ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλος Περίπατος Αθήνας: Χωρίς αυτοκίνητα στο ιστορικό κέντρο έως και για 6 μήνες (vid)

Μεγάλος Περίπατος Αθήνας: Το ιστορικό κέντρο της αλλάζει και μάλιστα άμεσα και γίνεται με σκοπό η πόλη να γίνει πιο ανθρώπινη και φιλική.
Μεγάλος Περίπατος Αθήνας: Χωρίς αυτοκίνητα στο ιστορικό κέντρο έως και για 6 μήνες (vid)

Μεγάλος Περίπατος Αθήνας: Το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας αλλάζει εικόνα και μάλιστα άμεσα και γίνεται με σκοπό η πόλη να γίνει πιο ανθρώπινη και πιο φιλική στους κατοίκους και τους τουρίστες. Μετά το πέρας των εργασιών όσοι θέλουν θα μπορούν να πραγματοποιούν τη βόλτα τους χωρίς να εμποδίζονται από την κίνηση οχημάτων.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας γίνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του «Μεγάλου Περιπάτου» της Αθήνας με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιόμετρα και ο οποίος περιλαμβάνει την Ενοποίηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης.

Αρχικά αναφέρθηκε πως τα μέτρα θα τίθενται σε ισχύ λόγω κορονοϊού, τελικά αυτό δεν ισχύει, καθώς η απαγόρευση εντάσσεται στο πλαίσιο των έργων για την ανάπλαση της Αθήνας.

Ποιους δρόμους αφορούν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ η φιλόδοξη πρόταση του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει το κλείσιμο δύο μεγάλων τμημάτων του κέντρου, του Εμπορικού Τριγώνου και της Πλάκας, για τα αυτοκίνητα, πλην των μονίμων κατοίκων και των απαραίτητων εξυπηρετήσεων. Τη μετατροπή των οδών Μητροπόλεως, Ηρώδου Αττικού, Ερμού (το υπόλοιπο) και Αθηνάς σε οδούς ελεύθερες από αυτοκίνητα. Τον δραστικό περιορισμό της κίνησης των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου, με δια-πλάτυνση των πεζοδρομίων και τη δημιουργία πεζοδρόμων, την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας.

Θα πρόκειται για την πιο εκτεταμένη παρέμβαση που έχει γίνει στην πρωτεύουσα από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Αναλυτικά η ΚΥΑ

Η ΚΥΑ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας αφορά στην Πλάκα και στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων. Η Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Επίσης, όπως ξεκάθαρα αναφέρει η ΚΥΑ, επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης, στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

Τσουχτερά τα πρόστιμα

Τους ελέγχους για το αν τηρούνται οι απαγορεύσει στο κέντρο της Αθήνας θα κάνει η δημοτική αστυνομία και εκείνη θα «κόβει» τα πρόστιμα που θα φτάνουν τα 150 ευρώ.

Τα μέτρα θα ισχύουν για τρεις μήνες και υπάρχει η δυνατότητα να παραταθούν για άλλους τρεις, μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων και απόφαση του υπουργού Μεταφορών.

Οι εξαιρέσεις

Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί, ειδικοί και υπηρεσιακοί γραμματείς, βουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες και συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Εξαιρούνται επίσης όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

α) μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων της περιοχής,
β) μετακινήσεις οχημάτων από και προς πάρκινγκ που λειτουργούν στην περιοχή,
γ) μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση
δ) τα μέσα μεταφοράς.

Όσοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην περιοχή, είτε είναι κάτοικοι (α) είτε πάνε ή φεύγουν από πάρκινγκ της περιοχής (β), θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά ταυτότητα ή διαβατήριο.

Στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας όπου θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία (παράδοση – παραλαβή) με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών αποκλειστικά και μόνο προς τον σκοπό της τροφοδοσίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά την περίοδο που ισχύει η απαγόρευση.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μεγάλος Περίπατος Αθήνας: Χωρίς αυτοκίνητα στο ιστορικό κέντρο έως και για 6 μήνες (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.