ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μας δουλεύουν; Τώρα λένε ότι μεταδίδεται με τη ζέστη ο κορονοϊος!

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν μπορούν να μειώσουν δραστικά την ταχεία εξάπλωση του ιού απουσία προληπτικών μέτρων, τα οποία αποτελούν την ασπίδα προστασίας μας έναντι του κορονοϊού και τους θερινούς μήνες σύμφωνα με τους ειδικούς τη στιγμή, που πριν λίγο καιρό ακούγονταν τα αντίθετα! Συνεπώς, ο κορονοϊός είναι εδώ λένε και για να μείνουμε...
Μας δουλεύουν; Τώρα λένε ότι μεταδίδεται με τη ζέστη ο κορονοϊος!

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν μπορούν να μειώσουν δραστικά την ταχεία εξάπλωση του ιού απουσία προληπτικών μέτρων, τα οποία αποτελούν την ασπίδα προστασίας μας έναντι του κορονοϊού και τους θερινούς μήνες σύμφωνα με τους ειδικούς τη στιγμή, που πριν λίγο καιρό ακούγονταν τα αντίθετα!

Συνεπώς, ο κορονοϊός είναι εδώ λένε και για να μείνουμε ασφαλείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε προστατευτικές μάσκες και να τηρούμε την απόσταση του 1,5 μέτρου.

Τα ΜΜΕ που αναφέρουν αυτή την είδηση τονίζουν πως αποτελέσματα μελέτης που αφορούν την επίδραση των κλιματολογικών παραμέτρων στη διασπορά του κορονοϊού δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Science και ανασκοπούνται από τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριο Παρασκευή και Θάνο Δημόπουλο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό έναντι του SARS-CoV-2 θα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας, σε αντίθεση με τον καιρό, που θα καθορίσει τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου κορονοϊού το προσεχές διάστημα.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να προσομοιώσουν πώς οι εποχικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διασπορά του SARS-CoV-2 σε διαφορετικές πόλεις ανά την υφήλιο. Δεδομένου ότι πρόκειται για νέο ιό που δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το πώς επιβιώνει κάτω από συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, οι ερευνητές διερεύνησαν τρία διαφορετικά σενάρια με βάση τι είναι γνωστό για την επίδραση του κλίματος στην εξάπλωση άλλων ιών, συμπεριλαμβανομένων δύο κορονοϊών, των OC43 και HKU1, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα στους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσιόδρας ξανά στην ενημέρωση; ΟΧΙ!

Και στα τρία σενάρια, τα μοντέλα έδειξαν ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα αποτελούσαν σημαντικό παράγοντα για τον περιορισμό των μεταδόσεων από SARS-CoV-2 μόνο όταν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε έναν πληθυσμό έχει αναπτύξει ανοσία. Στην πραγματικότητα, διαπιστώθηκε ότι, ακόμη και αν ο SARS-CoV-2 είναι ευαίσθητος στις κλιματολογικές συνθήκες όσο και οι άλλοι εποχιακοί ιοί, η καλοκαιρινή ζέστη δεν θα ήταν αρκετή για να περιοριστεί η αρχική ταχεία εξάπλωσή του ιού στον άνθρωπο. Αυτό καθίσταται σαφές και από την ταχεία εξάπλωση του SARS-CoV-2 αυτήν την περίοδο στη Βραζιλία, τον Ισημερινό, καθώς και σε άλλες τροπικές περιοχές.

Στα αποτελέσματα των μελετών υπήρξε μία αισιόδοξη νότα. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι μπορεί να περιοριστεί σημαντικά η εξάπλωση του κορονοϊού όταν εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τη θερινή περίοδο που κυριαρχούν υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτά τα ευρήματα, υπογραμμίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, μας υπενθυμίζουν ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση θα πρέπει να μας συνοδεύει καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και αποτελεί σημαντικό μέτρο πρόληψης έναντι της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Από την άλλη όμως πως μπορεί κανείς να πιστέψει όλα αυτά όταν οι… ειδικοί έλεγαν αλλά για τη ζέστη και τον κορονοϊό όλο αυτόν τον καιρό. Αλήθεια ξέρει κανείς πραγματικά τι συμβαίνει τελικά;

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Πότε θα δοθούν τα 250 ευρώ πριν το Πάσχα

Πότε θα δοθούν τα 250 ευρώ πριν το Πάσχα

Σχέδιο για έκτακτη ενίσχυση έως 250 ευρώ σε ευάλωτους και χαμηλοσυνταξιούχους πριν το Πάσχα. Πότε αναμένονται οι αποφάσεις και οι πληρωμές.

