ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μαύρα» γηρατειά: Με 470 ευρώ σύνταξη καλείται να ζήσει ο 1 στους 4 συνταξιούχους της χώρας

Ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει, με μια σύνταξη πείνας καλούνται να περάσουν τον μήνα, πάνω από 600.000 συνταξιούχοι στη χώρα.
«Μαύρα» γηρατειά: Με 470 ευρώ σύνταξη καλείται να ζήσει ο 1 στους 4 συνταξιούχους της χώρας

Σύνταξη: Σε συνθήκες πείνας και ανέχειας ζει ένα μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων της χώρας, όχι σύμφωνα με κάποιους αντιπολιτευτικούς ισχυρισμούς, άλλα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Τα νούμερα σοκάρουν, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» για τον Μάιο του 2022, ο ένας στους τέσσερεις συνταξιούχους και συγκεκριμένα 654.385 άτομα που αντιστοιχούν στο 26.7% του συνόλου των συνταξιούχων, έχουν απολαβές σύνταξης 500 ευρώ μεικτά, δηλαδή προσπαθούν να περάσουν τον μήνα με 470 ευρώ καθαρά.

Ένα σκαλί παραπάνω στην κλίμακα της φτώχειας, σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι της χώρας (45,1% επί του συνόλου) παίρνουν κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ μεικτά, δηλαδή 658 ευρώ καθαρά.

Αν σε αυτές τις οικτρές συντάξεις προσθέσουμε και το «ροκάνισμα» του εισοδήματος που πραγματοποιεί ο πληθωρισμός που καλπάζει, καταλαβαίνει κανείς σε τι τραγική μοίρα έχουν αφεθεί οι απόμαχοι της εργασίας.

Άνθρωποι που εργάστηκαν για 35 και 40 χρόνια για να εξασφαλίσουν τα γηρατειά τους, παραμένουν σήμερα όμηροι της ανέχειας με πετσοκομμένα εισοδήματα. Οι συνταξιούχοι ήταν τα πρώτα θύματα της δεκαετίας των μνημονίων, και σήμερα, 12 χρόνια μετά, παραμένουν στο τελευταίο τροχό της αμάξης, από ένα ανάλγητο κράτος που επιμένει να τους αγνοεί.

Με συντάξεις πείνας, οι συνταξιούχοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στο γιγάντιο κύμα ακρίβειας, πληρώνοντας φουσκωμένους λογαριασμούς, «χρυσά» καύσιμα και πανάκριβα τρόφιμα. Τα άλλοτε περήφανα γηρατειά, απαξιώνονται και ισοπεδώνονται από το κράτος, με συντάξεις που εξανεμίζονται από την φορολογία, και η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη με τη διάλυση της φαρμακευτικής και ιατρικής περίθαλψης και με τη μηδενική κοινωνική πρόνοια για την τρίτη ηλικία.

Στο σάρωμα της ακρίβειας, το μόνο που έχουν ως λύση οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι να στραφούν προς τις πενιχρές αποταμιεύσεις τους (αν υπάρχουν και αυτές) για να επιβιώσουν όσο μπορούν.

Οι συνταξιούχοι παραμένουν το πιο αδικημένο κοινωνικό στρώμα της κοινωνίας, αφού μετά την τρομακτική συμπύκνωση του εισοδήματος τους κατά τη δεκαετία των μνημονίων, ακολούθησε ένας βίαιος κοινωνικός αποκλεισμός στις διετία της πανδημίας…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Μαύρα» γηρατειά: Με 470 ευρώ σύνταξη καλείται να ζήσει ο 1 στους 4 συνταξιούχους της χώρας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.