ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάσκες τέλος: Από σήμερα δεν κολλάει…Κολυμπάει!

Από σήμερα 1 Ιουνίου 2022 η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.
Μάσκες τέλος: Από σήμερα δεν κολλάει…Κολυμπάει!

Μάσκες: Όπως είχε γίνει γνωστό εδώ και αρκετές εβδομάδες από σήμερα 1η Ιουνίου παύει να ισχύει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους για την προστασία από τον Covid-19. Παράλληλα, εκτός από την κατάργηση της υποχρεωτικότητας για τις μάσκες, καταργείται και το πρόστιμο για τη μη χρήση της. Βεβαίως υπάρχουν οι εξαιρέσεις όπως τα νοσοκομεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφορά κ.α.

Έτσι ο καθένας ατομικά θα μπορεί να κρίνει πλέον εάν οι συνθήκες συνωστισμού στον εξωτερικό ή στον εσωτερικό χώρο όπου βρίσκεται, είναι ικανές για τη μετάδοση του κορονοϊού και συνεπώς χρειάζεται να φοράει τη μάσκα του.




Οι ειδικοί πάντως συνιστούν οι πολίτες να εξακολουθήσουν να φορούν μάσκες, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, ειδικότερα δε όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και απειλούνται πολύ περισσότερο από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από σήμερα 01.06.2022 έως και 15.09.2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους.

Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

«Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες», είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την ημέρα που ανακοίνωσε την άρση υποχρεωτικότητας χρήσης της μάσκας λόγω της πανδημίας

Παράλληλα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων  τονίζουν, ότι η μάσκα είναι μια καλή πρακτική για τον χώρο των νοσοκομείων, η οποία θα μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό.

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ζήτημα της χρήσης μάσκας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Η Επιτροπή αναμένεται άμεσα να συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων.




Ως σχόλιο από την πλευρά μας μπορούμε να πούμε ότι μόνο ως επικίνδυνες και προκλητικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι σπασμωδικές αποφάσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αρχικά είχαν στοχοποιήσει ως ψεκασμένους και αρνητές όλους όσους ήταν σκεπτικοί απέναντι στον υποχρεωτικό μαζικό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού της χώρας.
Έπειτα επέβαλαν δυσβάσταχτα πρόστιμα στην ηλικιακή ομάδα των 65 άνω, οι οποίοι ήταν τρομαγμένοι και φοβισμένοι με τις παρενέργειες των εμβολίων οι οποίες καταγράφονταν σε δημοσιεύματα από μεγάλα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, υγειονομικοί οι οποίοι διατηρούσαν στάση αναμονής ώστε να δουν της παρενέργειες έχασαν τις δουλείες του…βγαίνοντας σε αναστολή.

Τώρα…μήνες μετά, αφού η κυβέρνηση με το πρόσχημα του υγειονομικού κινδύνου, εφάρμοσε επάνω μας απολυταρχικές – δυστοπικές – υγειονομικές αποφάσεις, ξαφνικά αναιρεί την απόφαση της για χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας για 2η συνεχόμενη χρονιά την ψευδαίσθηση πως τελειώσαμε τον κορονοϊό.

Τραγική ειρωνεία;

Ήδη ο Υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης, αλλά και τα μεγάλα κεφάλια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, έχουν ξεκινήσει δηλώσεις για επιστροφή της μάσκας σε όλους τους χώρους από το φθινόπωρο…ενώ δεν ξεκαθαρίζουν αν θα υπάρξει υποχρεωτική 4η δόση και επιστροφή των COVID PASS.

Όλα τα παραπάνω…για να σωθεί…η βαριά βιομηχανία της χώρας που δεν είναι άλλος από τον μαζικό τουρισμό…

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς κατά πόσο ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την πραγματική υγεία των πολιτών και κατα πόσο αποφασίζουν καιροσκοπικά…ώστε να πετύχουν τους κατά καιρούς στόχους τους και τις «κοινοτικές παραγγελίες».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μάσκες τέλος: Από σήμερα δεν κολλάει…Κολυμπάει!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.