ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέχρι τον Ιούνιο η απονομή συντάξεων για 15.000 αιτήσεις που περιμένουν πάνω από 3 χρόνια

Μέχρι τον Ιούνιο υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας ότι θα εκμηδενιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 15.000 αιτήσεις με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα, ενώ σε ανάλογο αριθμό έχει χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη της τάξης των 350 – 400 ευρώ. Όπως έχει τονίσει ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης...
Μέχρι τον Ιούνιο η απονομή συντάξεων για 15.000 αιτήσεις που περιμένουν πάνω από 3 χρόνια

Μέχρι τον Ιούνιο υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας ότι θα εκμηδενιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 15.000 αιτήσεις με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα, ενώ σε ανάλογο αριθμό έχει χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη της τάξης των 350 – 400 ευρώ.

Όπως έχει τονίσει ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος η απονομή θα περιοριστεί στους τρεις μήνες.

Ο κ. Πετρόπουλος έχει επισημάνει ότι θα λυθεί το πρόβλημα, που αφορά κυρίως στις διαδοχικές ασφαλίσεις, με το νέο πληροφοριακό οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, το οποίο θα είναι έτοιμο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το νέο σύστημα, όπως έχει αναφέρει ο υφυπουργός θα δώσει τη δυνατότητα πραγματικών ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και καλύτερα.

Λόγοι καθυστέρησης

Ο κυριότερος λόγος που καθιστά ανέφικτη την έκδοση της οριστικής σύνταξης είναι η έλλειψη των απαιτούμενων στοιχείων των ασφαλισμένων, καθώς σε αρκετά ταμεία δεν υπήρχε λογισμικό με καταγεγραμμένο τον ασφαλιστικό τους βίο. Παρά το γεγονός ότι με τον νέο νόμο έχει απλοποιηθεί η διαδικασία υπολογισμού της σύνταξης με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, για να δοθεί τελικά η σύνταξη είναι απαραίτητη η καταμέτρηση, η αποστολή και επιβεβαίωση από όλους τους συμμετέχοντες φορείς.

Οι περιπτώσεις των συντάξεων που παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση είναι οι εξής:

1.Παράλληλος χρόνος ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών ταμείων (π.χ. ΙΚΑ – ΟΑΕΕ). Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαΐου 2016), οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας, δικαιούνται προσαύξηση στη σύνταξή τους για κάθε έτος όπου διαπιστώνεται παράλληλος χρόνος ασφάλισης. Η απουσία του σχετικού λογισμικού, οδηγεί σε πρακτική αδυναμία υπολογισμού της τελικής σύνταξης.

2.Διαδοχική ασφάλιση, όταν ο τελευταίος φορέας δεν είναι υποχρεωμένος για χορήγηση σύνταξης. Πρόκειται για ασφαλισμένους που δεν μπορούν να δικαιωθούν σύνταξης από τον ΟΑΕΕ, ως τελευταίο απονέμοντα φορέα και βάσει νόμου, η περίπτωσή τους μεταφέρεται στον αμέσως προηγούμενο φορέα, όπως για παράδειγμα το πρώην ΙΚΑ. Τώρα όμως που όλοι οι Φορείς Ασφάλισης υπάγονται στον ΕΦΚΑ, δεν μπορεί να ισχύσει αυτή η μεταφορά εγγράφων, με συνέπεια οι σχετικές αιτήσεις συνταξιοδότησης να έχουν κολλήσει.

3. Ελλιπή στοιχεία από το πρώην Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους γιατρούς, καθώς στο αρχικό ταμείο τους το ΤΣΑΥ δεν υπήρχε ηλεκτρονική καταγραφή του ασφαλιστικούς τους βίου ακόμη και μετά το 2002. Σύμφωνα με πληροφορίες, είτε έχουν χαθεί πάρα πολλοί φάκελοι είτε υπάρχουν ασφαλιστικά κενά στα χειρόγραφα έγγραφα που είναι διαθέσιμα.

4. Αιτούντες συνταξιοδότηση με πολλαπλή ασφάλιση. Πρόκειται για ασφαλισμένους που είχαν ταυτόχρονα ασφάλιση στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα από διαφορετικούς εργοδότες από το 2002 και μετά. Δηλαδή είχαν ασφάλιση παράλληλα από τουλάχιστον δυο εργοδότες και περισσότερες από 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα. Και οι συγκεκριμένοι δικαιούται προσαύξηση στο τελικό ποσό της σύνταξης τους, ωστόσο ο υπολογισμός του τελικού ποσού δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

ΠΗΓΗ:dikaiologitika.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μέχρι τον Ιούνιο η απονομή συντάξεων για 15.000 αιτήσεις που περιμένουν πάνω από 3 χρόνια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.