ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη Τετάρτη: «Του Δείπνου σου του μυστικού…» – Ο Χριστός μας καλεί σαν μαθητές Του στο Δείπνο της Θείας Ευχαριστίας

Μεγάλη Τετάρτη: Ο Βασιλεύς της Δόξης μας καλεί να παρευρεθούμε στο δείπνο Του, και εξαρτάται από εμάς αν θα ακούσουμε το «προσέλθετε»
Μεγάλη Τετάρτη: «Του Δείπνου σου του μυστικού…» – Ο Χριστός μας καλεί σαν μαθητές Του στο Δείπνο της Θείας Ευχαριστίας

Μεγάλη Τετάρτη, και σήμερα το Ιερό Ευχέλαιο τελείται στους ιερούς ναούς, με το οποίο κατέρχεται η χάρη του Θεού, που χορηγεί πρώτα και κύρια τη σωματική ίαση και δευτερευόντως την ίαση της ψυχής από την αμαρτία.

Στη συνέχεια τελείται η Ακολουθία του Νιπτήρος, που ουσιαστικά είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης και αναφέρεται σε τέσσερα σημαντικά γεγονότα, στις τελευταίες στιγμές του Χριστού πριν τα Θεία Πάθη:

Τον Ιερό Νιπτήρα, δηλαδή το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό.

Tον Μυστικό Δείπνο

Tην Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών

Tην προδοσία του Ιούδα, η οποία και σηματοδοτεί την αρχή των Παθών του Χριστού.

Το Μυστικό Δείπνο είναι το πιο φιλόξενο, το πιο θυσιαστικό και το πιο αγιασμένο δείπνο που συντελέστηκε ποτέ στους αιώνες. Είναι η τράπεζα που παρέθεσε ο Δεσπότης Χριστός στους μαθητές του, άλλα και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, προσφέροντας το ίδιο το σώμα Του και το αίμα Του, συστήνοντας τους το υπερφυές μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Είναι το ύψιστο των μυστηρίων της Εκκλησίας, που αποκαλύφθηκε σε εκείνη την ταπεινή τράπεζα και συνεχίζεται στην Αγία Τράπεζα των ιερών ναών μέχρι συντέλειας των αιώνων.

Τα λόγια που είπε ο Χριστός στους μαθητές του στον Μυστικό Δείπνο, είναι το ίδιο κάλεσμα που ακούνε οι πιστοί για να μεταλάβουν από το Ποτήριο της Ζωής, στην κορυφαία στιγμή της Θείας Λειτουργίας: «λάβετε, φάγετε, πίετε εξ αυτού πάντες, μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε».

Όλος ο πνευματικός αγώνας, η προσευχή, η νηστεία, η εξομολόγηση, ο εκκλησιασμός, η τήρηση των εντολών του Θεού, γίνονται για την ευλογημένη ώρα που θα μας πει ο Χριστός αυτό το πολυπόθητο «προσέλθετε», διά μέσου του στόματος του ιερέα.

Ο Χριστός μας καλεί να έρθουμε στο Δείπνο Του και όπως οι μαθητές κλήθηκαν να ενωθούν με τον Χριστό, έτσι κι εμείς με τη Θεία Κοινωνία ενωνόμαστε με τον Χριστό και ο Χριστός ενώνεται μαζί μας, και μέσω αυτού του απερινόητου Μυστηρίου γινόμαστε μέτοχοι της αιώνιας ζωής.

Στους υπέροχους ύμνους της Μεγάλης Τετάρτης και Μεγάλης Πέμπτης, εξυμνείται αυτό το ατίμητο κάλεσμα για το μέγα Δείπνο του Χριστού, άλλα και η πνευματική «πείνα» του πιστού να παρευρεθεί σε αυτό. Ο Βασιλεύς της Δόξης, καλεί όλους μας ανεξαιρέτως στο τραπέζι της Θείας Λατρείας, μας καταδέχεται παρά την αμαρτωλότητα και αθλιότητα μας.

«Του Δείπνου σου του μυστικού, σήμερον, Υιέ Θεού, κοινωνόν με παράλαβε· ου μη γαρ τοις εχθροίς σου το Μυστήριον είπω· ου φίλημά σοι δώσω, καθάπερ ο Ιούδας· αλλ’ ως ο Ληστὴς ομολογώ σοι· Μνήσθητί μου, Κύριε, εν τη βασιλεία σου».

Μετάφραση: «Πάρε με σήμερα, Υιέ του Θεού, συνδαιτυμόνα στο μυστικό σου δείπνο, κοινωνό των αχράντων σου Μυστηρίων. Δε θα αποκαλύψω βέβαια το Μυστήριο στους εχθρούς σου. Δε θα σου δώσω φίλημα προδοτικό σαν τον Ιούδα. Αλλά όπως ο δικαιωμένος ληστής, ομολογώ και ικετεύω: θυμήσου και μένα, Κύριε, όταν έλθεις στην ουράνια Βασιλεία σου».

Ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, προσφέρεται εις βρώσιν και εις πόσιν για τους πιστούς. Ως Αρχιερέας προσφέρει τη θυσία και ως αμνός γίνεται ο ίδιος η θυσία, μέσω του σταυρικού πάθους. Εμείς ως καλεσμένοι σε αυτό το θεϊκό τραπέζι οφείλουμε να καθαρίσουμε τη ψυχή μας, να φορούμε λευκή στολή στο πνεύμα μέσω της μετάνοιας και της εξομολόγησης, και να ετοιμαστούμε για τη Θεία Κοινωνία τη μέρα της Ανάστασης και κάθε Κυριακή ως αναστάσιμη ημέρα που είναι.

Όχι να απέχουμε από τα Άχραντα Μυστήρια λόγω της αμετανοησίας μας, ούτε να τολμήσουμε να μεταλάβουμε αναξίως όπως ο Ιούδας, που πρώτα κοινώνησε και στη συνέχεια πήγε να εκτελέσει την ειλημμένη απόφαση του να προδώσει τον Χριστό.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μεγάλη Τετάρτη: «Του Δείπνου σου του μυστικού…» – Ο Χριστός μας καλεί σαν μαθητές Του στο Δείπνο της Θείας Ευχαριστίας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.