Κοινωνία
Κοινωνία: Καθαρά Δευτέρα: Εφιάλτης το τραπέζι της σαρακοστής – Έως και 26% πιο ακριβό από πέρυσι

Καθαρά Δευτέρα: Εφιάλτης το τραπέζι της σαρακοστής – Έως και 26% πιο ακριβό από πέρυσι

Απόγνωση δημιουργεί η συνεχιζόμενη ακρίβεια στη χώρα - Είδη πολυτελείας έχουν γίνει πλέον τα θαλασσινά, φτάνοντας σε εξωφρενικές τιμές

Κοινωνία
Κοινωνία: Αντώνης Σαμαράς σε Τασούλα: «Έχει κατανοήσει ο Μητσοτάκης ότι ξεπλένει την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης;»

Αντώνης Σαμαράς σε Τασούλα: «Έχει κατανοήσει ο Μητσοτάκης ότι ξεπλένει την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης;»

Καταπέλτης ο Αντώνης Σαμαράς για τα ελληνοτουρκικά και την πολιτική «ήρεμων νερών» - Τι δήλωσε στον ΠτΔ Κωνσταντίνο Τασούλα

Κοινωνία
Κοινωνία: Βιολάντα: Νέες καταγγελίες – «Η οσμή ήταν τόσο έντονη που δακρύζαμε» – Χειροκρότησαν τον ιδιοκτήτη δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι που τον στηρίζουν

Βιολάντα: Νέες καταγγελίες – «Η οσμή ήταν τόσο έντονη που δακρύζαμε» – Χειροκρότησαν τον ιδιοκτήτη δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι που τον στηρίζουν

Η μυρωδιά φέρεται να είχε γίνει αφόρητη το τελευταίο δεκαπενθήμερο - Τι λένε οι εργαζόμενοι που στηρίζουν τον ιδιοκτήτη της Βιολάντα

Κοινωνία
Κοινωνία: Στο Βέλγιο ειδικοί του Υπουργείου Πολιτισμού για τις φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή

Στο Βέλγιο ειδικοί του Υπουργείου Πολιτισμού για τις φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή

Το Υπουργείο Πολιτισμού στέλνει ειδικούς στο Βέλγιο για να ελέγξουν φωτογραφίες που συνδέονται με την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ελλάδα: 46 δημόσια νοσοκομεία δεν κάνουν εκτρώσεις και κάποιοι δημοσιογράφοι… «αφρίζουν» – Εμείς θα πούμε συγχαρητήρια!

Ελλάδα: 46 δημόσια νοσοκομεία δεν κάνουν εκτρώσεις και κάποιοι δημοσιογράφοι… «αφρίζουν» – Εμείς θα πούμε συγχαρητήρια!

Δεν έχει χαθεί εντελώς η τσίπα σε αυτή τη χώρα - Υπάρχουν πολλοί γιατροί που τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη και σέβονται την αγέννητη ζωή

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Δημοσκόπηση GPO: Kοντά στο 20% η εκλογική επιρροή Καρυστιανού – Στο 17,3% ο Τσίπρας – Οι 7 στους 10 θέλουν αλλαγή κυβέρνησης

Δημοσκόπηση GPO: Kοντά στο 20% η εκλογική επιρροή Καρυστιανού – Στο 17,3% ο Τσίπρας – Οι 7 στους 10 θέλουν αλλαγή κυβέρνησης

Υψηλές πτήσεις συνεχίζει να καταγράφει το δυνητικό κόμμα Καρυστιανού - Στο 24,9% η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημογραφικό SOS: Η Ελλάδα γερνάει και χάνεται – 4η πιο γρήγορη γήρανση στην Ευρώπη – 47,2 ετών ο μέσος Έλληνας

Δημογραφικό SOS: Η Ελλάδα γερνάει και χάνεται – 4η πιο γρήγορη γήρανση στην Ευρώπη – 47,2 ετών ο μέσος Έλληνας

Αποκαρδιωτικά στατιστικά για τη χώρα μας αναδεικνύει η Eurostat - Μεσήλικας είναι ο μέσος Έλληνας με την κατάσταση να επιδεινώνεται ραγδαία

Κοινωνία
Κοινωνία: Πέθανε η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη

Πέθανε η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη

Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, με σπουδές στη Βόννη και την Κολωνία, άφησε ισχυρό ακαδημαϊκό αποτύπωμα.

Κοινωνία