιβαλλοντική βόμβα, αν θέλουμε αληθινή «πράσινη ανάπτυξη»

Το περιβαλλοντικό έγκλημα που διατελείται στο όρος «Μερέντα» στο Μαρκόπουλο, του οποίου την αποκάλυψη έκανε το Sportime, προξενεί σοβαρούς προβληματισμούς για το κατά πόσο τελικά η πολιτεία διαφημίζει «πράσινη ανάπτυξη» επιφανειακά, μόνο επειδή το ορίζουν τα συμφέροντα που έχουν στηθεί πάνω στη «βιομηχανία» του περιβάλλοντος ή αν υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για τη ρύπανση που απειλεί άμεσα την υγεία μας.

Με καλόπιστη διάθεση, ευελπιστούμε πως θα λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά του κράτους.

Οι παράνομες χωματερές είναι μια περιβαλλοντική μάστιγα, που ταλανίζει για δεκαετίες την ελληνική ύπαιθρο, με υγειονομικές «βόμβες» ρύπανσης να βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλά σημεία της χώρας, πολλές φορές κοντά και σε κατοικημένες περιοχές.

Μαρκόπουλο: Τα προβλήματα στην Αττική είναι διαχρονικά

Ειδικά στην πολυπληθή (και πολύπαθη περιβαλλοντικά) Αττική όπου τα δίκτυα διανομής και διαχείρισης απορριμμάτων πάσχουν διαχρονικά, το πρόβλημα μοιάζει να έχει φτάσει στο μη περεταίρω.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Sportime, ένας κρατήρας 200 μέτρων στο όρος «Μερέντα» όπου βρισκόταν ένα παλαιό λατομείο, έχει μετατραπεί σε μια γιγάντια χοάνη μπάζων και επικίνδυνων αποβλήτων.

Ο κρατήρας έχει καλυφθεί εντελώς από στρώσεις σκουπιδιών που ρίχνονταν εκεί επί σειρά ετών, δημιουργώντας ένα νέο, τοξικότατο έδαφος και υπέδαφος! Το μεθάνιο αναδύεται σε απίστευτες ποσότητες, κάνοντας τον αέρα ανυπόφορο και επικίνδυνο. Η βιοποικιλότητα της περιοχής έχει καταστραφεί, ο υδροφόρος ορίζοντας δηλητηριάζεται συστηματικά και ουσιαστικά μιλάμε για τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης, που μάλιστα αποφεύγουν ακόμα και τα ζώα και τα πτηνά!

Ας λύσουμε πρώτα τα βασικά, και πάμε και στα επί μέρους

Μήπως κάτι πηγαίνει πολύ στραβά στον τρόπο που πορευόμαστε ως κράτος στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος; Βλέπουμε να γίνονται μεγάλες επενδύσεις για ανεμογεννήτριες, για φωτοβολταϊκά, για περιβαλλοντικά πάρκα, να μπαίνουν φόροι για πλαστικές σακούλες και συσκευασίες, να έχουμε ενεργειακές ταυτότητες κτηρίων, κάρτες καυσαερίων και περιβαλλοντικά τέλη.

Κάποια από αυτά τα μέτρα ίσως κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, κάποια άλλα ίσως στοχεύουν σε έσοδα παρά σε ουσία, άλλα – τέλος πάντων – πως μπορούμε να ασχολούμαστε με την λεπτομέρεια, εφόσον δεν έχουμε λύσει πολύ βασικότερα προβλήματα; Πως γίνεται να δίνουμε σημασία πχ. στο να μπει φόρος για το πλαστικό μπουκαλάκι, και την ίδια στιγμή να υφίστανται βουνά μπάζων και απορριμμάτων, τοξικές βόμβες δίπλα στις γειτονιές μας;

Σημασία έχει να τονίσουμε επίσης, πως οι καταγγελίες μιλούν ακόμα και για την ύπαρξη νοσοκομειακών αποβλήτων μέσα στη παράνομη χωματερή στο Μαρκόπουλο. Αυτό είναι επίσης είναι πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να επιληφθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δηλαδή η γενικότερη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων. Ειδικά στα χρόνια της πανδημίας, χιλιάδες τόνοι πρόσθετων ιατρικών αποβλήτων απειλούν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Υπάρχει άμεση και απόλυτη ανάγκη για βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης αυτών των τόσο επικίνδυνων απορριμμάτων.

Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ευαισθητοποιηθεί πάνω σε αυτά τα φλέγοντα ζητήματα, και θα τηρήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να πάμε σε μια αληθινή και ουσιαστική πράσινη ανάπτυξη. Να αναπνεύσουμε και πάλι καθαρό αέρα στα βουνά της Αττικής και όλης της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας άμεσα τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα που απειλούν το μέλλον όλων μας.

Το ρεπορτάζ που βγήκε στην επικαιρότητα από το Sportime

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μαρκόπουλο: Άμεση λύση στην περιβαλλοντική βόμβα, αν θέλουμε αληθινή «πράσινη ανάπτυξη»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.